A je kdo od vas že prebolel pujsovo gripo?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

S človekom, ki trdi, da homeopatska zdravila delujejo, se enostavno ne morem več pogovarjati o medicini. Tako kot se ne morem z vernikom, ki mi trdi, da pozna nekoga, ki mu je molitev pozdravila raka. Bodisi si tako ignorantski do znanosti, ali pa neverjetno neumen in neracionalen človek, da ne znaš postaviti principov homeopatije v kontekst neke osnovne človeške logike.

O luskavici sem že neštetokrat pisal. Kolega si pač videl v remisiji. Letošnja zima je precej blaga (z izjemo parih dni izjemno nizkih temperatur). Isti kolega bo čez par mesecev imel ponoven zagon. Šment, pa čeprav bo jemal kapljice navadne vode. Ljudje so pač signicance junkies. Remisijo je (si) raje pripisal nekemu šarlatanu kot navadnemu in vsakdanjemu naključju in blagi klimi. Žalostno pravzaprav... sem mislil, da premoreš kanček več objektivnosti.

Kar pa se gripe tiče... sem pa že počasi sit komentiranja raznih linkov iz nekih conspiracy-theory homepage-ov. Stvar lepo pokaže, kako so laiki zadovoljni s serviranjem senzacionalnih novic (mass emails), brez da bi vedeli kanček o obravnavani temi. Ni važno, če je res, samo da je senzacionalno. Slaba popotnica za prihodnost... sensation over science.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Kolk ti kaplja, a si v verigi mehkih podkupnin? Ob vsej umazaniji si upaš takole na hitro umit roke? In še vedno govorit da je farmacija čist biznis, cepljenje proti gripi pa nujno potrebno in izključno v korist pacientov. A res nimaš obraza?

Zanimivo, da še nobeno zimo frend ni bil brez luskavice. Homeopat pa je mlajši zdravnik, ki še vedno opravlja svojo redno prakso, s homeopatijo pa se je začel ukvarjat ker sebi in ženi v okviru klasične prakse ni mogel pomagat.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hehe, seveda, zdravnik, ki verjame v homeopatijo... to je kronski znanstveni argument tebi podobnih.

A misliš, da ne obstajajo zabiti zdravniki, ki verjamejo v kreacionizem. Jih celo poznam par. Strokovno dostojno podkovani ljudje, ki pa so povsem nezmožni logičnega razmisleka o nastanku sveta. Navadni intelektualni lenuhi.

Enako je s homeopatijo. Mimogrede, a sploh veš, kaj homeopatija je (torej osnovne principe), ali je podobno kot pri gripi, kjer pač samo slepo ponavljaš, kar si prebral na nekem www page-u ali pa slišal od znancev, ali pa znancev od znancev.

Ponovno... kažeš očitne znake pomanjkanja logičnega mišljenja. Daj si poglej vsaj neke osnove teme, o katere govoriš. Nekaj, kar so odkrili recimo 200 let nazaj in kar precej preverjeno drži. Recimo o Hahnemannu in njegovih principih in o Amedeu Avogadru in njegovih kemijskih poizkusih. Potem pa združi to oboje s ščepcem logike in hitro ti bo jasno, od kod Hahnemannove zablode o homeopatiji.

Potem pa enako apliciraj z znanjem mikrobiologije in epidemiologije na podatke o letošnji gripi.

Do takrat pa si žal v moji očeh samo en intelektualni lenuh, ki se mu ne ljubi poglobiti v vprašanja, ampak samo leno ponavlja zablode drugih.

Dokler ne boš poznal vsaj osnov teme, o kateri govoriš, mi ne boš solil pameti na nekem strokovnem področju. Sploh pa ne s takimi bedarijami (homeopatija), ki so že bile stokrat demantirane tako v principih kot v rezultatih. Grow up. Kot mali otrok, ki slepo ponavlja, kar je slišal od prijateljev in pač še nima dovolj razvitega razmišljanja, da bi znal vrednotit, kar je slišal iz nepreverjenih virov. Prav žalostno te je prebirati, ker vem, da imaš na marsikaterem drugem področju več zdrave pameti in se da s tabo veliko bolj argumentirano debatirati. Tu si pač dopustil, da je prevladal notranji senzacionalizem in navidezna logika, ki pa ni nič drugega kot plain-old-mind-deflecting FAITH.

Napiši nekaj argumentiranega... torej nekaj, kjer boš uporabil lastno znanje in potegnil logične zaključke - pa lahko debatirava dalje. Dokler pa bodo tvoji arugmenti fabricirane zgodbice, ki si jih bodisi slišal od prijateljev (kot tale o luskavici...), bodisi prebral na dvomljivih internetnih straneh (gripa), sva pa zaključila. Enostavno nimam časa, da ti razlagam osnove znanosti (kemije, fizike), ki bi jih moral že obvladati (saj si hodil v srednjo šolo, ne?), medtem ko so tvoji argumenti faith-based.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
A o gripi pa nič? A ni to naslov teme. Se spretno izmikaš vsej pokvarjenosti, ki si jo izpričal z brezpogojnim zagovarjanjem cepljenja proti svinjski gripi. In ko se uradno izkaže, da je cela pandemija sproduciran konstrukt, mi greš raje nabijat o homeopatiji. To, da je država zapravila ogromno $$$ za ničvredna cepiva, da smo pol leta vsak dan poslušali strašljiva opozorila o najhujši pandemiji, o vsem tem ne upaš govorit. Zelo očitno si eden izmed podkupljencev v celotni farmacevtski verigi. Obnašaš se kot konj s plašnicami, ne vidiš niti mm stran od tistega svojega ozkega namontiranega pogleda.

In ne delaj se vsevednega in prepotentnega, ker marsičesa ne razumeš niti nočeš razumet. Npr spomin vode, ki je znanstveno dokazano dejstvo in ne kaka izmišljotina. A seveda ne zate, ki si slepi vernik svojih ozkih pogledov in ne priznavaš raziskav, ki to dokazujejo. Zato pa imaš tolko težav z verniki, ker imaš isti mindset kot oni in ti grejo na k. Pač vidiš omejenost in se ne zavedaš, da pizdiš nad lastno omejenostjo.

Tu je recimo lep film, ki veliko pove o novih znanstvenih spoznanjih o vodi, tudi od nobelovega nagrajenca. Dvomim, da si boš privoščil 80 min, da bi pogledal nekaj, kar ruši tvojo lastno predstavo o nečem tako preprostem in nezanimivem, kot je voda.

http://video.google.com/videoplay?docid=-5123182744103122879#

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.077
490
83
tam ko se terc po tori rola
A ni zanimivo: za prejšnjo ptičjo gripo je bil Tamiflu, za sedanjo prašičjo propagirajo isto zdravilo... Mislim, da mu rok uporabe počasi poteka, pa ga nočejo kar stran vreči. Zaženimo paniko, bo narod pokupil vse zaloge.
Sicer pa: če bi cepivo bilo tako super, bi se prvi cepili vsi dohtarji, tako pa jih še polovica ni. Torej?
Aja, nisem se cepil, pa sem še živ.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Pandemija skonstruiran konstrukt? Jaz sem mnenja, da se bolezen lepo širi po svetu. Ali misliš, da so vsi zboleli v Sloveniji imeli samo prehlad
confused-1.gif
? Zmotno je bilo samo predvidevanje, da bodo bolezenske manifestacije bolezni večje kot so zaenkrat bile. Sem pa že v štartu poudarjal, da bo bolezen najverjetneje v prvi vrsti prizadele ljudi, ki imajo že predhodno oslabljeno zdravje.

Voda ima spomin? To je znanstveno dokazano? Res? No razloži prosim... Ker kolikor je meni znano, je ravno obratno. Idejo so podolgem in počez demantirali v seriji dvojno-slepih poizkusov. Google it.

Film sem zavrtel in odnehal pri 4. minuti, kjer razglabljajo o "magični" in "nerazumljivi" lastnosti vode, da se njena gostota z nižanjem temperature zmanjšuje (nasprotno kot pri kovinah npr.). To lepo kaže, da je film namenjen naravoslovnim idio.tom. Vsem ostalim srednješolsko izobraženim (o tem je dejansko velik poudarek, saj je ta edinstvena lastnost vode eden izmed razlogov za življenje na Zemlji) pa je jasno, da do tega pojava pride zaradi vodikovih vezi.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ice#Natural_occurrence

Ali misliš, da si pisci na Wikipediji (tudi glede tega) enostavno sproti zmišljujejo? V tem pojavu pa tudi ni ničesar magičnega. Just plain-ol-chemistry.

Citat:
Research published in 2005 on hydrogen bond network dynamics in water showed that "liquid water essentially loses the memory of persistent correlations in its structure" within fifty millionths of a nanosecond.

Super spomin!
bonk.gif
Je pa res, da so raziskave z visokofrekvenčnimi laserji precej nova zadeva in so lahko šele v zadnjih letih demantirali takšne kvazi-ideje. Vendar SO JIH. Vodni spomin ni nič drugega kot pobožna želja homeopatskih šarlatanov.

Kot vidiš sem popolnoma odprt za nove ideje, tudi za najbolj neumne ala homeopatija ali tale tvoj vodni spomin. Vseeno pa ne morem preko svoje znanstvene in racionalne izobrazbe in kljub pomanjkanju teorije, ki bi pojasnila te ideje in še bolj pomembno - pomanjkanju dokazov in izobilju protidokazov - enostavno VERJETI, da je tako. To prepuščam intelektualnim lenuhom, kakršen si očitno tudi sam.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tamiflu je zdravilo proti VSEM virusom, ki za vstop v celico uporabljajo protein - nevraminidazo. To je tako kot da bi bil začuden, ker Ospen deluje proti različnim bakterijam. Neverjetno, kaj? Po mojem ga imajo preveč in ga morajo porabit...

Pa dajte si vendar vsaj nekaj malega prebrat o stvareh, predno pokate takšne idiotizme ven.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Bravo! Samo veleum lahko v 4 minuth ugotovi, kaj vse bo povedano v 80ih. Ignoranca je res blaženost. In s tem dokazuješ odprtost za nova spoznanja???

Nekaj mi je iz let mojega dela popolnoma jasno. Noben umazan biznis ne da dobrih rezultatov za končnega uporbnika. In farmacija je eden najbolj umazanih biznisov na zemlji, poznam ga od znotraj. Umazan biznis lahko deluje le s prevaro, tako da prevara končnega uporabnika in mu vzbudi ali vsili potrebo. Slednjega se poslužuje farmacija. Vsiljuje "zdravila" za bolezni, ki jih nimamo ali ne potrebujejo teh "zdravil".

In ti se le navaden posrednik, na forumu pa glasnik, v tej prevarantski verigi. Žal s tem mečeš slabo luč na medicino in zdravnike, ki želijo delat v korist pacienta in ne v korist profita. In ob tem ne pokažeš niti kančka sramu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
No potem mi pa dragi Baltazar ti razloži o tem "bistvu". Jaz filma, ki že v 4. minuti senzacionalistično gradi laži na podlagi že ugotovljenih dejstev, ki se jih uči pri srednješolski kemiji, enostavno ne bom gledal naprej.

Verjamem pa, da si dovolj strokovno podkovan, da mi boš znal razložiti, da voda resnično ima spomin.

No dajmo. V svojem prejšnjem sporočilu si načel debato o "vodnem spominu". Demantiraj sedaj to:

Cowan ML, Bruner BD, Huse N, et al. (2005). "Ultrafast memory loss and energy redistribution in the hydrogen bond network of liquid H2O". Nature 434 (7030): 199–202.

Saj razumem, veliko bolj enostavno je na moj argument odgovoriti s še eno lažjo in enostavno pozabiti, da si še 10 minut nazaj pokal takšne znanstvene nesmisle, da bi se še otroci v osnovni šoli smejali. Voda s spominom... Ti si čisto padel v to homeopatijo, kaj? Naj ti malo pomagam. Še enkrat, preberi si o Hahnemannu in o zdravstvu v tistem času. Morda ti končno potegne, od kod njegova zabloda, na kateri bazira celoten nateg, ki se mu reče - homeopatija.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Kaj je zdaj mojster zavajanja? Piškave 4 minute si si uspel vzet, zdej pa pričakuješ, da ti bom delal povzetek? Članek, ki ga navajaš, je pa plačljiv...

Sicer pa od farmacevtskega prevaranta nisem kaj več pričakoval.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.128
-8.787
113
Zakaj bi gledal sekundo več, če že v teh 4 minutah natrosijo kup neumnosti?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

NE!

V štirih minutah sem naletel na zelo očitno laž, ki je očitna vsakomur, ki ima vsaj kanček znanstvene izobrazbe. Če torej lažejo o tako očitnih stvareh, kako je šele pri vsem ostalem?

Od tebe samo pričakujem, da znaš braniti svojo pozicijo z lastnim znanjem in ne s paničnim kopiranjem citatov, ki govorijo v prid tvojim zablodam. Sicer si povsem nedostojen sogovornik v strokovni debati. Z veseljem bom prebral tvoje mnenje in verjemi, da bom na tem področju dobro razumel tudi kratek povzetek. Ne bom pa tratil svojega časa z nekimi dokumentarci, ki že po parih minutah (Resno, a si ti sploh pogledal? Ker tisto o vodikovih vezeh je res že kar preveč očitno... sem presenečen, da nisi opazil. Jaz sem si vzel čas in pregledal vsaj uvod.) navajajo lažnive argumente.

Je pa zanimivo, kako tvoji odgovori postajajo vedno krajši, bolj kot te pozivam, da pokažeš svoje poznavanje področja ter mi razložiš svoje, po mojem mnenju - zablode. Vedno bolj namreč dokazuješ, da imaš nezadostno znanje, ki ga očitno krpaš z "vero" v svoj prav. Patetično... Če nimaš kaj pametnega za povedati, bodi raje tiho. Oziroma še bolje - izobrazi se o tem.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Ti pričakuješ "zmago" uradnih stališč proti novim spoznanjem. In s pozicije uradnega boš to tudi vedno imel, ne glede na povezave, ki ti jih lahko pokažem. Zato so kakršnekoli raziskave s področja strukturnega spomina vode zate lažnive, čeprav statistično signifikantne.

Meni osebno pa je čisto kontraproduktivno zgubljat čas z nekom, ki verjame in druge prepričuje, da je cepivo proti svinjski gripi koristno in potrebno.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne bluzi.

Znanost je po defaultu odprta za nova spoznanja. Temu se reče napredek. Morda si ga že kdaj opazil. Ne vozimo se s kočijami, ampak avtomobili, ne kuhamo na odprtem ognju, ampak na štedilnikih. Nekateri smo celo spregledali kronsko izmišljotino psevdoznanosti - Boga.

VSAK LAHKO SODELUJE. Mora pa igrati po parih enostavnih pravilih. Glavno pravilo je - ponovljivost v kontroliranih pogojih in z nepristranskimi opazovalci. Zanimivo, kako so zablode o vodnem spominu padle prav na tem osnovnem... nikoli še ni nikomur uspelo demonstrirati tega. Celo nasprotno!! Par let nazaj so dokazali, da vodikove vezi ostajajo stabilne na časovnih razponih reda velikosti 10E-15 sekunde.

Razumem, da se ti zdi znanstvena izobrazba stran vržen čas, saj ruši tvoje obstoječe zablode. Well... I feel sorry for you.

Kako torej, boš pojasnil dilemo o vodnem spominu? Kakšen mehanizem, ideja, kako naj bi stvar delovala morda? Lahko je neumna, ampak vsaj pokaže, da znaš razmišljati. Dajmo no... pokaži, da obvladaš vsaj osnovnošolsko fiziko in kemijo. Ne bi rad zvenel (preveč) pokroviteljsko, ampak spustil si se v strokovno debato in edino primerno se mi zdi, da nam pokažeš, da dejansko znaš kaj pametnega povedati o tem in ne le lepiti dvomljivih linkov in nas prepričevati, kako "verjameš" v svoj prav.

Pa ne prosim spet s klasično užaljeno "Jaz pa že ne bom tratil časa, da bi vam razlagal to. Poglejte si sami!". Prepričan sem, da zmoreš več. En radoveden naravoslovec bi rad razumel ta "napredni" vodni spomin, ampak nikakor ne najde nobene razlage, ki ne bi pokala po šivih od znanstvenih nesmislov. Pomagaj mi!
evil.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Če si tolko radoveden, kot se hočeš pokazat, ti prav gotovo ne bo težko odprtega uma poiskat zadev, ki te tako zanimajo
evil.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Torej si se odločil za klasiko. Čestitam.

V bodoče torej lahko od tebe pričakujem še več faith-related vložkov, ki se jih ne boš trudil podkrepiti z dejstvi, niti demonstrirati, da vsaj približno veš, za kaj se gre. Dejansko sem mislil, da se boš vsaj potrudil. Tako pa ostajaš na trhlih tleh vere in še naprej igraš intelektualnega lenuha, ki se mu ne ljubi se poglobiti v razumevanje narave, temveč raje verjame v neke izmišljene zablode.

Pa sem že mislil, da mi bo nekdo razkril ta čudoviti svet prihodnosti, kjer ima voda spomin, farmacevti in zdravniki ne obstajajo in vsi ljudje verjamejo, da bo po smrti njihova duša živela večno. Očitno so mi takšne bedarije prihranjene, dokler se ne odločim opustiti razuma in se prepustiti čudoviti ignoranci vere.

Ponovno, moj um je povsem odprt za novotarije. Samo to ne pomeni, kot očitno zmotno misliš, da bom čisto vsako nelogično bedarijo vzel za svojo.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Ksz...

A lahko tole temo nekdo zaklene? Nihce vec ne umira, gripe ni vec, recesije tudi ne, talibani pa ostajajo! Amen!
smirk-1.gif

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Jernej, ti preprosto preveč poenostavljaš. In nisi odprt za nič drugega kot za tisto, kar ti je na pladnju prinešeno kot znanstveno dokazano. Škoda.
Zdajle med prazniki je bila na RTV potrošniška oddaja o farmaciji, bolje rečeno o zlorabah, ki jih v imenu dobička izvaja farmacija nad medicino in preko nje nad ljudmi. Tukajle sem prekopirala uvod, oddajo je možno pogledati v arhivu portala RTV.

"Na prvi dan novega leta 2010 se bomo pogovarjali z Lidijo Gajski, hrvaško zdravnico, katere knjiga Zdravila ali zgodba o prevari je nedavno izšla na Hrvaškem. Z njo bomo govorili o novi gripi, o cepivih, o zdravilih, za katere pravi, da nas velikokrat ne zdravijo, pač pa zastrupljajo, ter o tem, da se je farmacevtska industrija v 80. posebej v ZDA tako skomercializirala, da je njen edini cilj dobiček - tudi za ceno človekovega zdravja. Kako lahko mi, navadni državljani, preverimo, kaj nam ponujajo? "

Pravzaprav ta zdravnica govori točno o tem kot Baltazar. In res ne vem, zakaj temu ne bi verjela, če pa je "iz stroke", tudi Baltazar ti je povedal, da pozna farmacijo. Jaz pa poznam njihove dobičke
grin1.gif

Samo kaj, ko jo boš ti takoj ožigosal za intelektualno lenuhinjo.........oz. vse tisto, za kar si označeval že verujoče, homeopate....

Samo toliko sem hotela dodati, preden se tema res zaklene.
roza.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
temo ste že čisto zasrali.
Baba Vanga je napovedala da bo letos novembra začetek 3 svetovne vojne in bomo evropejci več ali manj iztrebljeni. baje se je do sedaj še vse izpolnilo kar je napovedala.
torej je svetovna zarota na temo farmacije & gripe čisto irelevantna zadeva, ker bomo itak vsi pocrkali....

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Citat:
In nisi odprt za nič drugega kot za tisto, kar ti je na pladnju prinešeno kot znanstveno dokazano.

No pa mi ti povej, zakaj bi moral (kdorkoli) biti odprt za karkoli drugega kot izključno za to? Zakaj bi moral kdorkoli verjeti domnevam? Zablodam? Teorijam, ki ne delujejo v praksi? Koliko časa bo še trajalo, preden bo človeštvu dokončno kapnilo, da ni v Vesolju ničesar nadnaravnega. Nobenih čudežev, VSE, čisto VSE se da pojasniti. Zgodovina nas lepo uči, da je to res. Ogromno nekdanjih "čudežev" je že pojasnjenih... ponekod pa je potrebno le še malo časa.

In smo spet pri intelektualnih lenuhih, ki raje izberejo "lažjo pot" vere kot težjo pot razumevanja in sprijaznjenja s tem, da vseh odgovorov še ne poznamo, se pa trudimo.

ZAKAJ? Zato, da bom lahko pravilno dojemal pomladno pesmico pojočih ptičkov?
bonk.gif
Zakaj ti je tako težko razumeti, da jo lahko dojemam na nek svoj način. Za mene je lepota tudi v tem, da ta pesmica ni nič drugega kot pretok zraka preko kožnih open. Ti si tista, ki obenem ne pozna znanosti in v isti sapi trdi, da znanost ni vse. Malce kontradiktorno, kaj?

Od kod ti ideja, da poenostavljam? Če kdo poenostavlja, so to ljudje, ki slepo nakladajo, da so vsa cepiva in vsa zdravila samo ena velika prevara. Jaz sem tisti, ki se spušča v specifike posameznih primerov. Kdo lahko reče, da dejansko pozna principe homeopatije? Da ni samo še en, ki "verjame", da pomaga ali ki je "slišal", da pomaga. V celi temi še nisem slišal nobenega argumentiranega mnenja, sama poenostavljanja, posploševanja, zgodbice in (na žalost) že demantirane laži.

In potem jaz poenostavljam.
hysterical-1.gif