8mi Kolač

tony

Guru
23. jul 2007
10.322
1.798
113
V bisvtu ni bilo cist tako Trubar je reko imenoval Rastčica, za domacine je bila vedno Rašca
Pojma nimam, kako ji je rekel Trubar. Nekoč so nas šolniki nagonili na en voden ogled nj. domačije, in celo delal ga je en gorostas človek z dolgo brado (podoben Trubarju) in je rekel, da je prav Rašca, ostalo pa da so izumili slavisti iz Lj...

netko

Guru
25. jul 2007
7.169
2.532
113
Ker si tako hudo nacitana oseba ti vrzem se eno kost, ta nesrecni kraj so poimenovali tudi Raščica, zakaj pravim nesrecni zato, ker je ime nesrecno delilo s prvo pozgano vasjo iz strani nemcev, kar je bilo seveda hudo propagandno pomembno in imeti dva kraja z istim imenom se vec pa, da je en bil hudo povezan s slovenstvom ni bilo najbolj povseci takratni partiji... tega sicer v literaturi ne bos nasel lahko pa povem, da sem po spletu okoliscin z obema Rasicama zelo povezan

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

delter333

Guru
21. maj 2010
2.092
1.809
113
Notranjska
Ja, v SZ.

Pri nas smo bili na kmetih mnogo preveč ubogi, da bi povprečnemu kmetu sploh lahko kaj zemlje vzeli.

Jemalo se je pregovornim kulakom, teh pa je bilo med našim tudi bogatejšimi kmeti, zelo zelo malo. Zemljo se je jemalo cerkvi in plemstvu.

Kar ne pomeni, da se kmeta ne je6alo na sto načinov, tudi z obvezno oddajo, s katero se ni dalo preživeti. V včerajšnjem Delu lahko prebereš, kako so enkrat po vojni kolektivno Trentarjem zaplenili vse koze, ti so pa nato stradali.

Potalana pravica je potalana pravica. Zakaj pa jim niso potatali volilne pravice že prej vojno, pa to za rdečim ne bi uspelo?

Dedec, napisal si: "bradstvo". To ti vzame kredibilnost karkoli več napisati na temo razgledanosti neke osebe. To bitko si žal izgubil.

Debatiraj z argumenti, ne ad hominem.
A na pravopis se bomo zdej limali? Tako nizko si padel. In potem o argumentih, jaz človeku na forumu nebi omenil pravopisa še več se norca iz tega delal, ker če ne drugega je autokorekšn j3ba.

Na zdaj se pa delaj norca! :bonk:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.879
8.334
113
Ker si tako hudo nacitana oseba ti vrzem se eno kost, ta nesrecni kraj so poimenovali tudi Raščica, zakaj pravim nesrecni zato, ker je ime nesrecno delilo s prvo pozgano vasjo iz strani nemcev, kar je bilo seveda hudo propagandno pomembno in imeti dva kraja z istim imenom se vec pa, da je en bil hudo povezan s slovenstvom ni bilo najbolj povseci takratni partiji... tega sicer v literaturi ne bos nasel lahko pa povem, da sem po spletu okoliscin z obema Rasicama zelo povezan
Am… napisal si da so Rasco imenovali tudi Rascica. Tega nisem vedel. Vem pa da je prva pozgana vas s strani nemcev Rasica. Tko da imena si ravno nista delili.
P.S.: jaz sem po spletu okoliscin “povezan” samo s slednjo :)

netko

Guru
25. jul 2007
7.169
2.532
113
Rašica pri velikih lascah je v nekem kratkem obdobju bila preimenovana v Raščico saj ju je bilo potrebno “diferencirati”