I
Izbrisan uporabnik 474
Daj prosim napiši malo o tej novi pridobitvi. Jaz imam že nakaj časa ogledenega manjšega bratca:
Poglej priponko 47646
Trenutno je 185€ sem ga pa videl na banggodu že za 150€... To so pa res že zelo nizke cene za SLA printer.
Odlašam z nakupom samo zato ker mi ni do packanja s toksičnimi smrdečimi tekočinami... Ampak printi ki pridejo ven iz teh mašin so pa hudo dobri...
Kvaliteta SLA je vsekakor neprimerljiva z FDM. Že če gledaš, da je standardni layer height (ekvivalentno kot pri FDM 0.2mm) 0.05mm, poleg tega imaš še anti-aliasing... Naslednje je hitrost tiska. SLA namreč "natisne" (osvetli) celoten buildplate naenkrat, tako da je vseeno, ali imaš gor en model ali zapolnjen celoten buildplate. Dolžina tiska je odvisna le od višine modela. Kolikor sem primerjal z mojim Voronom, je lahko FDM na en model precej hitrejši, pri 10 ali 20. modelih naenkrat, pa je bil SLA tudi do 3x hitrejši (pa Voron ni ravno počasen tiskalnik).
Je pa pri SLA potrebno vedeti naslednje stvari:
- resin ni tako odporen in trden, kot PLA ali ostali. Je sicer trden, ampak krhek. Sicer prihajajo vedno novi in novi resin-i, nekateri celo mešajo klasični resin z ABS-like in felxibilnimi resini, da dobijo, kot pravijo, super približek klasičnemu PLA ali PETG, pri čemer resini zdržijo temperature 200°C in več.
- resin smrdi.Ni važno ali je water washable, eco resin, bio resin, plant based... pač smrdi. Oz. ima močan vonj
- zasloni na SLA-jih so potrošna roba. Pri SLA LCD zaslonih mislim, da je življenska doba okrog 1000 ur, pri monokromatskih pa 2000 ur.
- delo z resin je packarija
- za čiščenje resin modelov potrebuješ IPA ali kakšen drug visokoprocentni alkohol (jaz uporablja bio-etanol), ki spet - smrdi. Pa hlapi. Pa ventljiv je.
- do končnega produkta je potrebna zaščitna oprema, predvsem rokavice (nitril, latex bo požrlo)
- veliko papirnatih brisač
- Končni izdelek moraš utrdit (curing) z UV svetlobo - torej rabiš vir UV svetlobe (se da na soncu, če imaš čas).
- modeli potrebujejo veliko veliko supportov, nasploh je celoten proces zelo drugačen od FDM-a
- priporočam wash&cure postajo.