2500 evrov za staro vozilo

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
vir: STA

le nekaj odsekov ...
ja valda in potem svizec ...

Slovenski avtomobilski trg v zadnjih štirih mesecih beleži krepak padec povpraševanja. Sekcija za osebna tovorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je zato pripravila predlog za oživitev povpraševanja na avtomobilskem trgu, ki vključuje uvedbo premije za čisto okolje in spremembo zakona o davku na motorna vozila. Predlog o uvedbi premije je zaživel že decembra lani, ko je sekcija po besedah njenega podpredsednika Bogdana Žvanuta predlagala uvedbo premije za oddajo rabljenega vozila v razrez in nakup novega avtomobila v višini 1000 evrov. Toda po izkušnjah iz tujine se je sekcija zdaj odločila za uvedbo tovrstne premije v višini 2500 evrov, kar bo tudi predlagala vladi. Premija naj bi se uvedla takoj, morda že prihodnji mesec, in bi veljala v letošnjem letu.

Pogoji za uveljavljanje premije so, da se o v razrez odda vozilo, starejše od 10 let (takih je po podatkih sekcije v Sloveniji okoli 400.000), da je vozilo vsaj eno leto registrirano na upravičenca, ki uveljavlja premijo, in da ima upravičenec potrdilo o razgradnji starega avtomobila. Novo vozilo mora zadoščati normi Euro 4, vključena pa naj bi bila tudi vozila, ki so bila v uporabi pri pooblaščenih trgovcih in uvoznikih in niso starejša od enega leta.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Sej so ti slovaki dali subvencijo.
evil.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Tisti, ki bo to potrdil dobi moj glas na naslednjih volitvah. Bi bilo lepo, da bi še mene eden malo subvencioniral
grin1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
denarja za plače in pokojnine ni.vsaj tako pravijo.zakaj hudiča bi morala slovenija subvencionirati nakup novega avta
confused-1.gif

če bi imeli avtomobilsko industrijo tako močno kot nemci,američani,francozi bi to razumel.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik shift pravi:
denarja za plače in pokojnine ni.vsaj tako pravijo.zakaj hudiča bi morala slovenija subvencionirati nakup novega avta
confused-1.gif

če bi imeli avtomobilsko industrijo tako močno kot nemci,američani,francozi bi to razumel.

Saj po mojem je zgrešeno dajati subvencije. Po mojem bi morali narest davčno olajšavo v višini DDV in DMV, pa omejit navzgor do 2500 EUR. V principu potem sploh ne gre za subvencijo, bolj za davčno olajšavo.
Drugače pa Slovenija res morda nima močne primarne avtomobilske industrije. Ima samo Revoz. Ima pa ogomno sekundarne industrije, ki proizvaja za primarno.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik shift pravi:
confused-1.gif

Zato, ker se gospodarstvo vzpodbuja s tem, da se pospešuje kupovanje. To da država plačuje plače in sočasno ne poizkuša s pospeševanjem "zapravljanja", dolgoročno nima nobene koristi. Mogoče na prvi pogled res v Sloveniji ni avtomobilske industrije ampak verjemi, da ni samo Revoz tisti, ki je odvisen od avtomobilske industrije.

Je pa 2500€ malo optimističen predlog. 1000€ se mi zdi še nekako normalno...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Zakaj optimističen? Država vse dobi nazaj že ob nakupu avta (DDV+DMV+registracija). Pri tem se povprečen kupec seveda še zapufa, kar se posledično sanira tudi finančno stanje bank (no , samo delno, a vendarle), profitirajo pa tudi zavarovalnice, saj na nov avto itak vsak vzame še kasko. Država bi bila samo v plusu, samo tam gori tako ali tako ne znajo računati.

Nazadnje urejeno:

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Zakaj optimističen? Država vse dobi nazaj že ob nakupu avta (DDV+DMV+registracija). Pri tem se povprečen kupec seveda še zapufa, kar se posledično sanira tudi finančno stanje bank (no , samo delno, a vendarle), profitirajo pa tudi zavarovalnice, saj na nov avto itak vsak vzame še kasko. Država bi bila samo v plusu, samo tam gori tako ali tako ne znajo računati.

Tudi če oni znajo računat, precej foka ne zna. Že zdaj so komentarji v stilu "zato, da bodo ovce zadovoljne". Ob sprejemu prevelikih olajšav, bi se začel folk, ki si ne more privoščit avta, bunit.... SDS bi zahtevala odstop Pahorja in Turka... še kakšen sindikat bi začel štrajkat.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
1000€ ti da vsak že popusta, zaradi tistega jaz že ne bi šel novega avta kupovat.
tongue-1.gif

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Potemtakem recimo če imam namen kupit nov avto, grem na a.net kupim enega razjebanega korejca za 100e, pol jim ga
pa peljem tja, pa sem "naredil" 2400e,... Najs.
cool-1.gif

V principu ne. Ker mislim, da v predlogu piše, da moraš imet ta avto registriran nase vsaj leto dni. Torej so mislili na take pridne fante, kot si ti.
evil.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Potemtakem recimo če imam namen kupit nov avto, grem na a.net kupim enega razjebanega korejca za 100e, pol jim ga
pa peljem tja, pa sem "naredil" 2400e,... Najs.
cool-1.gif

V principu ne. Ker mislim, da v predlogu piše, da moraš imet ta avto registriran nase vsaj leto dni. Torej so mislili na take pridne fante, kot si ti.
evil.gif

pa gre zame ta avto kupit prodajalec, pa ga pol prepišemo
smile-1.gif

Enega žlahtnika bom našel z razjebanim avtom
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
1000€ ti da vsak že popusta, zaradi tistega jaz že ne bi šel novega avta kupovat.
tongue-1.gif
Ne pozna se pri velikih dragih kravah, se pa 2500 € odločno pozna pri nakupu majhnih avtov za okoli 10 jurjev. Toliko popusta pa ne dajejo trgovci.