25.04.2014: Nokia postaja Microsoft Mobile

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Saj pa ekipa ostane enaka, zakaj je folk tako vezan na brand? A bi raje videli, da nokia odpusti folk, se preseli na kitajsko in začne delat neprimerno slabše telefone, ostane pa nokia?

Elop je naredil dober biznis, prodal je firmo za 7 miljard, lastnikom prinesel lep zalužek na kratki rok, poleg tega pa se ne misli odpuščat...

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Drži drži. Ampak ja brand lahko veliko pomeni. Tudi pri sami prodaji novih aparatov. Brand ti doda neko dodano vrednost. Se pa strinjam, da mnogo boljše to kot pa da bi potonili kot se bo to kmalu zgodilo z BBjem, mnogo jih je pa takih, ki so zelo blizu.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Vsekakor je brand nekje največ pomemben. Mislil sem pač to, da je folku zdaj tu škoda za nokio...ko pa vse kar se bo spremenilo pomeni menjava branda, ki pa bo imelo zgolj ekonomsko posledico. Tehnično gledano bi morali izdelki biti enaki ali še celo boljši, vsaj ti izdelki ki bodo prišli kmalu...potem pa lahko že začne microsoft kaj rezat...če ne bo ekonomike.

Recimo od microsofta surface tablica je meni izdelek in pol, tudi xbox ni švoh, tako da se ne bojim za prihodnost.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Tudi jaz se ne bojim za prihodnost MS/Nokie...ker to kar zadnjih par let delajo je denomenalno, samo malce morajo še market bolj napasti pa vztrajati in bo uspešh še večji.

Kljub vsemu, Nokiji se ob ukinitvi imena, globoko klanjam, čeprav so imeli v njenih zadnjhi letih delovnaja nekaj napačnih odločitev
nahrung002.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik kegelj pravi:
WP ga pa seka po odzivnosti, gladkem delovanju...

Zanimivo, kako je lahko pretentat uporabnike. WP je "pokradel" iste trike, od iOS. Odzivnost je iluzija. V bistvu je to največja applova inovacija. Dejstvo je, da so mobilne naprave počasne, imajo malo rama, procesor večino časa spi, ali deluje na četrtini hitrosti z samo enim jedrom, da špara baterijo. Zato rabi nekaj časa, da prebere podatke iz flash spomina v ram, da "požene cpu", OS naredi context switch, ... Uporabnik pa to vidi kot lag. Tu pa pridejo prav animacije. Ko uporabnik naredi akcijo, začne GPU izvajati animacijo, CPU pa ima čas, da si pripravi podatke. In če pogledaš WP, so same animacije. Se pravi da rabi OS vedno kompenzirati. Samo NT jedro je že skozi gnilo in MS ga že 20 let štrika. V visti so naredili do sedaj največji poseg v jedro in vsi vemo kako s je to izšlo.

Apple uporablja iste trike. Zato zgleda iOS7 na 4s podobno hitro, kot na 5s, čeprav ima slednji 4x hitrejši CPU in še večkrat hitrejši GPU. Android je dejansko hitrejši od časa, ko klikneš gumb in ko je aplikacija/okno pripravljeno na uporabo. Samo UI ne dela v threadu z višjo prioriteto, zato lahko včasih kakšna bolj intenzivna operacija začasno blokira UI. Android je še vedno svetlobna leta pred WP kar se arhitrkture tiče. In ko bodo končno porihtali UI, ne bo imel WP za burek. Upam, da bo to v 5.0, ker 4.x že tako dolgo vlečejo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Na stvari gledaš z napačne strani. Za povprečnega uporabnike je pomemben le vtis hitrega delovanja. Kaj in kako se dogaja zadaj, je vseeno. Važno je, da ko sproba telefon, ta dela gladko.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Mislim da je zadeva malo bolj zakomplicirana, kot pa samo prioriteta UI threada. Če bi res samo to manjkalo, bi to že zdavnaj spremenili (če ne drugega vsaj na custom ROMih).

kegelj

Fizikalc
30. apr 2012
407
98
28
Točno tako, kaj se dogaja v ozadju me ne zanima.
Pomembno mi je, da ko pritisnem npr. tipko za fotoaparat, da lahko slikam skoraj takoj. Ko kliknem imenik, da mi ga takoj odpre. Sedaj, kaj teče v ozadju me ne zanima.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Kot razvijalec aplikacij sem na drugi strani in je to edini način kako lahko gledam na to.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Mel sem precej telefonov, ampak od tega samo 2 nokiji. Nokia je še vedno velik brand name, bolj kot Blackberry recimo, tak da je BV ukinit ime, v katerega je bilo vloženo ogromno in je še vedno prepoznavno zaradi wp8...

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Seveda je. To je jedro androida, ki ga kar neki custom romi, ki ga razvija en ali dva entuzijasta ni sposoben spremeniti.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Kot razvijalec aplikacij tudi veš, da je nemogoče narediti da bi se zadeva instantno odzvala, brez da ne bi strojna oprema delovala "na polno", kar bi se seveda poznalo na bateriji.

Ampak da bi zaradi tega bil WP zrel za odpad, pa me malce preseneča...

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Tako ja, Apple je izumil tekoče delovanje in animacije.
aplauz.gif

Pa očitno ne veš ravno podrobnosti, WP7 ni bil na NT jedru. V W7 je isti kernel, kot je bil v Visti. klik

Citat:
"Zanimivo, kako je lahko pretentat uporabnike."

What?

Citat:
Android je še vedno svetlobna leta pred WP kar se arhitrkture tiče.

Malo pojasni.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Mene kot uporabnika ne zanima arhitektura. Res ne. In me ne gane, tudi če je le ta svetlobna leta zadaj (čeprav dvomim od WP8).
Meni je važno da je uporabniška izkušnja, stabilnost in uporabnost, katera pa je svetlobna svetlobna leta pred androidom.

Nazadnje urejeno:

Sijan

Fizikalc
3. sep 2007
2.265
0
36
Uporabniška izkušnja je na WP neprimerljivo boljša.
Večino sodelavcev ima konstantne težave z Androidi, že pri osnovnih operacijah.

Tisti, ki imajo WP enostavno "obvladajo" sistem že po nekaj dneh uporabe.
To je tisto, kar razlikuje sisteme od dobrih in odličnih.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Citat:
Uporabnik Sijan pravi:

Seveda je WP enostavneje obvladati če pa je sam sistem zelo enostaven (trotl ziher). Na Androidu imaš pa ogromno custom nastavitev in praktično vse lahko nadomestiš s custom aplikacijo. In neuki imajo s tem probleme, ker včasih sploh ne vejo kaj klikniti.

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Kot razvijalec aplikacij imas napacen pogled na to. Pomembno je kaj uporabnika zadovolji in danes vecina uporabnikov zeli gladko delovanje. Android, ki ima med omenjenimi tremi najmanj obcutka tekocega delovanja (tudi najvec problemov s stabilnostjo) ni to to, kar si mnogi zelimo.

Apple je izumil kaj? Katerega leta se pojavi animacija? Zate 2007?
hysterical-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Kot razvijalec aplikacij sem na drugi strani in je to edini način kako lahko gledam na to.

Kot razvijalec aplikacij ravno moraš (če hočeš, da so uporabniku aplikacije všeč) gledat skozi oči uporabnika. Najprej UX, potem vse ostalo. Ker UX je prvi filter, na katerem lahko app pade. In za razvijalce OS seveda velja enako.

Panter23

Pripravnik
8. jun 2009
38
1
8
Pri večini uporabnikov šteje lahkotnost uporabe in hitrost, zanesljivost.
Žena imela leto in pol HTCja z androidom, stalno nekaj štekalo, se je sesuval, na začetku sem ji stalno moral kakšno stvar urejat.
Zdaj ima nokio 620, pravo nasprotje. Na telefon se je navadila v enem dnevu, pravi sama da je čisto nasprotje. Zadeva ne šteka, se ne sesuva, čeprav je gor naloženih kar nekaj dodatnih programov ter iger.
V glavnem, s telefon 100% zadovoljna.

Tudi meni je všeč, ampak bom s trenutnim Symbianom ( N 808) še malo vztrajal
smile-1.gif
dokler se ne nabere dovolj denarja za kakšno 1020 ali nje naslednico.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.904
113
Citat:
Uporabnik Sijan pravi:

Ja mislim res imas ful za obvladat, ce imas karikirano povedano na wm 5 stvari na voljo, na androidu pa 500. In res je potem teh 5 stvari izpilit v nulo blazno zahtevno. Tak da wm je za zelo nezahtevne uporabnike, zato se tudi dalec najbolje prodaja najcenejsi model. In na podlagi tega bos ti bluzil o dobrih in odlicnih sistemih? Wm fanatiki res postajate ze hujsi od iLoverjev.