200 medvedov bo šlo po gobe

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Vsa divjačina je zanič .. napram ustrezno gojeni živali za meso. Recimo imaš namensko rejene jelene pa je meso med jelenom iz hoste (tistim za odstrel) pa "domačim" jelenom kot noč pa dan. Ni samo tekstura, je tudi okus. Primerjat bilokaterega jelena z govedino je pa spet kot noč in dan.

Glede poli salame, če bi jo delali iz ustreljenih kokoši bi moral odstranit znak s prečrtanim PB. Če sem kaj sovražil je pobiranje šiber iz gozdne perutnine (sploh ko je v vseh receptih obvezna začimba za vso divjačino brin -> sedaj pa ugotavljaj kaj je svinec in kaj brinova jagoda).

Pravilna priprava vse divjačine je klobasa/salama ali pa golaž, točno vemo kakšno meso gre tja noter. Recimo dobre mlade kravice (teletina) je škoda za golaž in zato pravijo da je boljša stara krava (kar ni res, samo težko narediš iz starega goveda dober zrezek). Več začimb daš zraven divjačine boljša je (da ne smrdi po naravnem vonju), kot pri ovci/kozi .. skratka sama vrhunska kulinarika.

Ritual konzumiranja lovske hrane je pa tudi lovski "zbor", tam se seveda najprej kaj krepkega popije, potem pa doliva vince da ko pride na vrsto golaž je itak odličen. Če je zelo dober (oz. je družba vesela) pa veliko jelena še isto noč napol prebavljenega pade nazaj v naravo (da imajo tudi mrhovinarji kaj za pojest). Tako da ekosistem deluje, jagri to res odlično poskrbijo.

Aja od malega sem futran z vsemi vrstami gozdnih živali tako da mi ni treba razlagat, moja subjektivna ocena je da je zanič. Če pa komu paše jest lisico ali pa jazbeca pa naj izvoli (baje ni daleč od medveda)!;)
Ce ne drugega, ti se je ob divjacinski hrani zelo razvila domisljija..:D

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Danes zjutraj, ko sem čakala bus za na šiht, je tako kot vsako jutro pripeljal mimo kamion z živimi živalmi. Me je pošteno stisnilo ob misli na to, kam se peljejo, precej bolj kot ob misli, kam se peljem jaz o_O. Masovna produkcija živali bi morala biti prepovedana. Vsak naj je tisto meso, ki si ga sam nalovi, oz. tisto, ki ti ga nalovi bližnji v zameno za kaj drugega. :p In živeli bi vsi v ravnovesju in srečno do konca živih dni.:cool:

no lej, gremo od zacetka, namrec vcasih so tako zivel. ampak so tudi umiral. en si je nogo zlomil, drugmu se je neki zagnojil, in so sli... potem pa, clovek je napredoval, delal pasti in orozje. lovljenje ni bilo vec izenaceno. ulovili so lahko vse kar so hoteli. in tako hrane ni vec primanjkovalo. clovestvo je spet napredovalo, prisla so zdravila itn. zivali so se vedno umirala zaradi bolezni, poskodb in lova. clovek je bil v prednosti. potem so ugotovili, da je lazjs zival imeti v ogradi, da se ni treba za njo cel dan podit da jo ujames. zival itak ni vedla in se je razmnozevala tudi v ogradi. nic lazjega za cloveka - vrze malo futalra v ogrado, cez 2-3 leti pod noz (123, takrat se ni bilo pravilnka) in je mesa za celo leto. Naprej pa zgodbo poznas.

ne vem kako si predstavljas, da bi potekal lov v teh casih? 8mrd folka po gozdovih jaga tistih nekaj srn. ze zdej se lovci med sabo streljajo, k ni srne vmes, kaj bi blo sele pol?

sej v osnovi ne razmisljas neumno, sam za kaj takega je precej prepozno... to bi mogl uvest takrat ko je bila prva krava vzrejena v ogradi.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in Kamele0N

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.140
316
83
Ja in danes smo prišli tako daleč, da za preživetje ni potrebno več ubijati in mučiti živali.
Ni lepšega zvečer leči v posteljo in se zavedati, da ni bilo potrebno zaklat-ubit nobene živali za obstoj. Z vegansko hrano se da prav lepo preživet.
Je pa mučno ker te z vseh strani bombandirajo oglasi z veselimi kravicami in prašički ki ponujajo svoje meso.

Ja tudi jaz na poti v službo večkrat srečam tovornjak za živino. Najbolj grozno so mi tisti štriki zadaj, ki včasih binglajo preko prečk - samo če pomislim na njihov namen in kaj se je z njimi počelo (verjetno še zjutraj, ko sem se prebujal) me zmrazi.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.369
5.649
113
No tud vegetarijanci/vegani ubijate na nek način....žal se od zraka ne da živet...

• Všeč mi je
Reactions: 8888
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz sem tudi morilec :oops: . Vsak dan požrem vsaj dve japki, s pečki vred.

Veste - koliko tako lepih japk bi zraslo na travniku iz vseh tistih pečk !

Morilec seeeem :eek::oops1: .

• Všeč mi je
Reactions: 8888

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.968
6.224
113
blizu močvirne prestolnice
Ja in danes smo prišli tako daleč, da za preživetje ni potrebno več ubijati in mučiti živali.
Ni lepšega zvečer leči v posteljo in se zavedati, da ni bilo potrebno zaklat-ubit nobene živali za obstoj. Z vegansko hrano se da prav lepo preživet.
Je pa mučno ker te z vseh strani bombandirajo oglasi z veselimi kravicami in prašički ki ponujajo svoje meso.

Ja tudi jaz na poti v službo večkrat srečam tovornjak za živino. Najbolj grozno so mi tisti štriki zadaj, ki včasih binglajo preko prečk - samo če pomislim na njihov namen in kaj se je z njimi počelo (verjetno še zjutraj, ko sem se prebujal) me zmrazi.
Aja? Ne sodi po sebi. Jaz sem mesojedec in mi ne bo nihče preprečil da jem meso.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.140
316
83
pred 150 leti bi te imel za čudaka, če bi se boril za pravice sužnjev.
pred 100 leti bi se ti smejali, če bi predlagal da imajo ženske pravico volit.
pred 50 leti so nasprotovali zamisli, da bi imeli ameriški črnici enake pravice pred zakonom.
...
danes se posmehujete veganom, ko se borimo za pravice živali.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.929
113
pri taščici
Faak, a zdaj boste se na alterju zacel s tem.
Za vaso zelenjavo na krozniku je moral kmet v enem dnevu pobiti vec zivali kot za moje zrezke v celem letu.
Zival ni samo tisto kar je veliko med pol in dvema metroma, ima 4 noge, glavo in rep.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Uboga solata, ki sem jo včeraj požrl pri kosilu ! :oops1:
Ampak - res, prisežem. Jaz hašeja s špageti ne spravim dol brez četrt koša solate ...

Jej, kak grešnik sem! :eek:

I

Izbrisan uporabnik #9334

No tud vegetarijanci/vegani ubijate na nek način....žal se od zraka ne da živet...

Tole so pa menda resno dokazali, da so ravno krave oz. rastlinojedci glavni povzročitelji toplogrednih plinov, zaradi katerih imamo take ekstremne vremenske dogodivščine v zadnjih letih.

Kwa naj pol? Jem kamenje? :mad:

Bolj jem solato, bolj sem podoben peterletu ... :zavijazocmi:

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.140
316
83
Faak, a zdaj boste se na alterju zacel s tem.
Za vaso zelenjavo na krozniku je moral kmet v enem dnevu pobiti vec zivali kot za moje zrezke v celem letu.
Zival ni samo tisto kar je veliko med pol in dvema metroma, ima 4 noge, glavo in rep.

http://www.ox.ac.uk/news/2018-06-01-new-estimates-environmental-cost-food#

Ugotovili so velike razlike v vplivu na okolje med proizvajalci istega izdelka. Proizvajalci govejega mesa z velikim vplivom ustvarijo 105 kg ekvivalenta CO2 in uporabljajo 370 m2 zemljišča na 100 gramov beljakovin, kar je 12 in 50-krat več kot pri proizvajalcih govejega mesa z majhnim vplivom. Fižol, grah in druge rastlinske beljakovine z majhnim vplivom lahko ustvarijo samo 0,3 kg ekvivalenta CO2 (vključno z vso predelavo, pakiranjem in prevozom) in uporabljajo samo 1 m2 zemlje na 100 gramov beljakovin.

Proizvodnja mesa s 100g beljakovin porabi 7.4m2 - 370m2 zemljišča in 2,1 - 105 kg CO2
Proizvodnja grah, fižol in druge rastlinske beljakovine 1m2 zemljišča in od 0,3 kg CO2

They found large differences in environmental impact between producers of the same product. High-impact beef producers create 105kg of CO2 equivalents and use 370m2 of land per 100 grams of protein, a huge 12 and 50 times greater than low-impact beef producers. Low-impact beans, peas, and other plant-based proteins can create just 0.3kg of CO2 equivalents (including all processing, packaging, and transport), and use just 1m2 of land per 100 grams of protein.

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
1514630824-12345.jpg

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Zavedajte se, da je predvsem ena stvar na svetu omogočila, da so pred par dnevi Kitajci pristali na temni strani lune. Učinkovita kmetijska proizvodnja. Dokler človek ni znal učinkovito pridelovati hrane, ni imel nihče možnost "zapravljati" časa za druge reči.
Ampak danes je moderno, da si proti naprednim rečem. Proti medicini, ki zna rešiti problem nekaterih nalezljivih bolezni s pogosto smrtnim izidom, proti kmetijstvu, ki lahko prehrani milijarde, proti biološkim razlikam, ki jih definira spol, proti lastnemu mišljenju ... Takšen je ta trenutek. Vsak trenutek v zgodovini rabi pač svojo "inkvizicijo", da se zdi nekaterim ljudem uravnotežen.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
če je govedoreja glavni proizvajalec toplogrednih plinov naj mi nekdo razloži kako 1000 let nazaj ko je bilo v ameriki na milijone živali pa v afriki, aziji tudi kako takrat ni bilo globalnega segrevanja. pa ja je bilo takrat več govedine na svetu kot sedaj.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.009
11.131
113
več govedine? si počen? s ti videl ameriške in južno ameriške farme? googlaj.

dentex

Guru
20. sep 2007
2.760
652
113
Še zmeraj mi je najlepši opis, vegetarjancev in veganov tisti, ki ga je podal pokojni Anthony Bourdain, ki je nekoč preden nas je prezgodaj zapustil napisal “ vegetarjanci so teroristi njihov hezbolah pa so vegani”

Dejte ga nehat srat vsakemu svoje, ali pa kakor pravijo južni bratje svi goli pa ko šta voli

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
http://www.ox.ac.uk/news/2018-06-01-new-estimates-environmental-cost-food#

Fižol, grah in druge rastlinske beljakovine z majhnim vplivom lahko ustvarijo samo 0,3 kg ekvivalenta CO2 (vključno z vso predelavo, pakiranjem in prevozom) in uporabljajo samo 1 m2 zemlje na 100 gramov beljakovin.
Metana, ki je veliko hujši toplogredni plin od CO2 in se sprošča pri prdenju tistih, ki se bašejo s stročnicami, pri teh izračunih gotovo niso upoštevali. :fredi:

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
več govedine? si počen? s ti videl ameriške in južno ameriške farme? googlaj.
si ti videl milijonske črede bizonov? ne nisi ker so jih pobili... so videl milijonske črede gnujev v afriki... ja ene ostanki so še pa milijonske črede v centralni aziji? tudi teh ni več. pa ne mi rečt da vse te črede niso prdele...
živinoreja je vege pa avto industrija propaganda objavljeno v kvazi znanstvenih revijah.