200 medvedov bo šlo po gobe

erikson

Guru
25. avg 2007
22.670
6.429
113
Največji odvzem medvedov do zdaj: zakaj jih mora umreti 200

Vlada je v četrtek sprejela predlog in izdala odlok, v katerem je v enem letu predvidela odvzem 200 rjavih medvedov iz okolja. Za odstrel je v odloku predvidenih 175 medvedov, kar je do zdaj največ, dodatnih 25 je predvidenih zaradi izgub, kot so povoz in druge oblike smrtnosti. Kot vedno je podatek o odstrelu medvedov izzval burne odzive. Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice že napoveduje sprožitev upravnega spora.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Sem pred nekaj leti že nekaj Gatota snubil, če bi šla skozi njegove hoste malo pogledat ... pa zgleda da on ni ravno tip za take športe.

V vsakem primeru pa - Joooooj, pa ravno naše medvedke, ki so tako luštkani in kjut! :eek: Kaj bo pa potem z bolhami, ki tako lepo, suvereno in mirno živijo v njihovih kožuščkih? :oops1:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Po domače povedano madvedje so se zadnja leta plodili kot nekateri z juga in jih je v sloveniji očitno precej več kot so predvidevali. Jaz bi vseeno predlagal lovcem da jih ne odstrelijo naj se namnožijo toliko da ne bo na Rožniku samo enega mladiča ampak vsaj nekaj medvedov mogoče še kakšna samica z mladiči na golovcu. Potem bodo ljubljančani (med katerimi je največ zagovornikov) hitro spremenili svoje mnenje in bo spet mir naslednjih 10 let.

I

Izbrisan uporabnik #9334

:cheer: pa miške, miške! :cheer: Letos ko je bilo tako plodno leto. Kdo bo pa miši razredčil? :cheer:

I

Izbrisan uporabnik #9334

Volk je nevaren, če je v tropu. Če je sam ... ter če je zdrav, (nima stekline in podobnih (?) ) , je pa tako kot en kuža luža.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
FuriousG v kateri šumi si to slikal?

Sicer okoli medvedov se malce zamolči dejstvo da so tile za odstrel itak namensko "vzdrževani" samo za lovski turizem. Če bi se pustilo medvede na kočevskem/notranjskem pri miru bi jih 50% pocrkalo samih od sebe slej ko prej, je pa res da vmes bi jih par lomastilo še po naseljih in delalo pizdarije. Ampak to ni problem medveda, ampak tega da se jih načrtno hrani in zadržuje v lovski revirjih (in drago proda "odstrel", večinoma tujim lovcem [italjani, avstrijci, nemci]).

• Všeč mi je
Reactions: Mr_Wolf in McGiver

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Demz Enkrat smo v game reserve v Namibiji božali geparde - ko mala muca prijazni - ampak vseeno ni prav prijeten filing, ker "žvau" je kosmata za ušesi!

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, drži. Ko ga srečaš, ti dvigne kocine - tudi če jih nimaš. Tisti zaripel steklen pogled ...
Ampak v osnovi je volk močan samo v tropu.

Točno te vidi, da si se ga ustrašil in se ga sedaj bojiš. Če ta strah znaš obvladat - bo postal kuža in bo pobegnil.

Zanimivo je, pri meni, še to, da se v mlajših letih nisem nikoli ustrašil živali ... v zadnjih par letih sem se pa že nekajkrat nekako zalotil. :confused: Ne vem, kwa bo to ...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Pozabil povdarit - to velja za volka, ne za medveda. Z medvedom pa zares nisem in tudi ne bi imel opravkov.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Volk ima zaradi zgodovinskih dejstev prirojen strah do ljudi, dejansko najbolj od vseh živali. Skratka naravno je prestrašen še bolj kot najbolj prestrašen cucek in bo pobegnil samo da zazna možnost stika s človekom. Zato so tiste fotke od FuriousG-ja zanimive, dejansko je samo zato ker je bil na malci (v vozilu) imel opcijo da vidi volka, drugače 100% nebi prišel blizu. Če seveda sploh je tole volk, da ni moj svak gozdaril z njegovim volčjakom kje v bližini!;)

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
174
63
38
Jelovica je tole. Zanimivo je, da je bil res samo eden. Lahko tudi da je bil šakal, ampak za šakala se mi je v živo zdel kar velik. Slike mu delajo krivico. ;) Če nebi bil v avtu, ga sigurno nebi videl. Bi sem nam v velikem loku izognil.

So pa volkovi letos po okoliških planinah naredili kar precej škode, a odstrela vseeno baje ne bo. Menda pri odstrelu volka morajo pazit, da alfa samec ostane v tropu. Če gre alfa, je lahko več škode kot koristi.

Medveda zaenkrat v živo še nisem videl, sem ga pa zelo na blizu sledil. Se ga zavoha, ker res smrdi. Tam so mi pa šle pošteno kocine pokonci.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Po fotkah zelo verjetno da je volk. Ti ki so sami so samci ki gredo iz kardela in se potem potikajo tudi izven ustaljenih območji volka. Načeloma so bolj škodljivi ker napadajo lažji plen, večinoma je to kakšna drobnica. Kardela napadajo domače živali samo ob večjem pomankanju ali pa ko učijo lovit mladiče (letos je bilo par primerov tega), sicer se izogibajo takemu plenu ker ga povezujejo z ljudmi.