2 leti po smrti matere prejel rubež ne njen dolg

fritzz

Pripravnik
31. avg 2007
32
0
6
Maribor
Včeraj pozvoni poštar, v rokah ima pismo iz okrajnega sodišča MB - izvršilni oddelek. Najprej vpraša če bom podpisal
13.gif
...ga debelo pogledam in rečem "zakaj te ne ?" Pravi, da večkrat odnese nesprejete nazaj.
Ker v življenju nisem imel opravka z izvržbami seveda potpišem in sprejmem. Pismo debelo, kot da sem dolžn za pol Maribora, noter pa presenečenje...
...obveščajo me, da se s pravnim naslednikom dolžnice (moje pokojne matere) izvršba s sklepom o izvršbi xxxx/yyy z dne....nadaljuje z dedičem- ki sem jaz. Sledi obrazložitev in pravni pouk.
Za ta njen dolg sploh nisem vedel- nastal pa je ko je neki akviziter
10.gif
Večera pri njej na domu jo napiz... da je podpisala da prejeme nekaj izvodov časopisa zastonj pol pa bi mogla pisno odjavit, kar pa seveda ni storila. To je bilo leta 2002!
Ker je imela varstven dodatek pri penzji ji kljub sklepu niso mogli nič rubit. So se pa sedaj sparvli na mene.
Na zapuščinski po materi sem bil edini dedič in v sklepu o dedovanju ki sem ga prejel 2012 piše da sem podedoval:
-0,55 € na njenem TRR
-6 delnic CATV Tezno
Na koncu je zapisano da je zapuščina vredna 80€. Kot breme zapuščine pa se upoštevajo pogrebni stroški in ureditev nag. spomenika v skupnem znesku 4000€.
Z pripisom "Čiste zapuščine ni, zato odpade plačilo sodne takse"
Sedaj pa vprašanje, kaj mi je storiti?
V obrazložitvi sklepa piše da dedič odgovarja za zapustničine dolgove do višine podedovanega premoženja.
Ker kot je razvidno iz sklepa nisem podedoval nič in mi verjetno tudi ne smejo rubiti nič.
Ne vem če moram kljub temu podati ugovor in si delat stroške z sodnimi taksami ali pustiti na miru?
Sem klical na Večer in njihova pravnica mi pravi da dedujem tudi v minus in ne samo v plus. Pa sem ji rekel da v minus dolgujem samo do višine podedovanega zneska pa je naprej trdila svoje...
Aja pa znesek dolga je celih 41€ plus obresti in stroški od leta 2005 ko je bil prvič izdan sklep o izvršbi. Bogsigavedi kolko to sedaj nanese...
Nekako se mi zdi da ne bo dobro če bom pasiven. Vsak odgovor bo dobrodošel ker imam čas ugovora samo do petka 5.9.2014

I

Izbrisan uporabnik 3287

bolj za dvig teme. nisem pravnik. ti pa svetujem: poslji pritozbe/ugovore vsem, ki ti padejo na pamet. lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
vsekakor ugovor drugače bo veljalo kot da se strinjaš. Prvič slišim, da je lahko dedič po zapustniku dolžan več kot je vrednost zapuščine.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Nemorejo te terjati več kot si dedoval.

Če te bojo jeb.ali, poisci odvetnika in bosta skupaj vložila ugovor. Poskušali pa bodo na vse načine izterjati seveda...je pa tko, če je to en mali znesek,je lažje plačati kot pa se zajebavati...mi smo imeli primer za par mio tolarjev, pa so banke probavale na vsak način strašiti domače,ampak dobili niso pa niti centa...

Predstavili ti bodo pa kot uslugo,da lahko plačas tudi manj in podobno....dolžan nisi nič,če nisi nič dobil.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik fritzz pravi:
Včeraj pozvoni poštar, v rokah ima pismo iz okrajnega sodišča MB - izvršilni oddelek. Najprej vpraša če bom podpisal
13.gif
...ga debelo pogledam in rečem "zakaj te ne ?" Pravi, da večkrat odnese nesprejete nazaj.
Ker v življenju nisem imel opravka z izvržbami seveda potpišem in sprejmem. Pismo debelo, kot da sem dolžn za pol Maribora, noter pa presenečenje...
...obveščajo me, da se s pravnim naslednikom dolžnice (moje pokojne matere) izvršba s sklepom o izvršbi xxxx/yyy z dne....nadaljuje z dedičem- ki sem jaz. Sledi obrazložitev in pravni pouk.
Za ta njen dolg sploh nisem vedel- nastal pa je ko je neki akviziter
10.gif
Večera pri njej na domu jo napiz... da je podpisala da prejeme nekaj izvodov časopisa zastonj pol pa bi mogla pisno odjavit, kar pa seveda ni storila. To je bilo leta 2002!
Ker je imela varstven dodatek pri penzji ji kljub sklepu niso mogli nič rubit. So se pa sedaj sparvli na mene.
Na zapuščinski po materi sem bil edini dedič in v sklepu o dedovanju ki sem ga prejel 2012 piše da sem podedoval:
-0,55 € na njenem TRR
-6 delnic CATV Tezno
Na koncu je zapisano da je zapuščina vredna 80€. Kot breme zapuščine pa se upoštevajo pogrebni stroški in ureditev nag. spomenika v skupnem znesku 4000€.
Z pripisom "Čiste zapuščine ni, zato odpade plačilo sodne takse"
Sedaj pa vprašanje, kaj mi je storiti?
V obrazložitvi sklepa piše da dedič odgovarja za zapustničine dolgove do višine podedovanega premoženja.
Ker kot je razvidno iz sklepa nisem podedoval nič in mi verjetno tudi ne smejo rubiti nič.
Ne vem če moram kljub temu podati ugovor in si delat stroške z sodnimi taksami ali pustiti na miru?
Sem klical na Večer in njihova pravnica mi pravi da dedujem tudi v minus in ne samo v plus. Pa sem ji rekel da v minus dolgujem samo do višine podedovanega zneska pa je naprej trdila svoje...
Aja pa znesek dolga je celih 41€ plus obresti in stroški od leta 2005 ko je bil prvič izdan sklep o izvršbi. Bogsigavedi kolko to sedaj nanese...
Nekako se mi zdi da ne bo dobro če bom pasiven. Vsak odgovor bo dobrodošel ker imam čas ugovora samo do petka 5.9.2014

za koliko te terjajo? kaksen je skupen znesek ki si ga dolzan skupaj z vsemi stroski, ki so nastali?

ali te terja vecer?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:

ne vem ce tole drzi ... naj kaksen pravnik pokomentira, ampak mislim da dedujes tudi dolg ...

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Seveda lahko deduješ tudi dolg. Vendar višina dolga ne more biti višja od prejete dediščine oz je dolg lahko višji, vendar te lahko terjajo samo do višine dediščine.

Æe zapustiš 10 k in imaš dolga 100k lahko od dedišev terjajo samo 10k za 90k pa se upniku lahko žalijo ne vem komu, terjati ne morejo.

fritzz

Pripravnik
31. avg 2007
32
0
6
Maribor
Terja me Večer ja. Samo se bojim da če ne podam ugovora da je prejšnja izvršba, ki je bila na mater takoj veljavna pri meni in da se mi bodo takoj vsedli na TRR. Upam da se motim.
Mi je včeraj njihova pravnica takoj ponudila popust na obresti pa na obroke da lahko plačam...
Sma se zmenla da mi na mail pošlje koliko hočejo imet. To je 41€ glavnica + stroški-obresti od 2005 ko je bila podana prva izvršba do matere. Nisem se hotel kaj kregat z njo ker nisem vedel kak je točno na stvari.
Seveda je opcija da plačam ta znesek saj me taxa na pritožbo pride če se ne motim okoli 50€, pa da se ne zajebavam z njimi. Samo kaj ko ne vem za obresti... Bom počakal na njen mail da vidim kolko hočejo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:

ne vem ce tole drzi ... naj kaksen pravnik pokomentira, ampak mislim da dedujes tudi dolg ...

Mislim da to Ne drzi tocno. Uradno se moras ODPOVEDAT dedovanju in s tem nisi obvezan do dolgov. Ce se ne odpoves lahko dedujes 1Eur pa te se vedno lahko terjajo za 1000 eur.

Torej tu gre za precej kompleksne pravne postopke. Avtorju teme svetujem odvetnika iz te stroke pa proucita situacijo. Ce se avtor NI odpovedal dedovanju potem pac kot dedic nosi VSE dolgove.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Če se idpoveš dediščininse odpoveš vsemu iz tega naslova. Če pokojnik zapusti dolgove, se ti dedujejo vendar največ do vrednosti zapustnikovega imetja (ki se šteje v dediščino). Torej zapusti 1 EUR in ima dolga za 100 EUR se upniki pod nosom obrišejo za razliko.
Bodo pa seveda na vsak način poizkušali priti do svojega denarja, tako kot v primeru OT.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
A ni tako, da bi moral Večer svoje terjatve zahtevati v zapuščinskem postopku in ne potem, ko je že vse zaključeno?
V tem postopku se oceni pokojnikovo premoženje in vsi njegovi dolgovi potem pa se dediči odločijo ali se odpovejo dediščini ali pa jo prevzamejo. Ne pa da se po x letih, ko si sprejel dediščino najde nekdo da mu je bil pokojni dolžan in so sedaj vsi njegovi dolgovi na tvojih ramenih
confused-1.gif
.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
A ni tako, da bi moral Večer svoje terjatve zahtevati v zapuščinskem postopku ......

hm, katera institucija tocno pa naj bi to naredila?

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Pozanimaj se, če račun za takšno periodiko pade pod isto določbo kot npr. plačevanje rtv naročnine, ki jo je mogoče izterjati največ 1 leto po zapadlosti računa. Če to drži, boš moral na sodišču TI izpodbijati izvršbo s takšnim odgovorom.

fritzz

Pripravnik
31. avg 2007
32
0
6
Maribor
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Pozanimaj se, če račun za takšno periodiko pade pod isto določbo kot npr. plačevanje rtv naročnine, ki jo je mogoče izterjati največ 1 leto po zapadlosti računa. Če to drži, boš moral na sodišču TI izpodbijati izvršbo s takšnim odgovorom.

Malo sem pogledal na netu in res: zastaralni rok eno leto velja med drugim tudi za;
"terjatve za naročnino na občasne publikacije, šteto od takrat, ko je iztekel čas, za katerega je bila publikacija naročena;"
Je pa res da izvršilno sodišče na zastaranje ne pazi po uradni dolžnosti. To pomeni da je pritožba obvezna in stroški z njo.
Je možno da te stroške od Večera izterjam?

I

Izbrisan uporabnik #488

Za zastaranje je že prepozen ugovor, saj je zadeva v izvršbi.

Terjatve ni potrebno prijaviti v zapuščinskem postopku, sicer pa je tu bila zadeva že v izvršbi...

Edina varianta ti je ugovor in sklicevanje na določbo, da kot dedič odgovarjaš do višine podedovanega premoženja.

Upnik lahko sicer v tem postopku dokazuje drugačno vrednost zapuščine, kot jo je ugotovilo sodišče, saj ni bilo popisa in cenitve.

Bežen pogled na zadevo pa pokaže, da je stvar simpl (denar in par delnic).

Kaj si prejel od sodišča?

Sklep o nadaljevanju postopka zoper dediča?

fritzz

Pripravnik
31. avg 2007
32
0
6
Maribor
Prejel sem sklep o nadaljevanju postopka izvršbe.
V katerem piše pod "Sklenilo" ;
"Izvršba, dovoljena s sklepom o izvršbi 2005/00xxx z dne 21.1.2005, se nadaljuje s pravnim naslednikom dolžnice dedičem (moje ime), naslov..."

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Mogoče se motim, samo a ne bo ta zadeva čez nekaj mesecev zastarala (10 let)?