žurnal24

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Avstrijski sistem moj organ. Tako se zahod obnaša na Balkanu. V Avstriji bi se mu usedli za vrat sindikati in prav lepo bi se lastniki z njim pogajali.
Kaj je narobe?
Zaposleni so dobili izplačane vse plače in prispevke; dobili bodo še odpravnino.

Za razliko od domačih balkanskih zgodb, kjer zaposleni ostanejo brez nekaj mesečnih plač; brez prispevkov za kakšno leto; o odpravnini pa lahko samo sanjajo.

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.051
6.244
113
467716-post_slo.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.219
6.996
113
pri taščici
Ker ima večina njih precej šol, so posledično precej spodobni, jim ne bo problem dobiti nove, boljše zaposlitve. Problem je z delavci v "SCT", delavkami v Muri..
Ti nimajo nobenih šol, celo življenje so delali za minimalne plače,saj so nesposobni da bi si zaslužili več....

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Avstrijski sistem moj organ. Tako se zahod obnaša na Balkanu. V Avstriji bi se mu usedli za vrat sindikati in prav lepo bi se lastniki z njim pogajali.
A res?
confused-1.gif

Kje si pa ti to prebral?
Se spomniš malo nazaj, ko smo brali o zapiranji največjih žag v Avstriji? A so se tam pogajali?
Lastnik pač zapre podjetje, ker mu ne prinaša dobička. In poravna vse dolgove in obveznosti do zaposlenih (če sem prav slišal naj bi zaposlenim celo plačali nekaj več kot je zakonsko določeno). In to je avstrijski, normalen način. Balkanski je pa, da se pogovarjaš s sindikati, potem prosiš za državno subvencijo, vmes seveda ne plačuješ dolgov, dobaviteljev, zaposlenih, potem pa vse skupaj fuk.neš v stečaj. In seveda so za stečaj krivi sindikati in pa seveda država, ker ni vrgla par mio eur v črno luknjo. In v vsem tem času še lepo izčrpuješ podjetje s kakšnimi svetovalnimi pogodbami na Bahamih.
Dej malo razmisli preden pišeš.

Amen.

Tocno taksen je balkan way ja.
Imam veliko opravka z avstrijskimi podjetji in to ne mores verjet ce ne vidis. Danes popoldne sklenejo da te vec ne rabijo, naslednje jutro te cakajo pred pisarno ze v naprej spakirani kovcki. Dozivel sem ze tudi da so ob 8 sklenli da nekoga vec ne rabijo, ob 9 je bil ze varnostnik pri nesrecnezu in ga pospremil ven. Vmes so mu spraznili sluzbeno stanovanje in vso njegovo kramo pospravili v nek najet kontejner. Avto so mu tudi ze odpeljali.
Ampak dopovej ti to balkancu, ki misli da v avstriji sefi zaposlenim dupe lizejo za 3 jurje.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
Meni je kolega ,ki dela na Danskem povedal kako je tam.Naženejo zaposlene z vsemi svojimi stvarmi ven iz firme.Povedo ,kdo ostane in gre lahko nazaj v firmo ostali so odpuščeni.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.912
113
Ja in to je normalni zahodni sistem. Pri nas pa bi vsi samo neke pravice, pa bonitete, pa ugodnosti,..., zraven pa se 2 jurja place. Pomoje bo se kaksna generacija potrebna da bomo dojeli da to nekako ne gre skupaj

sad

Guru
24. avg 2007
21.202
9.840
113
No, tega da mu vmes spraznejo stanovanje sicer še nisem slišal, ampak ja, nekaj takega. In zaposleni to sprejme, ker ve, da bo relativno hitro spet dobil službo in DA BO DOBIL PLAČANE VSE PRAVICE, KI MU PRIPADAJO. Ni tam, da se boš pogajal pa odpravnina, pa to. Ne, tam to dobiš, to je normalno.
Ne pa pri nas, ko delavce najbolj nategnejo (kot že napisano zgoraj, eno leto brez prispevkov, potem še pol leta brez plač, ob odpravnini pa se pa itak lahko le nasmehnejo). Hkrati pa še vedo, da službe skoraj ni možno, da bi jo dobili. Aja, važno da se s sindikati pogovarjaš, itak, sem zgoraj napisal, kakšen je običajen scenarij pri nas.

To ti je isto kot ko so avstrijci spucali našo Hypo banko. Tako se to dela, potem pa seveda vsa usta brezmožgancarjev, da kako lahko avstrijski varnostnik pri nas dela. To je bil največji problem. Ne to, da so tisti lopovi v banki toliko let kradli in ponarejali. To je pač balkanski način in je kul.
uf-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.554
5.112
113
Pri nas je lahko tako, ker se tako ve, da te "pravice" ne gredo na račun lastnika, temveč na račun upnikov.
Zmeraj sem se spraševal, zakaj so gradbena podjetja ob stečaju povzročila brezposelnost toliko delavcev. Nekako bi razumel, da je vodstvo, ko je ugotovilo, da ni več dovolj prihodkov, takoj zniževalo število zaposlenih. Vendar pri nas to nekako ni smiselno. Lastniki svojo lastnino že rešijo drugam, delavci imajo neko službo do konca, za slabo obveščene upnike pa se tako noben ne sekira.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne ti o Hypobanki... Ma Avstrija in Koroška z njo večjo štalo kot mi z NLB. In jo prav tako ne bo pustila propasti...
Pucali so pa pri nas, pred lastnim peagom bolj slabo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ne ti o Hypobanki... Ma Avstrija in Koroška z njo večjo štalo kot mi z NLB. In jo prav tako ne bo pustila propasti...
Hypobanka je dodaten primer, da se politika in bančništvo (ter posredno gospodarstvo) ne smeta mešat. Če ima politika vpliv na bančno odločanje, je štala. V Avstriji, Sloveniji... kjerkoli. Razlika je v tem, da bodo Avstrijci Hypo še nekako prežvečili, pri nas pa naši "hypoti" predstavljajo 3/4 bančnega trga (delež je na pamet, me bo že ferdo popravil)

I

Izbrisan uporabnik #488

NigelM@ kakšno je stanje pri reviji Finance?

Tam imajo tudi celo vojsko naročenih, naročnikov ni pretirano in odhajajo.

Že lani se je govorilo, da so komaj nad vodo. Itak se bavijo samo še z rumenim političnim tiskom. Včasih sem še kaj pogledal...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.257
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Pozabi. So tudi v Avstriji že kaj zaprli, ljudi pa na cesto. Seveda po zakonu in s primernim paketom ob odhodu. Ampak to bodo tudi tu dobili.

Super

Pripravnik
4. apr 2012
757
20
18
Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
Glede na to, kako dolgo je častnik izhajal brezplačno, so kar dolgo zdržali.

častnik částnik -a m (ȃ) član poveljniškega vojaškega osebja; oficir: artilerijski, generalštabni častnik; aktivni častnik / višji gasilski častnik; častnik (ljudske) milice ♦ navt. častnik trgovske mornarice absolvent srednje ali višje pomorske šole; voj. častnik čin od podporočnika do polkovnika ali nosilec takega čina

Hehe moram, meni so vsi, ki berejo častnike , legende...
hysterical-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.202
9.840
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
hysterical-1.gif

In to je vse na kar se obesiš. Ostalega ne boš komentiral? sindikate in dogovarjaanje v Avstriji.