:: Zunanji USB/LAN trdi disk ::

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
okej, najprej razjasnimo določene stvari - NAS mi ustreza iz različnih razlogov - ker je majhen, ker enostavno še ene večje kište nimam kam dati. in načeloma naj bi bil razmeroma enostaven za uporabo, čeprav jaz se že od včeraj zvečer zajebavam s postavitvijo.

no, vmes mi je že uspelo, sistem Raid1 je deloval, preko mreže sem ga videl in tudi nekaj malega stvari prenesel nanj (cca. 320MB v minuti). potem pa sem ga želel še umestiti tako, da bi lahko nanj dostopal tudi od drugje, ne samo preko domače mreže, vendar se mi nikakor ni uspelo povezati tako (preko tablice in mobilnega omrežja je stalno javljalo neke napake) ... potem sem zasledil, da je lahko problem v routerju, priredil router ampak potem nisem mogel več dostopati do vsebin ne preko interneta, ne direktno preko domače mreže. edino videl sem ga preko Synology Assistanta, ki te poveže z online Disk Managerjem, od tam pa sem lahko dostopal nanj. zdaj pa mene zanima - sem jaz tako tumpast in resnično ne znam zrihtati zadeve ali je to normalno, da takole nagaja? ker počazi izgubljam živce in me ma, da bi enostavno zadevo nesel nazaj pa hvala za rože ...

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Preko katerega protokola pa želiš dostopati do NAS od zunaj? Ker samba (windows file sharing) ni ravno primeren za sheranje izven lokalne mreže. Če pa že želiš uporabljati windows file sharing zunaj svoje mreže, potem si skonfiguriraj vsaj VPN strežnik na NAS napravi (upam da ima to funkcionalnost).

Druga opcija pa je FTP in njegove različice (SFTP, FTPS).
Pa na routerju moraš seveda odpreti ustrezne porte - poglej kaj kateri service uporablja in jih odpri.

Aja, pa glede omenjanja velikosti NAS naprave... microserver je v velikosti NAS naprave s 4 diski.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
očitno bo tole večji problem, kot sem pričakoval, glede dostopanja do NAS-a od zunaj.

celo noč sem praktično porabil za to, da sem ga poskušal spraviti v mrežo, in ni šlo in nišlo, potem mi ga je vsaj uspelo nazaj v domačo mrežo dat, ampak sem za to moral resetirati wireless na začetno točko in takrat mi je postalo jasno, da mogoče je problem v wirelessu in sem ugotovil, da je glede na nek priročnik moj wi-fi preslab, vsaj glede na tale navodila, katerih povezavo sem našel na uradni Synology support strani - ne dovoli dovolj portov za normalno delovanje serverja:

http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Linksys/WRT160NL/Synology_DS212j.htm

in res več ne vem, kaj naj naredim, naj grem zdaj v trgovino še po wifi? in katerega sploh izbrati?

bom preveril še VPN variatno, FTP sem pa poskušal postaviti, pa žal ni šlo ... ker v stvari bi mi ftp dostop bil še najbolj praktičen ...

border

Pripravnik
9. apr 2008
222
0
16
hmmm.... WD NAS je res plug&play in trenutno na moje 3 letne izkusnje je se zanesljiv. Da odiskih v 13 letih in zanesljivosti ne govorim - nikoli razocarali. Pa sem jih na puno obremnejval v VIDEO produkciji - Pretok videa.

Nic. Narocim se NAS WD 6Tb za cca. 400 eur.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
da dodam še tole - je lahko problem, da delam preko Maca? in zanimivo se mi zdi tudi to - z Maca vidim domač stacionarni kompjuter in nas v mreži, z win mašino pa v obratni smeri ne vidim nič ... lahko ima tudi to kaj zraven?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
da dodam še tole - je lahko problem, da delam preko Maca? in zanimivo se mi zdi tudi to - z Maca vidim domač stacionarni kompjuter in nas v mreži, z win mašino pa v obratni smeri ne vidim nič ... lahko ima tudi to kaj zraven?

Na win mašini probaj v explorerju napisati \\IP_NAS_naprave (recimo \\192.168.0.100).
Tisto glede wirelessa nisem najbolje razumel. Menda ja nimaš NAS napravo na wifi obešeno, ali pač?

Za FTP je načeloma trivialno. V Synology vklopiš FTP strežnik, na routerju pa odpreš port 21. Če pa ne pa bi ti vsaj lokalno moral delovati FTP.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
tako je, NAS je preko wifija v mreži. probam še da ga direktno na modem priklopim? ker večina navodil vodi preko wifi routerja, zato ... in tudi Asistant ga potem ne zazna in se sploh ne morem priklopit nanj ...

v domačem omrežju mi vsaj na Macu vse okej dela. sicer ga win mašina od začetka ni zaznala, zdaj sem win mašino premaknil na wifi in lahko vsaj preko asistanta dostopam (prej tudi to ni šlo).

še vedno pa od zunaj ne morem priti do arhiva ...

kolega pravi, da je DD-WRT pravi odgovor za moje težave ...
tongue-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Ne rabiš DD-WRT. Priklopi NAS na kabel (wifi je neprimeren za prenašanje datotek) in odpri ustrezne porte na routerju. Na NAS pa vklopi FTP in ga najprej stestiraj lokalno, potem pa še od zunaj.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
to sem že vse naredil.
smile-1.gif

kje in kako odprem te porte. s tem sem se zezal že celo noč, ampak enostavno mi ni uspelo. kot rečeno, v enem od navodil, od Synologyija, je bil dodan link, kjer je tutorial za večino wi-fi routerjev, kako ga nastaviš, za mojega pa je pisalo, da enostavno ne podpira dovolj portov, da bi Synology funkcioniral ...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Za FTP je načeloma dovolj da odpreš en port, kar pa si upam trditi da podpirajo prav vsi routerji.
Idi v nadzorno ploščo routerja in poišči opcijo "port forwarding" (včasih tudi "virtual server"). Odpri port 21 in ga forwardiraj na notranji IP NAS naprave.

Seveda se najprej prepričaj da ti FTP deluje lokalno, šele kasneje se ubadaj z dostopom od zunaj.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Ok torej gremo po vrsti. Doma imaš kot praviš modem od ISPja, le ta pa je priklopljen na WAN port na tvojem domačem usmerjavlniku (in ko praviš, da prikapljaš na "Wi-Fi" dejansko ne mislš brezzčično ampak samo tvoj usmerjevalnik, ki ima tudi vlogo brezžične dostopne točke ?)?

Računalnike imaš nato priklopljene na LAN porte tvojega usmerjevalnika oziroma povezane preko wirelessa? To je torej tvoja domača mreža.

NAS si si pač skonfiguriral po želji in ga priklopil na LAN vmesnik na tvojem usmerjevalniku? Ta del je OK?

Sedaj na NASu vklopiš FTP, do katerega si želiš dostopa od zunaj. Tukaj ti priporočam, da se najprej probaš povezati iz domače mreže. Se pravi na enem od računalnikov v tvoji mreži se poveži na NAS preko FTPja. To deluje?

Sedaj, če želiš dostop od zunaj, pa kot si že ugotovil potrebuješ zaradi NATa preusmeritev portov.
Tukaj lahko pride do težave, če je tvoj "modem" v resnici že sam usmerjevalnik in imaš dejansko dva usmerjevalnika in ravno tako dva NAT(prvi preslikuje tvoj zunanji IP v notranje naslove, dejnasko pa tvoj drugi usmerjavlnik dobi notranji IP od prvega in ga preslikuje v vse ostale v domači mreži). Ni nujno, da je res tako, ampak je za preverit. Če je to slučajno reš, boš moral ali:
-nastaviti port forwarding najprej na "modemu" (port 21 na IP, ki ga dobi tvoj usmerjevalnik) in nato še na tvoj usmerjevalniku (port 21 na IP, ki ga ima NAS)
-ali priklopiti modem na LAN port tvojega usmerjevalnika (namesto na WAN), a morš potem paziti, da na svojem usmerjevalniku izklopiš DHCP (ali pa ga ustrezno nastaviš -> pravilen default gateway in drug range naslovov) in mu dodeliš nek naslov iz pravega omrežja, ki je še prost. S tem se izogneš dvojnemu NAT, forwarding pa moraš nataviti na "modemu".
-ali pa na "modemu" onemogočiti fukncijo usmerjavlnika in to prepustiti tvojemu usmerjvalniku (če se sploh da)
-mogoče obstaja tudi varjanta, da na "modemu" oziroma prvemu usmerjevalniku postaviš tvoj usmerjevalnik v DMZ, samo to je potem že bolje, da nardiš 2. varjanto.

Povej, katerega ponudnika interneta imaš, po možnosti kaj je zaen model modema in če lahko dostopaš do kakšnih nastavitev le tega.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
takole, po vrsti. ponudnik interneta je T-2. imam njihov modem, na tega priklopljen wi-fi Cisco (Linksys) WRT160NL. na tega je priklopljen omenjen NAS in stacionarni računalnik, preko brezžične povezave dostopam s prenosnika (MacBook) in tablice (Samsung Tab).

trenutno lahko dostopam do FTP-ja v domači mreži z vseh treh, če želim do FTP-ja dostopiti "od zunaj" preko (recimo tablice ali preko hotspota na tablici, čez mobilni internet), mi ne uspe - Connection Timeout.

DMZ sem vklopil takrat, ko sem prvič delal nastavitve, po enih od nastavitev sem nastavil FTP port (samo en, 21 na IP NAS-a). če prav razumem, naj dodam še en FTP port 21, in z mojim IP naslovom od T-2?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
T-2 optika? To je un Milan al kaj že dajejo?
Če se prav spomnim, deluje kot switch in bi morala zadostovati preusmeritev na tvojem usmerjevalniku, res pa nisem prepričan. Lahko pove, ki pozna to vrjanto.
Sicer pa poglej na Linksysu, kater WAN IP dobi(če je ta zunanji IP od T-2, ali gre za nek privat naslov 192.168.../10..../172.16....).

DMZ najbolje, da izklopiš in nastaviš samo port forwading na IP od NAS.

Citat:
naj dodam še en FTP port 21, in z mojim IP naslovom od T-2?

Ne. Sem imel nekaj drugega v mislih... najprej poglej kako je z WAN IPjem na Linksysu, ker nisem prepričan, kako ima T-2 urejeno.

EDIT: Sem malo pobrskal. Če maš res Milan, gre za switch in bi moral tvoj usmerjevalnik dobiti normalno zunanji IP od T-2ja.
Sem se pa še nekaj spomnil. Ima slučajno T-2 to foro, da lahko že pri njih izbereš nek nivo varnosti in so po defaultu določeni porti zaprti že pri njih (razen če zahtevaš nižji nivo varnosti ali kakorkoli že to imenujejo).

Nazadnje urejeno: