:: Zunanji USB/LAN trdi disk ::

border

Pripravnik
9. apr 2008
222
0
16
Re: Jado

WD MYBOOKLIVE DUO 4TB (raid 1 je 2Tb) je cena 320 eur.

Seveda to priklopis na switch router in je dostopen na internet. oz preko WiFi za druge racunalnike. to funkcijo imajo vsi. USB pa nisem probal.

Re:DizzyReed
NAS ni namenjen prenosu poatkov fizično. To je stacionarna zadeva, ki se povezuje v krajevno in globalno omrežje. In tako se tudi prenašajo podatki.
NAS je predvsem pomemben zaradi RAID 1 - arhiviranje podatkov.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
mislim, da se še vedno ne razumeva. vem, kaj je poanta NAS naprave. ampak kar mene zanima je sledeče.

postaviš NAS z raid1, not imaš 2 diska, recimo, da sta 1 TB velika. jih imaš not, priklopljena, gor nalagaš stvari, dostopaš do teh stvari, pač, delaš, čemur je sistem namenjen. potem se ta dva diska napolnita. seveda ne boš šel nabavit celega sistema še enega, tega pa postavil v omaro, temveč enostavno greš, nabaviš dva nova, prazna diska (recimo jima 2 TB, recimo, da bodo cene padle in bodo bolj ugodni
grin1.gif

nihče mi danes ne zna odgovoriti na to vprašanje ...
tongue-1.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
mislim, da se še vedno ne razumeva. vem, kaj je poanta NAS naprave. ampak kar mene zanima je sledeče.

postaviš NAS z raid1, not imaš 2 diska, recimo, da sta 1 TB velika. jih imaš not, priklopljena, gor nalagaš stvari, dostopaš do teh stvari, pač, delaš, čemur je sistem namenjen. potem se ta dva diska napolnita. seveda ne boš šel nabavit celega sistema še enega, tega pa postavil v omaro, temveč enostavno greš, nabaviš dva nova, prazna diska (recimo jima 2 TB, recimo, da bodo cene padle in bodo bolj ugodni
grin1.gif

tongue-1.gif

Kakšne enkripcije ravno ne bo, razen mogoče kot dodatn feature, če ga zadeva slučajno podpira. Načeloma je problem pri RAIDu, ker morš nazaj sestavit RAID polje in če gre recimo za neko specifično implementacijo, se zna malenkost zakomplicirat. Ampak če prav razumem govorimo zgolj o RAID1 oz mirroring, s tem pa pomoje ne bo težav, če boš disk samo vzel vn in ga priklopil drugam.

border

Pripravnik
9. apr 2008
222
0
16
Citat:
Uporabnik XSIDE pravi:

Kakšne enkripcije ravno ne bo, razen mogoče kot dodatn feature, če ga zadeva slučajno podpira. Načeloma je problem pri RAIDu, ker morš nazaj sestavit RAID polje in če gre recimo za neko specifično implementacijo, se zna malenkost zakomplicirat. Ampak če prav razumem govorimo zgolj o RAID1 oz mirroring, s tem pa pomoje ne bo težav, če boš disk samo vzel vn in ga priklopil drugam.

RAID 0 - Striping

Del podatkov zapiše na prvi, del pa na drugi disk. S hkratnim zapisovanjem se poveča hitrost zapisovanja na disk (teoretično za 2x). V primeru da odpove en disk, izgubimo vse podatke.

Torej je najbolje te NAS naprave nastaviti kar na RAID 1, ker drugace je zelo velika moznost, da se podatki izgubijo.Mislim pa tudi, da vse NAS naprave delujejo primarno v RAID 0 (seveda vse tiste, ki imajo dva diska).

Nazadnje urejeno:

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Če rabiš večji im močnejši avto tudi ne kupiš dva Yugota - a ne
grims-1.gif

Lahko pa tudi vzameš staro kišto in še v vse slote natakneš PCI dodatne krmilnike in gor diske.Samo poraba elektrike bo juhuhu. Za vsak stalno priključen watt računaj 1 euro na leto. Z prihrankom pri elektriki pa v bi v enemu letu kupil ... ?
wink-1.gif

Tole z Yugoti je slaba analogija - primerna bi bila npr. za procesorje...
Govorim o primerih, da že imaš nekaj diskov ranga 500 GB do 2 TB, ki so zdaj eni eksterni, eni interni -- tu se ne splača imeti take NAS naprave, ker enostavno še ne obstaja cenovno primeren nadomestek (npr. 50 TB par diskov?). Tole menjavanje diskov iz omare v NAS in nazaj, kot nekdo sprašuje, pa je potem enako kot da imaš navadne eksterne diske.

Glede stalne priključenosti pa naj bi zadeva (vključno z jukeboxom) hendlala inteligentno vklapljanje relevantnih diskov po potrebi - in seveda za ta namen in za lažje iskanje uporabniku nudila kakšen konkreten search/index.

Ampak kaj čmo, kot v medicini tudi v tehnologiji obstaja napredek in "napredek"...
smirk-1.gif

border

Pripravnik
9. apr 2008
222
0
16
HDD WD EXT 4TB My BookLiveDuo (WDBVHT0040JCH-EESN) na tej napravi sem izmeril energijo poraba pri zagonu naprave je 15w. Pri enostavnem delovanju 13w. Pri nedelovanju 10w. V navodilih pa pise, da pri polni obremenjenosti 36w.

Klasicna obremenitev: 0,013w * 0,13eur (1kwh) * 744 ur na mesec = 1,25 eur/mesec

Polna obremenitev: 0,036w * 0,13eur (1kwh) * 744 ur na mesec = 3,48 eur/mesec

Javim se kako je v standby-ju.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Citat:

grin1.gif

tongue-1.gif

Ne vem v čem je problem, pač kupiš NAS s 4 diski in ga v startu samo z dvema napolnis. Zakaj bi sploh zelel imeti podatke nekje v omari, ki so nedostopni brez ročnega priklapljanja?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
prvič, NAS s štirimi diski stane ohoho denarja, in tega niti ne potrebujem. potrebujem to, da imam arhiv lahko avtomatsko takoj backupiran. pač, tipičen Raid 1 mirroring.

drugič, ko se ti disk, ki ga imaš not, napolne, ker to se pač z arhivom dogaja, ko not filaš fotke in ostale stvari, se disk polne in prej ali slej je poln. in je potrebno diska zamenjat s praznima. in polna diska pač nekam pospraviš - jaz računam, da bi nabavil eno zunanje ohišje in z potem z njim priklapljal ta polni disk in z njem brskal. zdaj imam tri zunanje diske, katere preko usb-ja priklapljam in so prav tako v omari, dokler pač ne dobim nekega naročila, ki se pač nanaša na stare fotke. aktualne fotke imam na enem disku, ki je vedno pri roki, ampak me je že zadnjič precej prestrašil, ko se ni hotel postavit in ga računlankia nista zaznala. zato tudi poseg po NAS-u - potrebujem instant backup in dostopanje do njega z oddaljenih mest.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.031
1.837
113
Emona / Carnium
Kupi napravo oz. SW, ki omogoča dodajanje oz. menjavo diskov z večjimi. Konfiguriraj ustrezno raid polje in dodajaj oz. menjaj diske ko bo potrebno.
To omogoča tudi Synology.

Koliko tera podatkov pa imaš?

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
danes sem nabavil Synology DS-212j, not imam 2x 2TB. ravno ga konfiguriram, ampak mi je avtomatika povozila moje želje in ga zdaj vseeno konfigurira za Synology Hybrid Raid, jaz pa bi rad imel Raid 1. ko zaključi tole kačo, ki jo ravno dela, pa bom dal delati Raid 1 polje in potem upam, da bo vse funkcioniralo tako, kot si želim (se pravi, da bo disk berljiv tudi izven Synology naprave, ker porabiš cca. 10 minut da daš disk ven/not, plus, da zna sformatirat najprej diske, preden lahko uporablja ...)

• Všeč mi je
Reactions: Tim

border

Pripravnik
9. apr 2008
222
0
16
Citat:
Uporabnik border pravi:
HDD WD EXT 4TB My BookLiveDuo (WDBVHT0040JCH-EESN) na tej napravi sem izmeril energijo poraba pri zagonu naprave je 15w. Pri enostavnem delovanju 13w. Pri nedelovanju 10w. V navodilih pa pise, da pri polni obremenjenosti 36w.

Klasicna obremenitev: 0,013w * 0,13eur (1kwh) * 744 ur na mesec = 1,25 eur/mesec

Polna obremenitev: 0,036w * 0,13eur (1kwh) * 744 ur na mesec = 3,48 eur/mesec

Javim se kako je v standby-ju.

V standbayu porabi 6w elektrike!

border

Pripravnik
9. apr 2008
222
0
16
Citat:
danes sem nabavil Synology DS-212j, not imam 2x 2TB. ravno ga konfiguriram, ampak mi je avtomatika povozila moje želje in ga zdaj vseeno konfigurira za Synology Hybrid Raid, jaz pa bi rad imel Raid 1. ko zaključi tole kačo, ki jo ravno dela, pa bom dal delati Raid 1 polje in potem upam, da bo vse funkcioniralo tako, kot si želim (se pravi, da bo disk berljiv tudi izven Synology naprave, ker porabiš cca. 10 minut da daš disk ven/not, plus, da zna sformatirat najprej diske, preden lahko uporablja ...)

Napisi kaj vec o tem. Podrobno. Testiraj kamere, BTtorent.

Pri WDju je vse enostavno in koliko sm bral je WD edina naprava na trgu, ki deluje iz škatle.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Citat:

Za ta denar (~190€) bi dobil HP microserver, ki ima prostor za 4 diske, plus enega še lahko daš namesto optične enote, enega pa priklopiš na eSATA. Da ne omenjam še 6x USB za zunanje diske...
Če ti pa je še to premalo, pa imaš še PCI-e slot, kamor lahko daš dodaten SATA kontroler za še ene par diskov.

border

Pripravnik
9. apr 2008
222
0
16
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Za ta denar (~190€) bi dobil HP microserver, ki ima prostor za 4 diske, plus enega še lahko daš namesto optične enote, enega pa priklopiš na eSATA. Da ne omenjam še 6x USB za zunanje diske...
Če ti pa je še to premalo, pa imaš še PCI-e slot, kamor lahko daš dodaten SATA kontroler za še ene par diskov.

Lejte decki. Roko na srce, Kdo pa potrebuje doma zapleten sistem. Vsi, ki kupujete NAS naprave v najvecji meri potrebujete RAID1 in LAN POVEZAVO ter KREIRANJE MAP/UPORABNIKOV. In to se v vecji meri najvec uporablja. Pa najpomembnejse je, da sistem stabilno deluje. Ker te naprave delujejo 24/7 in nimajo gumba ON/OFF/RESET.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Njemu konkretno ni bilo všeč, da ima prostor za dva diska. Zdaj še je napisal da ima težave tudi pri konfiguraciji RAID polja. Res ne vem zakaj bi mu bila uporaba navadnega računalnika z namenskim NAS operacijskim sistemom kaj težja.

Tudi ne vem zakaj bi bili NAS sistemi bolj stabilni od strežnikov, ki so tudi namenjeni 24/7 delovanju. Bi upal celo trditi, da imajo te poceni NAS naprave slabše performance zaradi slabše strojne opreme. Meni HP microserver na gigabitni mreži šera podatke z ~120MB/s (960Mbit).

border

Pripravnik
9. apr 2008
222
0
16
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Njemu konkretno ni bilo všeč, da ima prostor za dva diska. Zdaj še je napisal da ima težave tudi pri konfiguraciji RAID polja. Res ne vem zakaj bi mu bila uporaba navadnega računalnika z namenskim NAS operacijskim sistemom kaj težja.

Tudi ne vem zakaj bi bili NAS sistemi bolj stabilni od strežnikov, ki so tudi namenjeni 24/7 delovanju. Bi upal celo trditi, da imajo te poceni NAS naprave slabše performance zaradi slabše strojne opreme. Meni HP microserver na gigabitni mreži šera podatke z ~120MB/s (960Mbit).

Lej nic ne trdim, da je HP slabsi. Je pa pozresnejsi pri elektriki in nekoliko vec znanja rabis za konfiguracijo kot pa pri WD, ki ga postavis iz skatle in ze deluje.Tudi cena jer pri WD ugodnejsa od HP mic.s. !

HP M S pride v postev, pri OS WIN SERVER.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Računalniki niso omejeni samo z Windows operacijskimi sistemi. Za serverje je načeloma linux bolj primeren, za NAS strežnike pa imaš itak namenske operacijske sisteme, ki se ne razlikujejo preveč od tistih ki so nameščeni na klasičnih NAS napravah.