Zunanji disk, 1TB ali 1,5TB

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik zakajaltersuxu pravi:
ksz ta se vam zdi v redu?

predvsem mi je važno to, da nima zunanjega napajanja..

Meni se ravno to ne bi zdelo v redu. USB je deklariran do 500 mA, marsikateri starejsi prenosnik niti tega ne spravi skupaj, danasnji diski pa nominalno rabijo 1A @ 5V. Dodatno napajanje je itak opcija pri vseh normalnih 2.5" zunanjih ohisjih, ce deluje brez, toliko boljse, ga pac ne priklopis.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Zanimivo, da imajo v praksi tisti 1TB zaradi manj plošč tudi do 500% manj okvar, kot 1,5 TB ali 2 TB, sicer pa ne varčujte pri diskih, razred zase so Seagati, tudi cena ni med nižjimi .

Izgleda črpaš iz neke verodostojne statistike.
Če bi bilo 100% manj okvar, jih ne bi bilo nič.
500% manj je pa kaj - da se ti npr. slike na disk shranijo, še preden jih sploh pofotkaš?
confused-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Oglej si kaj drugega...
1. zaradi USBja
2. zaradi ohisja
3. ponudbe drugih
4. pa tudi sam disk zna prav grdo zvenketati....

Ce ti zgoraj nasteto ni vazno potem si raje vzami Passport. Bo vsaj manjsi in brez napajalnika.

Kaj svetuješ / svetujete (naj ne bi bil med dražjimi)? Glih nekaj najslabšega pa vseeno ne bi rada trpela.
grin1.gif
Sploh pa glede na to, da gre za sredstva društva, bi rada, da se nabavi nekaj optimalnega, da ne bomo vsako leto kupovali novih ...
Če na mimovrste ne bom našla nič primernega, bi vzeli tudi pri komu drugemu.

Odvisno kaj in kje bos uporabljala.....
Manjsi do tisji, nimajo napajalnika, zna zateziti pri kaki AV napravi, nudijo manj prostora, so pocasnejsi. Vecji diski so glasnejsi (sploh WD), imajo napajalnik, delajo v 99.9%, nudijo bistveno vec prostora, praviloma hitrejsi (eSATA, FW, USB3.0). V praksi bi rekel WD Passport iz prve skupine in Medinonov exterc iz druge skupine.
zmaga.gif

danijel8

Pripravnik
2. nov 2010
199
8
18
Tudi jaz nimam najboljših izkušenj Seagate diskom. Imel sem Maxtorja, 2 WD-ja in sedaj še Samsunga. Vsi so delali oz. delajo brez problema, Seagate se mi je pokvaril po pol leta uporabe.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Jaz imam ravno obratne izkušnje.

Imel sem že ene 5-6 WD-jev in vsi še normalno delujejo. En 500GB disk celo laufa kot buffer za torrente praktično 24/7 že več kot eno leto na 10/10 liniji in se prav nič ne pritožuje. Zdaj če to ni dober test za vzdržljivost diska, pa res ne vem, kaj je.

Seveda pa je treba biti pragmatičen... VSI diski so pokvarljivi in VEDNO moraš imeti takšen ali drugačen backup nekje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Se spomnim, da si to ze omenil, zato sem tudi jaz napisal tako, kakor sem. Vsakemu svoje
smile-1.gif
Nisem pa se srecal nikogar, ki bi imel s Seagati 100% izpad ... Pri vsaki firmi lahko crkne, eni imamo vec srece z enimi, drugi z drugimi. Pri meni pac crkavajo WDji in ko kdo pride jamrat na forum, je ponavadi mrtev WD (ali IBM/Hitachi), redkeje pa Seagate in se redkeje Samsung. WDjev se tudi najvec proda, tik za njimi so Seagati, zato je najvec napak na servisih pri teh znamkah, ki jih je najvec v obtoku, ostali pa nekoliko zadaj.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Imel sem že ene 5-6 WD-jev in vsi še normalno delujejo. En 500GB disk celo laufa kot buffer za torrente praktično 24/7 že več kot eno leto na 10/10 liniji in se prav nič ne pritožuje. Zdaj če to ni dober test za vzdržljivost diska, pa res ne vem, kaj je.
Je prej obratno.
Disk , ki vedno laufa, ima večjo verjetnost, da dlje preživi.
Sicer pa je od milijon faktorjev odvisno. (in ime firme je bolj nepomembno kot pomembno).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Pa zanima me še kakšne hitrosti prenosa podatkov so danes spodobne za zunanje diske.
Enako kot za interne, razen če je preko USB 2.0, potem tam do okoli 30 MB/s.
(pa FW je tudi ozko grlo, "leti" pa malenkost hitreje kot USB2.0, 40 MB/s, če so okoliščine dobre)

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pa tudi število plošč ni pogojeno z velikostjo diska. Tehnologije so različne, sedaj imaš lahko že 2TB na eni plošči ali pa na štirih.
Mislim da je rekord 1TB na ploščo trenutno. (ali mogoče 1,5)

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Se jaz bi se malo prislini, if I may..

Kaj pa 3 TB diski, zunanji ali notranji.. Tam okoli 150-180 eur so zunanji (mybook essential je se najcenejsi, samo mi para zivce neumni smartware, ki se ga ne da zbrisati). So te 3TB diski eco varianta s 5400 obrati in vse skupaj ena zalost, al je to ze OK? Sedaj imam za filmsko kolekcijo 1TB Samsung F3 pa sem zadovoljen, dovolj hiter. Sedaj mi pa ze malo zmanjkuje placa, pa bi vzel nekaj za dlje casa.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
Se jaz bi se malo prislini, if I may..

Kaj pa 3 TB diski, zunanji ali notranji.. Tam okoli 150-180 eur so zunanji (mybook essential je se najcenejsi, samo mi para zivce neumni smartware, ki se ga ne da zbrisati). So te 3TB diski eco varianta s 5400 obrati in vse skupaj ena zalost, al je to ze OK? Sedaj imam za filmsko kolekcijo 1TB Samsung F3 pa sem zadovoljen, dovolj hiter. Sedaj mi pa ze malo zmanjkuje placa, pa bi vzel nekaj za dlje casa.

vso filmsko kolekcijo na en disk.... po moznosti WD GreenPowah....

u r one brave mf
zmaga.gif

As our performance results plainly illustrate, folks probably shouldn't be using the Caviar Green 3TB as a system drive in anything but a home-theater PC that doesn't need to be particularly snappy. This drive is really best suited to secondary mass storage, ideally riding shotgun with a fast solid-state system drive. In that role, the Green's low power consumption and quiet noise levels mean far more than a few megabytes per second here and there. The drive's monstrous capacity can pay further power and acoustic dividends if it means you can run fewer drives in a system.

In the end, the Caviar Green 3TB is well-suited to home-theater PCs and simple storage, but it's not the best value for either. That honor belongs to lower-capacity notches on the mechanical storage ladder that are unburdened by the premium affixed to new high-water marks in hard drive capacity

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ah ne, top filme imam na blurayu ali DVD, to za sproti gledat (pogresljivo) je pa na disku.

Saj zato sprasujem.. V teh zunanjih diskih, so pa vecinoma kakopak green serije, ne?

Kaj mi potem priporocas?
smile-1.gif
2TB je isto sranje?

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
Ah ne, top filme imam na blurayu ali DVD, to za sproti gledat (pogresljivo) je pa na disku.

Saj zato sprasujem.. V teh zunanjih diskih, so pa vecinoma kakopak green serije, ne?

Kaj mi potem priporocas?
smile-1.gif
2TB je isto sranje?

Za denar dobis bp 2x F1 ali kaj podobnega... lahko potem uporabis za kaj drugega ali pa vsaj lazje znebis.....

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
To je res. Edino malce mi gre na q... imeti 3 zunanje diske tukaj, ze tako imam 412919 raznih jebenih skatlic (modem, ups, router, switch, printer, zvocniki, gamepad, p**m**....)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaj pa NAS ? Ena skatla, pa vanjo stlacis vec diskov, do nje dostopas preko mreze in to je to. Je pa dodaten storsek, kakopak.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
759
113
Citat:
Citat:
Zanimivo, da imajo v praksi tisti 1TB zaradi manj plošč tudi do 500% manj okvar, kot 1,5 TB ali 2 TB, sicer pa ne varčujte pri diskih, razred zase so Seagati, tudi cena ni med nižjimi .

A lahko to s kakšnim linkom potrdiš?
Drugače bi vzel 1,5 TB ker ni velikih razlik v ceni.

Pa zanima me še kakšne hitrosti prenosa podatkov so danes spodobne za zunanje diske.

Evo : http://www.macobserver.com/tmo/article/french_retailer_data_offers_ssd_failure_rates/

No primerjava je še z SSD diski, pa naj vas ne moti !

Nazadnje urejeno:

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
759
113
Citat:
Uporabnik Sulc pravi:
Citat:

Izgleda črpaš iz neke verodostojne statistike.
Če bi bilo 100% manj okvar, jih ne bi bilo nič.
500% manj je pa kaj - da se ti npr. slike na disk shranijo, še preden jih sploh pofotkaš?
confused-1.gif

Jao matematika, pri enem se pokvari 1% diskov, pri drugem tipu pa 5% diskov, torej se pri drugem pokvari 5 X več diskov, tam je 500% več okvar, kot pri prvem in obratno, pri prvem je 500% manj okvar, kot pri drugem , ANE Matematika OŠ !

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Jao matematika, pri enem se pokvari 1% diskov, pri drugem tipu pa 5% diskov, torej se pri drugem pokvari 5 X več diskov, tam je 500% več okvar, kot pri prvem in obratno, pri prvem je 500% manj okvar, kot pri drugem , ANE Matematika OŠ !

"ANE Matematika OŠ" je napisal
hysterical-1.gif

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
949
136
43
Citat:

Če se pri A pokvari 1%, pri B pa 5%, je to 400% več okvar pri B. Ali 80% manj okvar pri A.
Pa dobro, matematika ni za vsakega, še posebej na tako visokem podiplomskem nivoju, kot je ta naloga z odstotki; jaz sem samo hotel nakazat, da je verjetno tvoje navajanje podatkov nezanesljivo, če že pri številkah tako zgrešiš.