Zunanji disk, 1TB ali 1,5TB

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Iščem zunanji trdi disk 1TB ali 1,5TB. Rabila bi 2 za društvo, da ne bi več koristila diska na svojem prenosniku. Gledala sem na mimovrste (tam bi vzeli še neke druge stvari, zato ima ta stran prednost), ampak nimam pojma, kaj sploh gledati. Pogoj je, da je zanesljiv, kolikor se to pač da predvidevat. Naj ne bi bil med dražjimi.

Mimovrste rezulat iskanja

Katerega svetujete?

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Če sta 2 diska z identičinimi podatki gor, vzemi najcenejša oziroma tistega, ki imam najboljše razmerje med ceno in velikostjo. 2 diska hkrati ti zelo verjetno ne bosta crknila.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
759
113
Zanimivo, da imajo v praksi tisti 1TB zaradi manj plošč tudi do 500% manj okvar, kot 1,5 TB ali 2 TB, sicer pa ne varčujte pri diskih, razred zase so Seagati, tudi cena ni med nižjimi .

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
razred zase so Seagati

Lahko da so, ampak se glih tako pokvarijo... Been there, done that.

Pri digitalnih arhivih je tak, da moraš met itak vedno vse na dveh različnih digitalnih medijih. En od dveh ti bo gotovo crknil, pa ne veš ne kateri in ne kdaj.

zakajaltersuxu

Fizikalc
19. jul 2007
1.608
88
48
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Zanimivo, da imajo v praksi tisti 1TB zaradi manj plošč tudi do 500% manj okvar, kot 1,5 TB ali 2 TB, sicer pa ne varčujte pri diskih, razred zase so Seagati, tudi cena ni med nižjimi .

A lahko to s kakšnim linkom potrdiš?
Drugače bi vzel 1,5 TB ker ni velikih razlik v ceni.

Pa zanima me še kakšne hitrosti prenosa podatkov so danes spodobne za zunanje diske.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Citat:
razred zase so Seagati

Lahko da so, ampak se glih tako pokvarijo... Been there, done that.

Pri digitalnih arhivih je tak, da moraš met itak vedno vse na dveh različnih digitalnih medijih. En od dveh ti bo gotovo crknil, pa ne veš ne kateri in ne kdaj.
467716-post_slo.gif

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
A pol vzamemo kar dva ta poceni WD Elements?
Res pa ne bi rada, da kaj prehitro crkne. A so kakšni od teh modelov na povezavi slučajno znani po tem? Nekje sem za MyBooke brala, da radi crkujejo.
confused-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.384
113
Citat:

Razred zase po pokvarljivosti ?

Od cca 20 diskov v moji lasti jih ima cca 14 napis Seagate, vsi pokvarjeni. Niti en Seagate ni deloval več kot 3 leta.

Mogoče bi bil drug napis če bi kupil drugo znamko
smile-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
A pol vzamemo kar dva ta poceni WD Elements?
Res pa ne bi rada, da kaj prehitro crkne. A so kakšni od teh modelov na povezavi slučajno znani po tem? Nekje sem za MyBooke brala, da radi crkujejo.
confused-1.gif

Oglej si kaj drugega...
1. zaradi USBja
2. zaradi ohisja
3. ponudbe drugih
4. pa tudi sam disk zna prav grdo zvenketati....

Ce ti zgoraj nasteto ni vazno potem si raje vzami Passport. Bo vsaj manjsi in brez napajalnika.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:

ah seveda
evil.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:

Tudi mene zanima kje si to pobral?

Pa tudi število plošč ni pogojeno z velikostjo diska. Tehnologije so različne, sedaj imaš lahko že 2TB na eni plošči ali pa na štirih.

Sicer pa je tako da VEČJA gostota zapisa pomeni VEČ možnosti za napake, ampak hkrati tudi nižje latence pri dostopih in višje hitrosti branja/pisanja. Neposredno se pa ne da primerjat, saj na gostoti zapisa temelji vsa tehnologija diska (bralne glave, elektronika) in so torej razlike tudi tam.

In na koncu je tako, zunanji disk je potrošni material kot vsaka zunanja enota računalnika ... zunanji disk ne crkne iz enakih razlogov kot notranji. Zunanji disk se kupuje po principu price/performace (kjer je performance velikost diska). Sicer pa se trenutno ne spomnem zakaj bi neko društvo rabilo več kot 50GB placa?!
grin1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz imam podobne izkusnje z WD, le da je statistika 100% (100% jih je krepnilo). WDja vzamem samo se zastonj in se to ne za shranjevanje cesa pomembnega.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Pa kaj vi delate z diski?!
evil.gif

Moja statistika: doma je 5 računalnikov, vsaj 2 zunanja diska redno v uporabi, službeno "skrbim" še za enih 30 diskov, ki se nonstop vrtijo (serverji), pa tudi enkrat nisem doživel kolapsa diska (no lažem, na serverju kjer so bili 4 diski v RAIDu je en crknil, po cca. 6 letih nonstop vrtenja). Statistično je 70% diskov WD, ostalo je Samsung in pa Seagate.

V vitrini imam celo polico delujočih diskov starih tudi do 15 let (850MB Maxtor iz 486, 2GB IBM iz prvega pentiuma, ...), vsi so šli iz uporabe zaradi premajhne gostote zapisa oz. glasnosti (neki stari WDji cvilijo s tako frekvenco da jih slišiš skozi steno).

Dva diska sem uspel skurit z lastnimi močmi, enega IBMja (6GB) sem skuril ko sem strokovno naredil kurzšlus na motherbordu, enega 60GB samsunga pa sem spražil ko sem montiral ventilator in sem z olupljeno žico strokovno potegnil po elektroniki diska!
redface-1.gif

Statistično gledano z mojega vidika disk prej postane premajhen kot pa da crkne, življenska doba je pa pa vsaj 5 let (število dosedanjih okvar do 5 let starih diskih je 0%).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pa kaj vi delate z diski?!
evil.gif

Jaz samo zraven pridem, pa jajca crknejo
frown-1.gif

Citat:
V vitrini imam celo polico delujočih diskov starih tudi do 15 let (850MB Maxtor iz 486, 2GB IBM iz prvega pentiuma, ...), vsi so šli iz uporabe zaradi premajhne gostote zapisa oz. glasnosti (neki stari WDji cvilijo s tako frekvenco da jih slišiš skozi steno).

Ce stari ni crknil, ko je bil nov oz. star par let, potem tudi zdaj ne bo. Jaz imam se vedno mnozico SCSI diskov (IBM, Quantum, Seagate oz. brandan za DEC) in vsi bi delovali, ce jih zdajle priklopim. Vmes je zagotovo tudi kaksen vsaj half-height 20-letnik ali starejsi z magneti, ki lahko posteno uscipnejo prst, ko udarijo skupaj.

Citat:
Statistično gledano z mojega vidika disk prej postane premajhen kot pa da crkne, življenska doba je pa pa vsaj 5 let (število dosedanjih okvar do 5 let starih diskih je 0%).

Saj tako priblizno je, razen pri WDjih. Tam krepne v kaksnih treh letih (butanje glav, popoln mrk s tisino, navidezno delovanje, a ne uspe prebrati prakticno nicesar, medtem ko vsaka operacija traaaaaaaja sto let in se konca z errorjem itd.), se preden bi postal premajhen.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Oglej si kaj drugega...
1. zaradi USBja
2. zaradi ohisja
3. ponudbe drugih
4. pa tudi sam disk zna prav grdo zvenketati....

Ce ti zgoraj nasteto ni vazno potem si raje vzami Passport. Bo vsaj manjsi in brez napajalnika.

Kaj svetuješ / svetujete (naj ne bi bil med dražjimi)? Glih nekaj najslabšega pa vseeno ne bi rada trpela.
grin1.gif
Sploh pa glede na to, da gre za sredstva društva, bi rada, da se nabavi nekaj optimalnega, da ne bomo vsako leto kupovali novih ...
Če na mimovrste ne bom našla nič primernega, bi vzeli tudi pri komu drugemu.

Nazadnje urejeno:

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.624
208
63
Kranj
The LifeStudio™ Desk external drive automatically finds and organizes photos, movies, music, and files into a stunning 3D wall* so you can easily view all your content from your computer and popular sites like Facebook™.

With plenty of capacity for automatic local backup, and the included online backup capabilities, it’s easy to protect your entire digital library. And you can access your files from any computer or smartphone using an internet browser, or share with others by sending a web link. iPad and iPhone aps are also available for an additional cost.

More than an ordinary hard drive – this is the hard drive re-invented.

* Easily find, organize, and share your digital content using a stunning, interactive 3D wall
* Protect your files with two levels of reliable backup – online and local
* Sleek, vertical desktop design fits seamlessly onto your desk and delivers the capacity you need for all your photos, movies, music, and files
* Enjoy plenty of storage space with 500GB, 1TB, or 2TB capacity options
* USB 2.0 interface, for PC and Mac
* 2-Year Hitachi factory warranty

Inside the box:

* 3.5” external hard drive
* USB 2.0 cable
* AC power adapter
evil.gif

* Preloaded Hitachi Backup™ software
* Preloaded LifeStudio™ software
* QuickStart guide

Nazadnje urejeno: