Zunanje novoletne lučke

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.284
7.053
113
pri taščici
Kaj priporočate?
Lahko tudi ”ebay” (bodo za drugo leto), ali pa nakup pri nas, da ujamem še letošnjo sezono. Do sedaj sem imel samo notranjo smrekico, sedaj pa bi zadevo preselil ven na (nepokrito) teraso.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nekaj z led lučkami, da ti ne bodo crkovale žarnice. Drugo pa ne vem kakšno 'znanost' bi naredil, vsake bodo dobre. Imam dvojne zunaj, najcenejše s trgovine, pa delajo enih 5 let bp. V Sparu imajo -50% na novoletne okraske, mogoče tudi lučke zraven pašejo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Moje izkušnje s tistimi kitajskimi ledicami, ki imajo 24V trafo in pa un "7 programov" kontroler so take da jih ravno sedaj gledam enih 5 v škatli in ne vem kdaj se mi bo dalo vzet multimeter in spajkalnik v roke ter preverit koliko je še upanja da zasvetijo!
tongue-1.gif

Po drugi strani 220V veriga žarnic (10-25V / 5W na žarnico) dela kot mora že 10 let. Je pa res da 8m verige porabi 100W pa kakšno žarnico je potrebno zamenjat vsake toliko.

Tako da moje osebno mnenje in izkušnje je da je bolje dat več denarja in kupiti nekaj boljšega, je pa res da dražje ni nujno boljše tako da je dilema še večja! Vsekakor vzet verigo v roke pa preverit kako je narejena ker med zanič in dobrimi se vidi razlika takoj.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.284
7.053
113
pri taščici
Nisem štromar (čeprav kak štekar znam zvezat) zato težko ocenjujem kvaliteto verige. Zato tudi sprašujem.

daj kak link do 5w žarnice.
kako narediti, da je zadeva tudi v dežju varna. (kakšne fasunge).
Je pa res da ne rabim močnih žarnic, saj bo zadeva ob oknu. Samo ne bo notri, ampak zunaj ob oknu jedilnice/dnevne

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Žarnice so take:
573640.jpg

.. kako zgleda cela veriga za zunaj pa ne najdem slike. V glavnem na fino debelem kablu so grla za tele žarnice, ki so ponavadi zaščitene še z dodatnim gumnastim "tesnilom".

Vezava pri teh je direktna iz 220V in je zaporedna, posledično imaš na žicah/žarnicah nižjo napetost. Če ena žarnica pregori jo moraš zamenjat ker vse nehajo svetit. To je tudi edina stvar ki lahko ckrne. Napetosti tam do 30V pa itak niso nevarne za klasične preboje zaradi vlage ali vode, važno je da zaščitiš vtikač/vtičnico.

Pri LEDicah se ponavadi napaja iz 24V transformatorjev preko programatorja. Tu ti lahko crkne trafo (zelo pogosto) ker so narjeni ravno za mejne tokove in zaliti v plastiko tako da se še ne morejo hladit. Če ne crkne trafo imaš pa še programator ki zelo rad spusti dušo. Večina teh programatorjev ni narjenih za outdoor (čeprav naj bi kao bili, ampak pride voda v njih in ponavadi vezje oksidira, v slabšem primeru pa prebije kakšen element). Potem na koncu so problematične pa same povezave do ledic kjer so ledice velikokrat samo nataknjene in fiksirane z bužirko na žici. Bužirka postane s časom trda in lomljiva tako da ledice pogosto kar odpadejo.

Seveda obstajajo tudi dobre LEDIce ampak ne pričakovat za ceno 15EUR! Da je stvar dobra se vidi po tem da ima solidno montirane LEDice na žico, da je kontroler dejansko vodoodporen (gumirano ohišje) in da je trafo ustrezno dimenzioniran (teža in velikost, vsi poceni trafoti so hkrati tudi vtikači, pri boljših je trafo skoraj vedno ločena enota).

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.559
292
83
Pri teh, ki si dal sliko je problem v tem, da barva žarnic popoka in so olušči / zbledi, tako da imaš v 2 letih samo še bele žarnice.

Tudi jaz letos kupil v mekurju 100led/10€, plačaš 2, dobiš 3 zastonj...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
pomoje se najbolje obnesejo tiste v šlaufu. daš ven fajn pritdiš in potem to pustiš gor dokler ne vse crnknejo. ene 5 let ponavadi delajo brez problema.
ko je okoli novega leta jih samo prižgeš. ni treba nič gor in dol dajat.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Te v cevi je treba vzeti LED, pokurijo precej precej manj štroma od starih zalog, ki se še kje valjajo.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
stare zaloge so vrjetno tolko cenejše da s svojo nižjo ceno plačajo štrom za 10 let... ali se motim?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Če ena žarnica pregori jo moraš zamenjat ker vse nehajo svetit. To je tudi edina stvar ki lahko ckrne..
in to je tudi razlog, da imam 'na zalogi' vsaj tri verige teh žarnic. In nobena ne deluje, popravilo pa čaka.
frown-1.gif

Zakaj?
Ker je ugotavljanje, katera žarnica je crknila najbolj zamudno opravilo in na žalost večinoma tudi z malo uspeha. Po nekaj letih na prostem so vse žarnice oksidirane in posledično težavne za odvitje. Enako otrdi tudi plastična zaščita - skratka 'šit' posel
wink-1.gif

Sicer pa v vsaj 10-ih letih nisem nikoli imel težav s kakšnimi električnimi preboji ali kaj podobnega, vedno pa zelo kvalitetno spravim vtikač in vtičnico v za to namenjen zaščitni okrov. Jelka je bila nekaj let 'živa', ko pa sem jo posekal, jo sedaj nadomešča plastična.

mimika

Pripravnik
8. feb 2008
703
0
16
Tele iz linka meni že 2 leti 24/7 gorijo za omaro, pa še vedno delajo. Čeprav niso za zunaj, so tudi 2 zime preživele/smo preživeli. Je pa potrebno vsaj kontroler in vtikač zaščiti pred vlago (sam uporabim malo plastično vrečko in gumico na obeh straneh, da tesni...) Svetijo res močno (modre sploh), edino rumene dajo bistveno manj svetlobe od sebe... Da pa je zadeva cheap shit se takoj opazi...100 ledic vezanih zaporedno z predupori, se napaja direktno iz 220V, kabli pa so tako tanki, da te verjetno niti ubiti ne morejo
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik skala pravi:
pregrevanje zunaj pozimi nekako ni velik problem...

Je pa 750W porabe za slabih 50metrov kar problem.. sploh če gre večina energije v nepotrebno toploto... jaz imam slabih 100m ledic v cevi in vse na eni sami liniji in dela brez problema.