zobati jermen citroen berlingo 2019 1.5hdi

gopo

Pripravnik
15. jun 2011
38
15
8
Ljubljana
Lansko leto so mi delali malo generalno in zamenjali verigo (ker je stara preskočila) za novo 8mm, na stroške citroen. Na servisu so predlagali zamenjavo zobatega jermena, saj je bilo to najlažje narediti ob zamenjavi verige. Rekli so mi, da bom plačal samo stroške jermena in pumpe (tako je tudi bilo, cca 400€). To je bilo pri 125.000 km. garancija 12 mesecev. po 14 mesecih in prevoženih 10000 km se je strgal jermen. posledice še niso znane. V avtu je zasmrdelo, sem ustavil po 1 km, na prvem možnem prostoru. Sem mislil, da je kaj narobe z ventilatorjem oz. klimo, ko pa odprem haubo vidim, da ni zobatega jermena, oz. na spodaj na podnu je del jermena gorel. sem pogasil z vodo. Od takrat ga nisem upal več prižgati. Se mi pa med vožnjo ni prižgala nobena kontrolna lučka, da bi bilo kaj narobe. Jutri ga odpelje vlečna služba na pooblaščeni servis. Ali lahko uveljavljam garancijo ali mogoče stvarno napako, ker je bilo narejeno samo 10000 km, pa čeprav je že 14 mesecev od popravila? Mimogrede, to se mi je zgodilo danes 10 km iz Mostarja. Zavarovalnica Triglav se je odzvala korektno in rešujemo preko asistence. Pridejo iskat (menda je že na poti) iz Slovenije in pripelje nadomestni avto, ter odpelje avto na pooblaščeni servis, ki je opravil delo lansko leto. Vmes so angažirali bosansko vlečno službo, da me je peljala (z naloženim avtom) 50 km, do destinacije kjer spim in pridejo tja iskat avto iz slovenije.

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
611
114
43
To ti ni zobati jermen crknil, ampak micro jermen, ce si ga videl, da se smodi, ker so zobati jermeni skriti pod raznimi deklci, pa motor je se ocitno delal, kar v primeru okvare zobatega sigurno ne bi.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in igi

jezek

Guru
24. jul 2008
5.004
2.166
113
Od kje ideja da je avto se delal? Od kje ideja da ima zobati jermen pokrov ki onemogoca strganemu jermenu da pade dol?

gopo

Pripravnik
15. jun 2011
38
15
8
Ljubljana
Pol pa verjetno ni krize. Verjetno ni pretresljiv strošek, pa škode tudi ne more kaj dosti narediti. Ali se motim?
PXL_20250907_133323124.jpg
Pripenjam fotko, kje je bil jermen.

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
611
114
43
Itak da ni panike, micro jermen je 20 e in strosek dela. Je pa vprasanje, zakaj je crknil..lahko je kaksna gnana zadeva zaribala.

To bi ti lahk kaksen lokalni mehanik menjal, ampak je treba prej preveriti vse, kar ta jermen poganja.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

cerveza

Pripravnik
9. sep 2012
56
26
18
Sem imel pred leti podoben problem. Mi v kabino začne smrdet po sežganem in ko sem na počivališču odprl havbo je bilo že vse v dimu. Mikro jermen se sam od sebe ne bo začel smodit, ampak zaradi lagerjev oz. ležajev za alternator, vodno pumpo ali pa kompresor za klimo. Če je kompresor sežgalo je to že za par sto € stroškov.
Je pa tudi meni pred tem mehanik menjal vodno pumpo in dal nov jermen, pa sem mu še rekel, da zvok ni vredu, pa se je zgovarjal na staro mašino. No čez 1000 km, pa mi je sežgalo sklopko in ležaj na kompresorju, kar bi lahko mehanik preventivno zamenjal, če bi preveril ob menjavi jermena. Dobesedno moraš mehanikom pod prste gledat, drugače plačuješ za njihovo nesposobnost…..

brane_new

Guru
10. feb 2008
19.195
2.442
113
Napaka v opisu?
Tale jermen nima med seboj povezanih kompoment - kot odmična gred in ventili - temveč so samo gnane komponente - se pač morjo vrtet!

luka51

Guru
16. avg 2007
15.243
6.567
113
Tole po mojem tudi ni potrebe po asistenci. Pa še ceneje te bo prišlo v bosni kot na pooblaščenem pri nas. Samo naj vse kaj se vrti dobro pogledajo keri lager je zaribal, da ti ga ne vrže dol spet.

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
4.067
2.712
113
Kaj te ima pa tukaj zanimati?
Zamenjali bodo jermen in gnano zadevo zaradi česa ga je skurilo. Op bo pa plačal za to. Ni tukaj kakšne velike znanosti.

• Wow
Reactions: Kamele0N

jezek

Guru
24. jul 2008
5.004
2.166
113
To kar je na sliki spodaj (alternator?) ni zobati jermen poganjal.
Vsaj po jermenici sodeč
Poglej si razlike med zobatim, mikro, klinastim, pa se kaksnim jermenom
Komu ti to? Pravim da ima ta motor in ketno in jermen. Ocitno pa mu je odtrgalo klinastega in ne (tudi?) zobatega.

gopo

Pripravnik
15. jun 2011
38
15
8
Ljubljana
So odpeljali v slo. Pripeljali nadomestnega. Voznik vlečnega vozila, je mimogrede pogledal v motor, ocenil, da gre za mikro jermen in , da je treba ugotoviti zakaj se strgal. Očitno sem narobe rekel / ocenil, da gre za zobati jermen. Moja napaka. Sem govoril s servisom in so rekli, da avto še ni prispel, da ko pride, bodo pogledali in me obvestili kaj naj bi se zgodilo in kaj je potrebno zamenjati in seveda kolikšen je strošek. Verjetno jutri. Mi je pa voznik vlečnega vozila mimogrede povedal, kaj se mu je zgodilo na hrvaško bosanski meji. Čez mejo ni smel peljati naloženega nadomestnega avta. Potem ga je razložil, peljal vlečni avto čez mejo, šel po nadomestni avto nazaj in ga peljal čez mejo. Potem ga je naložil in pripeljal meni. Očitno neka brezvezna birokratska fora v zakonu za prehod vlečnega vozila. Lep pozdrav vsem iz Paga.