Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Za nekoga ki pravi da je musliman nimaš ravno precej pojma:
Za zacetek, nimas nobene pravice da sodis o meni kot cloveku ali verniku.
Citat:
1.Nobena od naštetih držav ni šiitska. Navsezadnje ima Islamska republika Iran ustavo, zakone, parlament (cca60% šiiti), medtem ko ima S.Arabija le kuran in sekalnico udov ter ministrstva razdeljena med enoinisto družino.
Najprej si mojo trditev ovrgel, nato pa si jo potrdil. Ze 60 % je vecina. Torej gre za siitsko drzavo. Je pa procent nekoliko vecji, in sicer je v Iranu siitov 89%. Podatek 60% si zamesal z Irakom, poglej na karto, ceprav sta sosedi ne gre za isto drzavo, ne bos verjel.
Citat:
2.Šiiti so bolj umirjena struja islama. Talibani, wahabiti, muslimanska bratovščina - vse to so sunitska gibanja katerih menje je da je za duhovni razvoj in dozorelost potrebno živeti tako kot v časih preroka.
Takoj ko mi razllozis naslednje pojme bova nadaljevala to temo (ker ocitno vidim da si malce zamesal stvari):
-siije in siizem
-sunnet
-kdo so wahabiiti?
Poskusi s svojimi besedami in ne copy/paste ker se mi ne da razpravljati z clovekom ki je prebral en clanek o dogajanju na bliznjem vzhodu. Ce poznas politicno stanje v teh drzavah, ne pomeni da imas kaj pojma o Islamu.
Citat:
3.V Maroku in Egiptu se te noben ni dotaknil zato, ker SUNITSKE fundamentaliste zatira in zapira država Če bi šel v kaksno Jeddo, notranjost alžirije ali neturistični del maroka, bi ti bilo malo več jasno.
V Maroku sem bil 3 tedne, prepotoval sem ga po dolgem in pocez (torej najvec kar se da v tem obdobju) in nikjer nisem imel tezav. V Alziriji se nisem bil, prav tako nwm kaj je narobe z Jeddo, ki je verjetno se najbolj tolerantno mesto v S. Arabiji? Al si spet malo vse skupaj pobiksal? Je pa tudi res da ni vsako mesto za turiste, tudi ko/ce bom obiskal New York se ne bom motal po Bronxu.