ZEKom in razčlenjen račun

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Klicoči je pravilno ja, kličoči ni pa nič. (evo primer )

Sicer pa je bolj zanimivo da moraš dobit pisno soglasje klicane in klicoče osebe da ti dovolijo prikazati številko!?
cheer.gif
Jasno, če bi vedel kdo je klicoča oseba nebi potreboval tako podrobno razčlenjenega računa.

Ali bo to zgledalo potem tako .. dobiš razčlenjen račun in hočeš vedet podatke o vseh številkah; daš pisi zahtevek in potem oni (operater) gnjavi vseh 200 klicanih oseb?
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Klicoči je pravilno ja, kličoči ni pa nič. (evo primer )

Sicer pa je bolj zanimivo da moraš dobit pisno soglasje klicane in klicoče osebe da ti dovolijo prikazati številko!?
cheer.gif
Jasno, če bi vedel kdo je klicoča oseba nebi potreboval tako podrobno razčlenjenega računa.

Ali bo to zgledalo potem tako .. dobiš razčlenjen račun in hočeš vedet podatke o vseh številkah; daš pisi zahtevek in potem oni (operater) gnjavi vseh 200 klicanih oseb?
zmaga.gif

SSKJ:
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=klico%C4%8D&hs=1
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=kli%C4%8Do%C4%8D&hs=1

Ja, verjetno si oni to tako predstavljajo. A lahko od uradnikov, bivše novinarke in parih dežurnih kalimerotov sploh pričakuješ kaj bolj življenjskega.
Počakajmo da se spravijo na bančne izpiske in podobno šaro. Kmalu bo še na navadnem pismu namesto imena XXXX.
Naj raje zapovejo uporabo šrederjev za papir v vsakem domu in uradu, če že kaj, stanejo samo par deset evrov.

Nazadnje urejeno:

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
To stari, pametno razmišljaš. Tudi imena na pismih anonimizirat.

URAD INFORMACIJSKEGA POOBLAŠČXXXX
NATAŠA PIRC MXXXX
Vošnjakoxxxx
p.pxxxx
1001 Ljublxxxx

Da ne bi slučajno poštarju padli osebni podatki v roke.
cheer.gif

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
@stein: Sicer malo pozno, a ok ... Na računu pri recimo Moneta posredovaXXX ne boš imel X-ov, temveč izpisano celotno besedo. Vsaj po moje, ko kdo dobi račun, naj le preveri
wink-1.gif

Kar pa se tiče soglasja klicočega, bi jaz kot recimo naročnik moral prejeti soglasje cca. 300 številk, če bi hotel imeti točen razčlenjen račun, pa še to le za številke, katere poznam in jih imam v imeniku.
Nek gospod, od katerega kupujem avto, mi ne bo izdal soglasja, naj se mi izpiše celotna njegova številka, sploh če bo potrebna notarska overjenost. Če pa ni potrebna, pa kako naj operater ve, da je podpis od prave osebe? Pa ravno od te osebe (prodajalca avtomobila) bom mogoče čez 2 meseca najbolj potreboval številko ...

V glavnem zakon je popolnoma nedodelan. Jaz, kot uporabnik Si.mobilovih storitev njim pošljem lažno soglasje, da se nek uporabnik Mobitela, katerega sem klical, strinja z izpisom njegove številke na mojem razčlenjenem računu. Si.mobil tako in tako nikjer nima podpisa naročnika Mobitela in mi bodo to številko celo izpisovali? Tistega, katerega kličem ne boli, saj niti ne ve nič o tem, jaz sicer nekako kršim zakon, samo me noben ne more ujeti pri tem, če pa me, bo pa tisti, katerega kličem že lahko rekel, da se je on podpisal ... Pa še kar nekaj lukenj je v tej odredbi ...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kot že toliko zakonov pri nas, je tudi ta amaterski, populističen, nedodelan, v neskladju z marsičem, debilen in krneki. In čemu se čudimo?

Shando

Pripravnik
21. avg 2007
287
0
16
LJ
Res butasto
bonk.gif

Saj zadeva ni javna ali pa zaščitena z enim enostavnim geslom? Za to je potreben overovljen certifikat enak kot za bančni KLIK!

Gospa Musarjeva: torej tudi KLIK ni dovolj zaščiten? Mi boste tudi tam namesto zadnjih treh številk zneska plačil ali stanja na računu kmalu dali XXX ?

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Deset let sem prejemal razčlenjeni račun v celoti, kar naenkrat pa to ni več dovolj dobro zame. Potrošnika je treba zaščititi pred samim sabo.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Po novem bodo morali tudi email naslovi biti anonimizirani.

Namesto natasa.pirc.musar@.ip-rs.si bo po novem njen naslov 2e24c083410f3f8c3d4e00fca7e19b23@.ip-rs.si

Najbolje, da jo zasujemo z e-maili z zelo dolgo vsebino, kjer je pri vsaki besedi nabesto zadnjih treh črk XXX, vse v duhu varnosti, poleg tega začnemo klicati urad in govorimo samo xxx xx xxxxx xxxxx xxx xx, xxx xxxxxxxx xxx'xx **** xxx. xx xxx xxxxx!!!!!!!!
Še prevod:
priden.gif

Nazadnje urejeno:

kurir

Pripravnik
1. feb 2010
30
0
6
Pri Simobilu ne navajajov razčlenjenem računu omrežja klicane številke, ampak samo "klic v drugo omrežje". Jaz imam paket Smart III Opcija mobilni (vsaj men se zdi), pri katerme je pomembno, v katerem omrežju je številka, tega podatka pa niv razčlenjenem računu. Zakon pravi: "Vsem naročnikom javno dostopnih telefonskih storitev mora biti na razpolago takšna stopnja razčlenitve računa, ki jim omogoči preverjanje in nadzor uporabe in zaračunanega zneska." Mislim, da Simobil s tem, ko ne navaja omrežja, krši ta del zakona. Drži?

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Se mi zdi, da je tako tudi pri Mobitelu, za Tušmobil pa ne vem. Kar se tiče kršenja zakona pa pojma nimam, če drži ...

Sicer je tvoj paket kar star in me zanima, če se ti sploh splača? Kaj pa kak SMART ali SIMPL, enotne cene in Opcije?
Drugače pa imaš omogočen vklop javljanja o preneseni številki (klic na 789) ali preverbo *789*številka# in tipka za klic, pa ti javi, če je kakšna številka prenesena.

Jodlar

Pripravnik
20. jul 2007
749
3
18
Po moje bi ravno Pirc Musarjeva (oz. njena pisarna) morala zagovarjati vidnost številke in s tem zagotoviti varstvo ( zasebnost) klicanega. Sedaj me lahko vsak j... kolikor hoče. Ali naj zahtevam, da v imeniku skrijejo zadnje tri moje številke?
Vse skupaj ne razumem kot napako pri pisanju zakona. Nekomu, ki je pripravljal zakon, ali je bil pripravljalcu blizu, to očitno paše.
Vsem svojim poslovnim partnerjem in strankam ( v glavnem kličejo oni mene) sem poslal mail, da mi morajo dostaviti pisno soglasje, da lahko vidim njihovo številko. Me zanima kakšna bo reakcija

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Gre za budalaštino brez primere. Kot so nekateri že navedli, mnogokrat pravilnega obračuna ni možno preveriti brez popolnega izpisa, do zadnje cifre.
Drugo, folk obtožuje Pirc Musarjevo, ker ravno slednja zadnja leta zganja paranojo na to temo. In ne dvomim, da njen urad ni imel prste vmes.

Po drugi strani pa je še vedno siva cona, katere podatke sploh sme zahtevati sodstvo in policija ter SOVA od operaterjev. Ker preprosto pravilo, da lahko zahtevajo vse, ne zdrži dolgotrajne pravne presoje.

kurir

Pripravnik
1. feb 2010
30
0
6
Fizična oseba (ki je lastnik in uporabnik tel št) lahko pride do popolne številke, samo napiše naj izrecno izjavo, da je uporabnik in lastnik. V primerih, ko pa uporabnik in lastnik nista ena oseba (podjetje, družinski bonus), tam je potrebna izrecna izjava uporabnika (klicočega). Definitvno pa "Celotno telefonsko številko klicane in klicoče osebe sme operater razkriti le na izrecno zahtevo naročnika, ki ji ta priloži pisno soglasje te osebe." ne pomeni, da mora klicana oseba dati izrecno soglasje, kot so eni tukaj razlagali (in razlagajo tudi v klicnem centru Simobila).