Že dopoldan pijani za volanom

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
lej veš kaj je fora? ker se tolerančni prag "manjša" najprej je to 1,5 potem 1,0 potem 0,5 potm 0.1

Ja, tole je pa res pizdarija.

Predlagam pobudo za referendum naj se uzakoni 2.0 promila za najnižjo kazen, potem pa naprej...
grin1.gif

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.622
1.145
113
Titograd
Kak 0,1 ali čista 0 je tak samo kje v vzhodnih manj razvitih državah, kjer je varnost totalno v riti, razvite države imajo dovoljeno mejo 0,2-0,5 (pa irska z 0,8, samo oni so tak kmeti
smile-1.gif
). Pri nas bo verjetno kar ostala dovoljena meja alkohola kot je.

Imamo po ocenah med 170- 200k alkoholikov (spodnja ocena Čebašek- Travnikove, zgornja Ruglja, podatka stara cca. 6 ali 7 let), lahko rečemo da jih večina vozi. V zvezi z alkoholiki sem pisal diplomo, ko sem jo pisal so bili zadnji javno dostopni podatki iz 2007, ko je bilo 30401 prometna nesreča, 3414 oz. 11% je bilo pa takih, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki. Ok, procent še ni tako hud, pa vseeno daleč od nedolžnega.

Zdaj pa bistvo problema alkohola za volanom: pri 40,3% prometnih s smrtnim izidom je bil poleg alkohol, med umrlimi povzročitelji prometnih je bilo 42% pod vplivom alkohola. To pa nikakor niso zanemarljivi procenti. Žal ne najdem (niti se mi ne da zdaj iskati) procent hudo poškodovanih v takih prometnih, je pa tudi bil precej visok. Nabiti povzročitelji so imeli povprečno alkohola v krvi trikrat čez dovoljeno mejo.

Torej, relativno majhen procent voznikov povzroča velik delež najhujših prometnih nesreč. Zato alkohol JE problem.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Kak 0,1 ali čista 0 je tak samo kje v vzhodnih manj razvitih državah, kjer je varnost totalno v riti, razvite države imajo dovoljeno mejo 0,2-0,5 (pa irska z 0,8, samo oni so tak kmeti
smile-1.gif
). Pri nas bo verjetno kar ostala dovoljena meja alkohola kot je. .
Se tudi pri nas pojavljajo vsake tolk časa predlogi za 0,0, z argumentom, da največ hudih nesreč povzročijo pijani, pri čemer vedno zamolčijo, da so to tisti pijani z 3x nad dovoljeno mejo.
Pol pa gledam po TV nekega aktivista ki si nabira politične točke, kako vneto zagovarja predlog za 0,0, in ker ga poznam vem da sam sicer ne pije, je pa vsak dan zadet od trave. Torej kadarkoli bi ga ustavili in dali na test, bi bil v prekršku.

Citat:
Imamo po ocenah med 170- 200k alkoholikov (spodnja ocena Čebašek- Travnikove, zgornja Ruglja, podatka stara cca. 6 ali 7 let), lahko rečemo da jih večina vozi. V zvezi z alkoholiki sem pisal diplomo, ko sem jo pisal so bili zadnji javno dostopni podatki iz 2007, ko je bilo 30401 prometna nesreča, 3414 oz. 11% je bilo pa takih, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki. Ok, procent še ni tako hud, pa vseeno daleč od nedolžnega.
V resnici je procent še manjši, ker policija obravnava le hujše nesreče, manjših, kjer so povzročitelji praviloma trezni pa ne.
Ampak vseeno, Kdo pa povzroči ostalih 89% nesreč? So tisti tud kakšen problem?
Torej imamo miljon voznikov in 200 000 alkoholikov ki občasno vozijo pijani, je procent nesreč pri njih celo manjši kot pri trezni skupini. Celo brez upoštevanja, da se tud pijanim lahko zgodi nesreča iz istega vzroka kot treznim, in nesreči ni vzrok alkohol.
Citat:
Zdaj pa bistvo problema alkohola za volanom: pri 40,3% prometnih s smrtnim izidom je bil poleg alkohol, med umrlimi povzročitelji prometnih je bilo 42% pod vplivom alkohola. To pa nikakor niso zanemarljivi procenti. Žal ne najdem (niti se mi ne da zdaj iskati) procent hudo poškodovanih v takih prometnih, je pa tudi bil precej visok. Nabiti povzročitelji so imeli povprečno alkohola v krvi trikrat čez dovoljeno mejo.

Torej, relativno majhen procent voznikov povzroča velik delež najhujših prometnih nesreč. Zato alkohol JE problem.
Iz zapisanega vidimo, da alkohol JE problem, pri koncentracijah ki so 3x nad dovoljeno mejo.

Za primerjavo. Če divjaš 3x nad dovoljeno mejo je tud mal drugač problem kot pa če divjaš 20% čez. (od slednjih največ pokasirajo) Ne gre tega enačiti.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.622
1.145
113
Titograd
Procent je bil točno tak, 11% je bilo 2007, nič več in nič manj. Kot drugo, 200k ljudi je ALKOHOLIKOV. Razumeš kaj to pomeni? Ne to, da občasno kaj spiješ in greš peljati. Alkoholik mora že zjutraj nekaj spit praktično v postelji da sploh lahko hodi. Tak človek je večino dneva pod gasom. Tisti ki spije eno pivo in gre za volan ni problematičen, tako da tu se strinjama, problem pa je, ko je voznik pošteno nabit, ker precej najhujših nesreč povzročijo taki, ki so za volanom pošteno zakomirani.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Glej, cca. 5% vseh prekrškov storjenih v 2009 je bilo povezanih z alkoholom. 30% smrtnih žrtev je bilo povzročenih z strani vinjenega voznika. Ali tukaj kaj ni jasno????

Kljub temu da je alkohol v občutni manjšini kar se tiče storjenih prekrškov je absolutni zmagovalec kar se tiče smrti na cestah, pa do materialne škode in ostalih poškodb še prišel nisem.

Če se tebi to zdi zanemarljivo, tudi prav, upam samo da tebi oz. tvojim bližnjim kaki "pijanček" ne bo storil ničesar hudega na cesti, ko se bo "varno in previdno" počasi vozil domov.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Glej, cca. 5% vseh prekrškov storjenih v 2009 je bilo povezanih z alkoholom.
A 90% pa z hitrostjo? Ostali prekrški, ki tudi ubijajo pa komaj kaj ane.
Ja veš, policaji najraje kasirajo od alkohola in hitrosti, ker je to najlažje pomerit in pokasirat.

Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
30% smrtnih žrtev je bilo povzročenih z strani vinjenega voznika. Ali tukaj kaj ni jasno????
Ni jasno, koliko promil v povprečju so imeli ti povzročitelji, ker si ta pomemben podatek zamolčal.
70% smrtnih žrtev je bilo povzročenih z strani treznega voznika. Boš to tudi kej komentiral?
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Kljub temu da je alkohol v občutni manjšini kar se tiče storjenih prekrškov je absolutni zmagovalec kar se tiče smrti na cestah, pa do materialne škode in ostalih poškodb še prišel nisem.
Kolk procentov smrti pa imajo na vesti divjaki?
Citat:
Uporabnik Trigger pravi:
Če se tebi to zdi zanemarljivo, tudi prav, upam samo da tebi oz. tvojim bližnjim kaki "pijanček" ne bo storil ničesar hudega na cesti, ko se bo "varno in previdno" počasi vozil domov.
Če se bo "varno in previdno" peljal domov, tako kot počne velika večina pijančkov me nič ne skrbi.

Sam ti razmoišljaš takole
človek spije dva mleka, se usede v avto, spregleda znak in se zaleti. Boš rekel nesreča, ki jo ni moč preprečiti. Se zgodi.
če pa človek spije dva pira, se usede v avto, spregleda znak in se zaleti je pa kriminalec, ki ga je treba zapret, namenoma je povzročil nesrečo, vzrok pa je seveda alkohol, treba mu je pobrat premoženje, pravzaprav je vsaka kazen premajhna, in ker dva pira ni veliko je to zate dokaz da alkohol povzroča nesreče tud pri manjših koncentracijah...itd.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
70% smrtnih žrtev je bilo povzročenih z strani treznega voznika. Boš to tudi kej komentiral?
A hočeš rečt, da moramo vsi pit, ker pijanci povzročijo manj nesreč kot pa trezni?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Citat:
ne bova prišla skupaj....

lej veš kaj je fora? ker se tolerančni prag "manjša" najprej je to 1,5 potem 1,0 potem 0,5 potm 0.1

enako kot hitrost najprej 50 potem 30 potem 10 potem 1....

in na koncu po vaših teorijah ni več noben varen voznik je treba vse zapret.... vzet vozniško samo parim pa pustit... ker njihovi prekrški so pa manj vredni (delamo prekrške VSI samo vprašanje je ali nas dobijo ali ne... če si upaš da te nonstop skrito snemajo tvojo voznjo oz obnasanje pa povej...)

Lej, ne zmišljuj si, kaj jaz trdim, Sem zelo jasno napisal. In ne vem, zakaj me vikaš ("po vaših teorijah"...)
Zame je meja 1,2 in +50 v nasleju. Če bo kdo hotel nižje, bom ravno tako ostro proti (kot sem doslej bil ostro proti še vsaki akciji za mejo na 0,0, recimo) ...

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Seveda, 70% žrtev so povzročili trezni. Treznih je bilo skorajda 400.000. Ampak, kar je zanimivo, je to da je bilo pijanih samo 20.000 kar je 5% od vse populacije ki je povzročala nesreče in teh 5 % je zakrivilo skorajda 1/3 smrti.

Če bi razumel da v prometu za preživetje potrebuješ tudi srečo, bi morda drugače razmišljal. Kot sem ti povedal že nekaj postov nazaj, 30% pijančki, 36% prehitri, tako da na treznega in normalno hitrega pride 33% "šanse" da se mu zgodi prometna nesreča.

Da pretvorimo v tvojo teorijo in predpostavimo da bi bilo vseh 400.000 pijanih. Koliko žrtev bi statistično imeli, da se ne boš mučil z računanjem ti povem, da okoli 1000.

Še vedno ne vem zakaj zagovarjaš pijančke za volanom, moja teorija o tebi je pač da si tudi ti eden od tistih, ki se nalokan varno odpelje domov. Pa brez zamere, predpostavljam samo na podlagi tvojega pisanja in razmišljanja, morda si v realnosti čisto normalen.

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Tudi pred resnico si lahko zakrivamo oči do onemoglosti.............................

Dejstvo je da je vinjen voznik nevarnejši od treznega, prav tako hitrejši od počasnejšega.

Zakaj jaz nimam problemov z policijo?
Ker se pač držim pravil naj bodo še tako debilna.

In še glede filanja državnega proračuna z kaznimi. Kazni pobrane z strani prekrškov CPP ne vem če predstavljano 0,1% proračuna, pa še ta številka je po moje pretirana vsaj za faktor 10. Torej minimalni promili.

Se bom pa pozanimal koliko je vredno naše divjanje v odnosu do proračuna.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.662
3.167
113
v lokalni ostariji
in res realne podatke boš dobil

toliko realne kot kolik pjanih naredi nesrečo... ups so udeleženci (je razlika a ne)

se enkrat zakaj [censored] navijate za omejevanje lastnih pravic?!?!?

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
in res realne podatke boš dobil

toliko realne kot kolik pjanih naredi nesrečo... ups so udeleženci (je razlika a ne)

se enkrat zakaj [censored] navijate za omejevanje lastnih pravic?!?!?

A ni tvoja pravica tudi to, da te ne bo nekdo ubil na cesti?

Likalnik

Pripravnik
10. nov 2007
544
11
18
40
Bled
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Nebodo spravile pijanih s cest, ampak če se že moremo pijani vozit, pol pa naj barem kaso napolnimo.

Kje je tisti članek, če bi vsi vozniki v slo vozili po omejitvah en dan bi državo prikrajšali za 500k€...

Ja bil je članek, vendar je temeljil na stavki policistov, en dan so stavkali in oškodovali državno blagajno za 500k€.

Če bi dal še višje kazni bi človek dvakrat premislil preden gre za volan. Sem tudi sam vozil pod vplivom alkohola, so me policaji dobili ob izpit, kazenske pike, globa visoka tok, da številke še izgovort ne znam. Zdej ko grem ven žurat, se zmer prej zmenim, kdo pele oziroma kdo me pride iskat. Mal mi je bolano za policijo delat.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Če bi se ravnali strogo po statistiki, bi naprimer lahko tudi vsakega desetega popolnoma treznega, ki ga polcaji sluæajno ustavijo, kaznovali natanko enako kot če bi napihal npr 0,6 o/ooo.
Tudi takšna nasprotna sprevržena logika je matematično lahko ravno tako pravilna.
Da ne govorimo o tisočih babah, ki vsak dan takoj ko se vsedejo v avto in speljejo, takoj začutijo tudi nepremagljivo željo, da bi ta dosežek takoj sporočile tudi nekomu po mobitelu.
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

Trigger

Guru
13. avg 2007
2.510
1.927
113
na temni strani lune
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Če bi se ravnali strogo po statistiki, bi naprimer lahko tudi vsakega desetega popolnoma treznega, ki ga polcaji sluæajno ustavijo, kaznovali natanko enako kot če bi napihal npr 0,6 o/ooo.
Tudi takšna nasprotna sprevržena logika je matematično lahko ravno tako pravilna.
Da ne govorimo o tisočih babah, ki vsak dan takoj ko se vsedejo v avto in speljejo, takoj začutijo tudi nepremagljivo željo, da bi ta dosežek takoj sporočile tudi nekomu po mobitelu.
confused-1.gif

Zakaj bi ga morali kaznovati
sprasujem se.gif

Malo obrazloži prosim, ker ne razumem kaj imajo trezni vozniki povezave z pijanimi da bi jih morali kaznovati.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
confused-1.gif

To so samo izgovori, da lahko kršiš pravila.