Zavrnitev kandidata

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.231
7.039
113
Ja saj zato mi ni jasno, če se gre za dopisnico, ki že sama po sebi omogoča vpogled v osebne podatke. V bistvu vsaka poštna storitev to omogoča?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.480
6.984
113
važen podatek je tu, a je dobila službo ali ne. Oziroma kakršnakoli posla ima s to firmo, ne naslov.

reklame pridejo v kaselc vsakormur, ki nima nalepke. Na njih ni naslova.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
KSZ.

Na RUJ delavnicah smo meli pravnika in sem vprašal posebej glede negativnih odgovorov in obveščanju:

Če je bil dan RAZPIS in se kandidat prijavi in ni bil sprejet, ga MORA delodajalec o tem obvestiti, sicer je kršitev zakonodaje.

Je dodal, da večina delodajalcev krši ta pravilnik, zakon je pa jasen...
ne-ne-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Daj ne nori.
rolleyes-1.gif

To bi pomenilo, da če meni moj serviser po dopisnici sporoči termin servisa avta, da je storil prekršek po ZVOTu, ker je omogočil dostop do podatka katero znamko vozila vozim.

Ne rabimo debatirati, da je način obveščanja preko dopisnice šalabajzerstvo prve klase, po drugi strani pa bi se lahko kdo obesil na podjetje, da v "bazi podatkov poslanih mailov" nepooblaščeno hrani podatke o neizbrani kandidatki.

Saj ne da sem proti varovanju osebnih podatkov - ampak vse ima svoje meje. To kako si je Nataša razlagala dololočene "posege" v zasebnost že meji na paranojo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.480
6.984
113
lej, kaj nekoga moti in kaj ne pač niti ni tako relevantno, ampak ko se nekdo vpraša, a je to res poseg v zasebnost, naj se spomni na položnice (v zaprti kuverti) mobilnih operaterjev, ki pošiljajo naročniku plačniku računa specifikacije, kjer so izpisane vse številke, s tem, da zadnjih treh ne vidiš.

vse kar je več kot to, je očitno preveč...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Drži. Samo da ta logika izhaja iz časov, ko smo združevali delo v temeljnih organizacijah združenega dela, je pa verjetno tudi jasno.

In s tem je seveda preživeto. Edina izjema bi morali biti razpisi v javnem sektorju. V privatnem se pa jaz kot lastnik (oz. pooblaščenec lastnika) lahko prosto odločam koga bom zaposlil (izjema spolna, rasna itd. diskriminacija - to pa samo pomeni, da ne smem na glas povedati, da koga nisem vzel, ker je "baba fuknjena").
Od zaposlitve naprej pa naj velja polna zaščita delavca enako v javnem kot zasebnem sektorju.

petrca002

Zelenc'
9. maj 2015
16
0
1
V (4) odstavku piše: Funkcionarji, zaposleni in drugi posamezniki, ki opravljajo dela ali naloge pri osebah, ki obdelujejo osebne podatke, so dolžni varovati tajnost osebnih podatkov, s katerimi se seznanijo pri opravljanju njihovih funkcij, del in nalog. Dolžnost varovanja tajnosti osebnih podatkov jih obvezuje tudi po prenehanju funkcije, zaposlitve, opravljanja del ali nalog ali opravljanja storitev pogodbene obdelave.

kar si jaz razlagam tako, da pri obdelavi podatkov niso varovali mojih osebnih podatkov oz moje identitete in namena zaradi katerega sem jim pisala. To!, da so izdali namen mojega pisanja.

petrca002

Zelenc'
9. maj 2015
16
0
1
Komurkoli. Ni pomembno komu. pomembno je, da z podatki niso ravnali v skladu z zakonom. Pa če se še tako pikaš v reklame, tam ni razviden moj namen oz zakaj sem jaz njim posredovala in zaupala svoje podatke.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Po mojem osebnem mnenju imajo veliko srečo, da te niso zaposlili pomotoma, sodiš v javno upravo s svojo preganjavico in obešanjem na paragrafe.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.480
6.984
113
tudi za privat sektor veljajo določena pravila in zakoni. JU in državne službe svoje odločitve vedno pošiljajo v kuvertah...

petrca002

Zelenc'
9. maj 2015
16
0
1
Sreča opoteča :D Najprej se nimam kaj za bunit ker sigurno nimam prav. Ko pa utemeljim svoj prav pa izpadem paranojičen birokrat.
Brez skrbi, jim bom vljudno odgovorila in opozorila da to pač ni primerno iz več razlogov, niti v skladu z zakonom, da ne bi slučajno prišlo do te nesreče da bi me zaposlili. Kaj pa veš, mogoče pa optimistično upam da tako prepoznajo kakšno mojo lastnost ki ni bila razvidna iz prijave
hysterical-1.gif

Edino vprašanje ki še ostane je ALI JIM NAJ ODGOVOR NAPIŠEM NA DOPISNICO? in ali s tem tudi jaz kršim zakon o varstvu podatkov? (kot fizična oseba... mislim da ne)

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
Ne - za fizične (in jezične) osebe ne velja ZVOT - tak, da mirno s dopisnico.

Ampak še enkrat vprašanje - komu so razkrili osebne podatke? Sprašujem zato, da ne boš koga obtožila "nečesa" pa sama ne veš "česa".

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Stranke tudi pošiljajo, svojim članom v kuvertah katere so pofarbane v njihovih barvah.

Poštar pa še tko zatakne v nabiralnik, da se že na daleč vidi.....

petrca002

Zelenc'
9. maj 2015
16
0
1
He, je reku jezične.
rolleyes-1.gif
Dobra, si čisto zadel. Če bi bilo malo več tako jezičnih si mogoče nebi vsi vsega dovolili še manj pa vsi vse sprejeli.
Sem ti že odgovorila da ni pomembno komu.
" Obtožim" oz očitam jim lahko samo kršenja 24.člena ZOVOP.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
In kaj so prekršili? 4. odstavek? Se pravi niso dovolj varovali in so podatki "odtekli"? In da dokažeš, da so res odtekli moraš "dokazati", da je nekdo nepooblaščeno razpolagal s temi podatki - torej kdo je razpolagal?

Jezik - ups, odgovor na plano.
tongue-1.gif

Vse ostalo je kalimerostvo in jokcanje. Jih pa upravičeno lahko napizdiš, da dandanes obstajajo bolj primerni načini obveščanja - ampak to je pa IMHO tudi vse kar so "zagrešili".

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
In kaj so prekršili? 4. odstavek? Se pravi niso dovolj varovali in so podatki "odtekli"? In da dokažeš, da so res odtekli moraš "dokazati", da je nekdo nepooblaščeno razpolagal s temi podatki - torej kdo je razpolagal?

Če ne drug je poštar lahko prebral...

Popoldne v gostilni pa ....
bilde.jpg

petrca002

Zelenc'
9. maj 2015
16
0
1
Joj maš čudne... kaj mi je pa treba dokazovat, poslana dopisnica je dovolj kot dokaz. Poleg tega da jih "napizdim" lahko podam prijavo in potem naj pristojne službe ukrepajo, po potrebi oglobijo itd.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.685
113
še v SLO - ampak komaj
A je kdo slišal kdaj za poštno tajnost?

Saj pravim (pa ne samo v tej temi) - paranoja in amerkanizacija.
Vse v stilu: "Če mi kaj ne paše je že kdo drug kriv, ker je prekršil moje pravice. Imam vso pravico, da gazim in obtožujem vse povprek."

Pa naši hebeni birokrati, ki si ne upajo jasno povedati, da se pravice posameznika končajo tam, kjer se začne posegati v pravice drugega poseznika.