Zavod ali ne?

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Torej, kaj je bolje za študenta, ko konča študij, da se prijavi na zavodu za zaposlovanje ali da sam išče službo tudi med oglasi na zavodu, kaj je bolje?
Glede na to, da študent nima delovnih izkušenj in dobiva pomoč CSD če se prijavi na zavod izgubi to pomoč in dobi kaj drugega al kako je to?

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Pogoj za CSD je prijava na zavod.
Prijavi se na zavod, dobiš od CSD-ja pomoč in iščeš službo.
Veliko mladih je na zavodu ni mi pa jasno kako so lahko na zavodu ljudje, ki imajo 6,7 ali 8 st. izobrazbe.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
se ne gre za mene se mi je to vprašanje pojavilo, ko sem nekaj debatiral v drugi temi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Veliko mladih je na zavodu ni mi pa jasno kako so lahko na zavodu ljudje, ki imajo 6,7 ali 8 st. izobrazbe.

Zelo preprosto - ni treba veliko, da te nihce noce vzeti, faksa pa ni tak problem narediti, tudi ce imas kaksne zdravstvene tezave. Ce recimo nimas vozniske, odpades pri 99% ponudb, ceprav za sedenje za mizo v pisarni cisto zares ne rabis izpita B kategorije. Tako se znebijo kandidatov, katere bi bilo potencialno tezje odpustiti in za katere niso povsem prepricani ali bodo res lahko opravljali tisto delo.

V bistvu je celo tako, da te potem niti na zavodu ne upajo pretirano gnjaviti ("koliko prosenj ste poslali ta mesec ?"), ker vedo kaj se dogaja in potem lahko visis tam precej dolgo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Na zavodu imajo trenutno toliko dela, da ti zares ne bojo nič gnjavili, sploh če tega nočeš.

Sam se s tem zavodom nisem nič je*****, ampak si plačujem obezno zdravstveno kot občan (14 EUR/mesec) in čao miki.
smile-1.gif

Aja, saj si pisal tudi ti v tej temi: https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/694667/an/0/page/0#694667
zmaga.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Se bom kar na to temo zavoda navezal.... Torej imam dobrih dvajset let neprekinjene delavne dobe in ker je moj trenutni delodajalec bol finančno slaboten je samo vprašanje časa kdaj bo zaškripalo. Tudi zaradi rega se odpravljam na svoje in najbolj bi mi pasalo če bi lahko izkoristil tistih devet mesecev sončne kateri mi pripadajo na delavno dobo.
Ker pa sumim da me delodajalec ne bo hotel dat na sončno prostovojno oz dobronamerno ampak me bo hotel driblat ali z delom brez plače ali pa bom moral dat sam odpoved če bom hotel oditi, zato pa mi po mojem vedenju ne bo pripadala sončna.
Torej ali je možnost da dam odpoved sam, se zaposlim v nekam podjetju za en teden ,potem pa me novi delodajalec da na sončno in s tem manevrom obdržim pravico do nadomestila za čas brezposelnosti ?
Zakaj se mi gre na sončno? Zato ker imam solidno plačo in tudi sončna ne bo tako slaba, v tem času bom lahko Sp pognal,vrtec bo cenejši, skratka postal bom socialni problem.....
evil.gif

Ali moja računic vzdrži, da ni morda še kakšna caka zaradi "popoldanskega Sp " za katerega pa še ni bilo nobenih prilivov in izdanih računov....
confused-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
in kaj bi ti počel na študencu, če pa si na zavodu?
ponavadi so na zavodu prijavljeni iskalci redne zaposlitve

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Če podaš odpoved sam, ali pa si odpuščen iz krivdnih razlogov, se nekaj mesecev ne moreš prijaviti na zavod kot iskalec zaposlitve. Avtomatsko odpade tudi nadomestilo plače.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Beri...... Takoj se lahko zaposlim naprej, ker pa ne bi rad spustil tistih nekaj sto € mesečno free denarja me zanima bolj konkretno.
Razna ugibanja niso dobrodošla.....

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.337
303
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik V_power pravi:

kolegica čaka še na neko izplačilo prek študenca pa pravi da bo rajš počakala da ji nakažejo, potem se bo pa prijavila na zavod

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Delodajalcu reči, da te odpusti iz poslovnih razlogov (edini način).
Ali pa se zaposli drugje za določen čas (tri mesece) in potem izgubiš službo (ti ne podaljšajo pogodbe).

Popoldanski s.p. pa ti zna prinesti težave, saj po tem, ko nisi več zaposlen po pravilih ne more biti več popoldanski!

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Ne samo da boš dobival nadomestilo, če odpiraš sp lahko dobiš tudi nek zagonski kapital, cca. 4 jurje...

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Citat:
Uporabnik V_power pravi:

kolegica čaka še na neko izplačilo prek študenca pa pravi da bo rajš počakala da ji nakažejo, potem se bo pa prijavila na zavod

Napotnica oz. izplačilo preko ŠS je itak po opravljeni storitvi...torej, po tej logiki je zdaj, ne glede na to, kdaj bo izplačilo, brezposelna in se mora prijaviti na Zavod, če hoče prejemati nadomestilo preko CSD. Razen, če je še naprej študentka...potem pa ne vidim razloga, zakaj bi se prijavila na Zavod.

Sicer pa ti pri VII. stopnji Zavod ne pomaga čisto nič - razen, da te pošilja na razne delavnice in da je to žal pogoj, da vsaj nekaj malega preko CSD dobiš. Meni v dveh mesecih, ko sem bila prijavljena, niso poslali nobene ponudbe za delo, sem morala ornk sama migat, da sem dobila službo. Aja, Zavod se morda splača tudi zaradi kakšnih tečajev...meni so omogočili, da bi šla delat tečaj angleščine za pridobitev certifikata...samo sem potem dobila službo in nisem mogla preko Zavoda. Samo moraš res morit svetovalki, ker vsaj moja je bila taka, da se ni nič "pomujala" zame, ampak sem se morala vse sama pozanimat [kaj vse Zavod sploh omogoča].
bonk.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Če se ti na delovnem mestu dogajajo kršitve ZDR lahko daš tudi odpoved iz delodajalčevih krivdnih razlogov (tako nekako) kar pomeni zate isto kot da si dobil odpoved iz nekrivdnih razlogov...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Če jaz prav razumem s.p. že ima...

To zna biti problem. "Popoldanski s.p." namreč ne obstaja več. Sedaj je samo ena vrsta s.p., razlika je ali si kot samozaposlen plačuješ prispevke ali pa imaš status urejen že nekje drugje (zaposlitev, penzija...) in posledično tam tudi plačane prispevke. Pri slednjem gre za dopolnilno dejavnost oz. pogovorno "popoldanski s.p."

Sicer dsf ne želi ugibanja, pa bom vseeno tvegal: za "popoldanca" moraš bit zaposlen vsaj za polovični delovni čas, če zaposlitev izgubiš pomojem tudi izgubiš pravico do s.p. kot dopolnilne dejavnosti in jo moraš "nadgradit" v običajni s.p., kar pa zadevo precej podraži.

Poleg tega s.p. in Zavod ne gresta skupaj.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Če mu ponudijo in ne podpišeš... nisi upravičen do ničesar - razen, če na zavodu ne izvejo, da si "ti" kriv, da pogodba ni podpisana.