Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
jekleni, povzročitejl ima VELJAVNO polico avtomobilskega zavarovanja. drži? torej je njegova odgovovornost zavarovana (a veš, še zavarovanju se reče AO-avtomobilska odgovornost). torej on NI odgovoren. je odgovoren za nastanek škode. za to bo kaznovan z malusom (pa mogoče še s policijsko kaznijo)... za "odpravo"-poravnavo- škode pa je odgovorna zavarovalnica. in prvotno stanje je tako, da je razbit ravljen avto. cena rabljenega avta je na avto.net, eurotax... recimo 2000€. cena NOVE Luči (ker pazi zavarovalnice delajo cenitev z NOVIMI ORIGINAL deli) je 1900€ ličanje in klepanje pa še 1000€. torej bi s tem presegel vrednost vozila...
ti pa da zavarovalnica 1000€ in s temi 1000€ ti lahko kupiš RABLJENO luč (na avtoodpadu) za 100€ ličar ti pa pobarva avto za 100€ pa imaš popravljen avto.
prvotnega stanje pa nikoli in nikdar ne boš imel... pa če se na trepalnice postaviš
bo pa poškodba odpravljena oziroma dobiš odškodnino za nastalo poškodbo.
je tako težko razumet?
Dlje traja ta tema, bolj očitno je, da je res težko razumeti.
Recimo, da imam avto, kakršni se prodajajo po 500€. Nekdo naredi napako in ta avto - ki mu do tega trenutka ni nič manjkalo - ima podrsano celo desno stran (in recimo, da na način,. da avto ni vozen/uporaben).
Tvoja teorija: Zavarovalnica oceni, da je škode za 600€, in mi v roko stisne 500€. Posledica: nimam avta, imam 500€. Zate so zvezde poravnane, zame pač ne. S 500€ se ne morem (dolgo časa) voziti, z avtom sem se lahko.
Moja teorija: povzročitelj, in v njegovem imenu (in na njegov račun, kakor to pač gre pri zavarovanju, torej - malus) popravi avto za 600€ in mi vrne vozilo, kakršna se prodajajo po 500€.
Tvoja teorija je, na kratko, da je AO dejansko AK za neznanega tretjega. Moja je, da je AO nekaj (odgovornost), AK nekaj drugega (premoženje). Pri AK je tvoje razmišljanje cca ok.
Ker pa to, da v odgovornost po vzpostavitvi prvotnega stanja (že navedeni 164. člen OZ) mešaš vrednost stvari in še cenitev na nove dele, kaže, da o stvari fundamentalno nimaš pojma, se v tej temi na tvoja sporočila pač ne bom več odzval. To, da pri tem uporabljaš pokroviteljsko žaljivi ton, je samo dodaten minus.
Še vedno pa bi rad slišal koga, ki dejansko kaj ve, če se pri AO uporablja pojem ekonomske totalke. Če pa takega ni, pa lahko temo tudi zapremo.