Zavarovalnice in ekonomska totalka vozila

• Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #488
  • Začetni datum

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
mogoče so se pa kalba vsi ustrašili ker je hotel zobe zbijat (kot je v eni drugi temi omenil);)))

torej, agent sklene zavarovanje. res da lahko ob sklepanju marsikateri malo "po svoje" razloži pravice iz police. (ja VSE je krito, pozabi pa na RAZEN....) ampak na izplačiolo škode pa še ne more vplivat. edino sodelavcu cenilcu lahko zateži da nej mal pospeši... ker a veš kalbo cenilci imajo potem tudi nadzor. pa neb blo lih dobr da se ugotovi da je izplačal nekaj neupravičeno...

model1a

Fizikalc
14. dec 2008
1.197
46
48
Fajn bi bilo, če bi se dejansko izplačevali upravičeni zahtevki... Pa se tudi tukaj s strani zavarovalnic vedno poskuša ne izplačat škode... Mi je bilo kar tragikomično, ko so komplical zarad okrasnega pokrova platišč, ki so mi ga ukradli.... kompliciral pa kompliciral... za vsega 40 EUR škode... No, ko so na Adriaticu le mukoma izstavili dobavnico za nov pokrov sem še isti dan razklenil zavarovanje in šel drugam. Tko da VEDNO te bodo poskusil okol prinest, VEDNO se bodo potrudili, da bi ti manj izplačal... Pa ne glede na to, kje imaš sklenjeno zavarovanje...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
zavarovalnice pač delajo po načelu kapitala. tam so da ustvarijo kar se da veliko zaslužka za svoje lastnike to pomeni kar se da veliko dragih polic in čimmanj izplačil škode...

itak pa toliko kotlikor zavarovalnice stiskajo toliko je na drugi strani tudi "oškodovancev" ki zahtevajo nepravičeno.. da o goljufijah ne govorimo...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Še vedno nisi pojasnil ... in sedaj že mešaš jabolka in hruške, kjer se opiraš na izkušnje z raznimi finančnimi svetovalce brez licenc, ki si prek študenta iščejo kruh na naivnežih, ki jim še ogromno manjka do zavarovalnega zastopnika ali posrednika.

Ne dragi moj je bil kar lepo zavarovalni agent z licenco in noben študentek.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
mogoče so se pa kalba vsi ustrašili ker je hotel zobe zbijat (kot je v eni drugi temi omenil);)))

torej, agent sklene zavarovanje. res da lahko ob sklepanju marsikateri malo "po svoje" razloži pravice iz police. (ja VSE je krito, pozabi pa na RAZEN....) ampak na izplačiolo škode pa še ne more vplivat. edino sodelavcu cenilcu lahko zateži da nej mal pospeši... ker a veš kalbo cenilci imajo potem tudi nadzor. pa neb blo lih dobr da se ugotovi da je izplačal nekaj neupravičeno...

Zobe se plačuje bogato in najbrš nebi blo fajn, če bi ti zavarovalnica al pa nekdo, ki te je udaril na gobec plačal sam za pol zbitih zob, ker so bli ostali itak že zaplombirani. Tebi so opravljali funkcijo, zdaj ješ pa po slamci. Podobno je pa z atom in starim avtom. Bo zdaj šla primerjava v kišto, al boš še naprej gonil tole o zobeh?

Kar se tiče izplačil se zavarovalnice vedno vadijo in iščejo, kako izplačati manj. Zlorabe in goljufije niso moj problem, ampak njihov in zato, ker je nekdo nategnil zavarovalnico meni nimajo pravice komplicirat pri UPRAVIČENIH zahtevkih. Ekonomska totalka je v primeru škode iz AO en navaden nateg, pa lahko zavarovalničarji tu gor obračajo stvar kakor hočejo.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
in kaj je UPRAVIČEN zahtevek? kdo o tem odloča? ti? ali cenilec? kako naj vedo, da je pa kalbo poštenjakar?

ne vem kaj bi ti rad? da 10 let stara jajca popravljajo preko vrednosti vozila? namen totalek (ekonomske ali fizične) je da dobiš toliko denarja da si lahko kupiš ENAKOVREDNO (tržno enakovredno) vozilo. pa če se ti na glavo postaviš. sej če je fizična totalka tudi ne bo več tako kot je bilo

isto kot z zobmi. ko mi jih zbiješ (ker si tako "miroljuben") mi še taka zavarovalnica ne pomaga... ker mojih zob ne bo več. ampak bom pa dobil nove s katerimi bom lahko jedel... da sem pa zobe izgubil sem pa delno tudi sam kriv ker sem se ukvarjal s takim pametnjakoviæem. enako kot ti ker si šel na cesto s svojim avtočkom. če bi ga imel v garaži nebi bilo poškodbe...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.770
15.829
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Alter zavarovalničar da si. Lepo, da zakleneš kar se slabega o tvojem poslu govori. Zloraba položaja bi se temu reklo. Zavarovalniški agenti imate eno veliko skupno lastnost, sajenje rožic ko sklepate zavarovanja in cenkanje in podjebavanje ko je treba škodo izplačat. V kolikor si pa ti drugačen sem pa v trenutku tvoja stranka, kontakt bi se prilegel na ZS.

Sem ti poslal kontakt na ZS, predhodno temo pa sem zaklenil na željo odpiralca teme ter še dodatno napisal obrazložitev in menim, da je bilo vse korektno izvedeno.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Spet ste zašli. OK, pojem ekonomska totalka mora uporabljajo tudi pri AK, a tem gre za prostovoljen odnos med zavarovancem in zavarovalnico.

Originalna tema je nastala, ker je oseba A, ki je imela AO zavarovan pri zavarovalnici Z, povzročila škodo osebi B. Oseba A prizna odgovornost in pooblasti zavarovalnico Z, da v njenem imenu uredi zadevo. Z oceni, da vozilo osebe B ni vredno popravila ("ekonomska totalka") in ponudi neko odškodnino - s katero B verjetno vozila ne more (na normalen način) spraviti v prejšnje (+/-) stanje. Ker če bi lahko, bi ne govorili o ekonomski totalki.

In alkoholiku, ker je ravno zadnji (in njegov odgovor še vidim): ja, želim, da mi 10 let stara jajca spravijo v prejšnje stanje. Še posebej, če/ko ne govorimo o poškodbah motorja in podvozja, ampak samo o karoserijskih zadevah.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
jaz bi tudi milion zadel na lotu pa ga ne.
in ni fer da ima nekdo 20m jahto drug pa ne a ne?

torej, 10 let star avto je vreden X€ tržno (avto.net, eurotax...)
popravilo poškodbe z uproabo novih delov pride Y€
ker je Y>X se smatra da je vozilo totalka. ker je še vedno vozno ni fizična totalka ampak je ekonomska (popravilo preseže vrednost vozila)
zavarovalnica ti ponudi Z€
vednar Z<Y a še vedno lahko popraviš vse skupaj za Q (in Q<Z v veliko primerih če recimo naredi obrtnik ne pooblaščen serivesr)

lahko pa prodaš avto za T€ in potem (Z+T)>X

res pa je da X ne upošteva čustvene vrednosti ki je neomejena...

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Pusti čustveno vrednost. Gre za dejstvo, da lastnik starega avtomobila s tistim denarjem in ob razumnem vložku svojega časa ne more priti na enakovredno stanje.

Pa prav lepo bi bilo, če bi namesto moraliziranja in zdrave kmečke pameti - kaj se komu zdi prav - prišel mimo kdo, ki pozna pravno podlago. Sam sem našel Obligacijski zakonik (OZ) (členi 164, 964, 965 - in izrecno ne tisti o premoženjskem zavarovanju), drugega pa menda že ne več. In tu temelja, da oškodovancu zavrnejo popravilo, "ker ma stara jajca", ne najdem. Ampak (selektivno?) branje zakonskih členov še ne pomeni pravnega reda. Zato, še enkrat, kličem k besedi koga, ki se na paragrafe in njihovo uporabo spozna.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ekonomske totalke v OZ ni, to je zavarovalniški nateg

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Pusti čustveno vrednost. Gre za dejstvo, da lastnik starega avtomobila s tistim denarjem in ob razumnem vložku svojega časa ne more priti na enakovredno stanje.

Pust ti njega, temu tipu ni jasno, da ima redno vzdrževan avto nekaj let v lasti, vreden nekaj tisočakov mnogo večjo uporabno vrednost (seveda cepec še vedno nabija o nekih ljubeznih do avta) od enkrat dražjih uvoženih jajc. Pa sentimentalnost nima kaj dosti veze s tem. AO ni za enačit s kaskom.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
če je kdo cepec in tepec so to lasniki starih zgonjenih avtomobilov ki mislijo da so nenormalno veliko vredni... omejena zmožnost razmišljanja onemogoča sprejem dejstva, da nikoli in nikakor ne bo vozilo enakovredno (ker je postalo karambolirano). matematika je zgoraj. ampak to za bedake ki "cenijo" svoj pleh abnormalno (pač čustvena vrednost...) ni pomembna...
imejte svoj "uporaben" avto v garaži pa se ne bo noben zaletel v njega in ne bo izgubil na vrednosti.

bizgeci.

2CV

Pripravnik
16. avg 2012
505
12
18
Citat:
če je kdo cepec in tepec so to lasniki starih zgonjenih avtomobilov ki mislijo da so nenormalno veliko vredni... omejena zmožnost razmišljanja onemogoča sprejem dejstva, da nikoli in nikakor ne bo vozilo enakovredno (ker je postalo karambolirano). matematika je zgoraj. ampak to za bedake ki "cenijo" svoj pleh abnormalno (pač čustvena vrednost...) ni pomembna...
imejte svoj "uporaben" avto v garaži pa se ne bo noben zaletel v njega in ne bo izgubil na vrednosti.

bizgeci.

Ja bogi revež, vsi okoi tebe sami bedaki, samo ti si pameten. Čudno a ne?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:

bizgeci.

Bizgec ti je po....sej veš naprej...

Men pa še komu je kristalno jasna tržna vrednost lastnega avtomobila, zato mi pa na kraj pameti ne pade, da bi ga prodajal, ker je pomenjano vse, kar je blo izrabljenega in to je treba zdaj zvozit, da se zamortizira vložek, a nede. Seveda bi mel rajši nov avto, sam kot si rekel, ni vsak dan nedelja. Uporabna vrednost je čisto nekaj drugega kot picajzljasta skrb za avto, ki je pregovorna lastnost naše nacije in če meni 10 let star avto služi, zakaj za vraga bi ga prodajal. Ko ti nekdo to stolče na cesti pride na vrsto AO zavarovanje in dokler je škoda na avtu samo karoserijska bi moralo to it iz AO ne glede na vrednost avta. Drugo je tehnična totalka, pa še tam bi sam omejil spodnjo vrednost izplačila iz naslova AO. Pustimo kasko in podobne stvari, govorimo o zavarovanju AO, katerega plačujemo vsi enako glede na lastnosti avta, ki ga vozimo in nikakor ne na vrednost avta.

Sam seveda ti še naprej nabijaš svoje, pomoje pa avta, ki ga voziš niti sam ne tankaš, ampak ga oči
grims-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
Ja kalbo res intelektualac. In koliko bi po tvojem morali izplacati? Koliko je tvoj jajck po tvojem vreden ce se enaki letniki in priblizno enako km na avto netu prodajajo za 1000eur?

Eh ja... Eni ste omejeni v razmisljanju ko se gre za avtomobile... Jok in stok kolk je moj jakck vredn...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Moj jajc je vreden ene 3 do 4 jurje, pri bajti je že 4 leta. Nič več in nič manj. Zamenjana sklopka je bla jurja (kar seveda na tržni vrednosti ne pomeni nič), narejen je bil velik servis, spet jurja (tržna vrednost enako 0), lani amortizerji, zavore in to bo to. Pol dva kompleta novih gum, spet jurja. Se pravi vložek 3 jurje, ki ga je treba zdej zamortizirat, se prav, vsaj še 150 tisoč ali 4 - 5 let mora šibat. Za zavarovalnico in tebe seveda je enakovreden avto je dejansko neporihtan jajc vreden enake 3-4 jurje, na katertega je treba vrečt podobno vsoto, ki sem ti jo napisal, če se hočeš normalno vozit Ti je mogoče jasna razlika med tržno vrednostjo in uporabno? Verjetno ne, ker si omejen, al pa voziš avto od mamice in niti ne veš, kaj je to vzdrževanje avta. Ti to enačiš s sentimentalno vrednostjo, sam ni to enako, pa če ti to razumeš ali ne.
Registracije plačam točno tolk, kot en ki ma novga, zakaj pol men nebi zamenjal blatnikov, luči in vrat, če se mi ga odloči en stolčt. V čem je fora ekonomske totalke iz naslova zavarovanja AO v drugem, kot v nategu.

Da ne govorim o drugem vidiku nadega "totalka" ko ti je ne priznajo ko ti en totalno stolče nov avto. Sem že videl na pol prelomljeno Škodo Octavio ki jo je šla zavarovalnica popravljat, čeprav je blo tisto samo še za v prešo že iz varnostnega vidika.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
ti kalbo tvoj avto je na žalost vreden 4.000€ (štiritisoč!). pa če še tolik jokaš da je zate vreden milion pač ni. na žalost. [cenzura] ga. saj renault 5 (petka) je tudi za nekoga vreden celo premoženje (pa je dejansko 200€). zavarovalnica pač ne more ocenjevat in delat po "občutkih" oškodoancev ampak se mroa držati nekega reda. in vrednost vozila ja določena. bodi vesel, da gledajo avto.net ne samo eurotax! oziroma da ti ocenijio tako da je za oškodovanca bolje. lahko za 3000€ kupiš enak avto porihtan zrihtan.. od nekoga ki ga ne potrebuje več. tako da ne sanjari...

a kapiraš bizgec, da NOV originalni blatnik, luč in barvanje vrat stane več kot je tvoj jajček vreden zato je to ekonomska totalka. ve pa se, da z denarjem ki ga dobiš in prodanim jajčkom dobiš nazaj tržno vrednost. ali pa s tem denarjem sam popraviš vozilo.

sam sem imel 2 totalki. ena ekonomska (ker je imela znamka tako hudičevo drage rezervne dele! pa poškodb ni bilo veliko, avto pa star 6 let in tržna vrednost 12.000€) in ena fizična. pri ekonomski bi lahko kot ti zbijal zobe se jokal in stokal a [cenzura] ga... seveda sem se pritožil na prvo cenitev in po pritožbi dobil večjo vsoto.

no da ti povam, popravljal sem potem avto v lastni režiji malo z rabljenimi kosi malo z ponaredki in mi je na koncu ostalo za dobro večerjo plus pivo... a je bil nateg? za bizgece katerim je avto relikt in živijo samo za "uporabnost" avta ja.. za normalnega človeka pač ne.

vzdržujem pa več vozil kot si ti misliš. se pa zavedam, da svet ni pravljica. in če se mi nekdo zaleti v avto bom pač nazaj dobil toliko, da bom popravil avto ali pa ga prodal in s denarjem pač kupil nekaj podobnega. ja stane me živcev in časa... a [cenzura] ga... še vedno lahko hodim peš in ne reskiram poškodb na plehu. kapiraš? najbrž ne ..

I

Izbrisan uporabnik #488

Žal ne razumeš.

Ni važno kolko je kripa vredna, pri nas je uzakonjeno primarno načelo restitucije.

Torej povrnitev v prejšnje stanje.

In tu ni važno kolko popravilo stane...

Seveda pa to ne diši zavarovalnicam v povezavi s plenilskimi servisi, zato so izumili ekonomsko totalko.

------------------

In zakaj je tako kot pravim.

Ker tako določa ZAKON, ki velja v RS, ne pa "zakon" zavarovalnic.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Pa tudi res, da zadeva najbolj smrdi ravno tistim, ki še sploh niso imeli izkušnje s takšnim primerom ... to je potem klasična gostilniška debata, toliko da se jamra.