Zasilni pristanek na reki Hudson - Airbus A320

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
in važn da unga deca najprej kaže...

drugač pa mi ni jasno, zakaj ne naredijo kakšne mreže pred motorjem al pa kej podobnega! ne more biti tok izpostavljen motor, če je tok občutljiv! Kaj pa če ne bi bilo reke? Bi pa nekam na mesto padel, ker nazaj do letališča ne bi prišel!

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
To je res neverjetno, pri vsej znanosti in tehniki te zjebe ptič. Kako majo sploh dovoljenje za letenje avioni potemtakem? Že po par videih se da ugotoviti da je kar nekaj možnosti za tako nesrečo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
dons piše v dnevniku, da se na 10000 letov zgodi nesreča s ptico. Ampak običajno uničijo le en motor, tko da potem ni tok panike... Za rešitev imajo dresirane sokole, da podijo ptiče stran od letališč...

ne vem zakaj ne morejo kakšne fizične prepreke narest med motorjem in ptičem...

Kakšen strokovnjak bo znal povedat...?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Dobra ideja. Lahko morda kak strojnik pove, zakaj to ni izvedljivo (itak, da ni, ker sicer bi zagotovo to že imela letala...).

Lahko da preveč ruši aerodinamiko, lahko da ne bi imelo nekega učinka, ker bi ptiča še vedno razstavilo na 4 kose in ga posrkalo naprej (vsaj pri tej hitrosti).

Ali pa so ti dogodki enostavno tako redki, da se ne splača. Poleg tega običajno crkne samo en motor.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
strojnico pod krilo, ki pokoka vsako perjad v premeru 100ih metrov
grin1.gif

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Pretok zraka mora biti, zato mreže ne pridejo v poštev, tako si vsaj jaz razlagam. Lahko spirit al kdo malo razloži sceno.

Nazadnje urejeno:

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
kolikor sem gledal teste pri RRju, naj bi motor oz lopatice zdrzale ptiča... ponavadi crkne ce kaj vecjega očitno noter prileti.. mreže bi pa verjetno preveč dušile pretok.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.808
560
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
dons piše v dnevniku, da se na 10000 letov zgodi nesreča s ptico. Ampak običajno uničijo le en motor, tko da potem ni tok panike... Za rešitev imajo dresirane sokole, da podijo ptiče stran od letališč...

ne vem zakaj ne morejo kakšne fizične prepreke narest med motorjem in ptičem...

Kakšen strokovnjak bo znal povedat...?

Se je dogajalo tudi že v Sloveniji nisem ravno 100% amapk mislim, da se največ takih trkov dogodi na letališču Portorož.
Na Brniku vem, da imajo sokola no saj poleti so ga imeli ko sem ga osebno videl pač kroži malo po zraku in ptičev tudi po par ur ni nazaj.
Kakšni vrabci pa podobno se sfaširajo v paštetko in motor še kolcne ne da ti pa prileti kakšna 5 kg gos oz jata njih pri 300 km/h v motor-turbino
crazy1.gif
ti ne pomaga nobena mreža pred motorjem še poslabšala bi vse skupaj ker bi polomila lopatice in bi samo vse letelo naokoli pa tisti ring okoli lopatic ni vsemogočen.

Majo pa ruski MiGi 29 take mreže pred motorji za vzletanje s travnikov in podobno more pa vključit še afterburner da sploh lahko vzleti toliko zmanjšajo pretok tiste mreže.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
kolikor sem gledal teste pri RRju, naj bi motor oz lopatice zdrzale ptiča... ponavadi crkne ce kaj vecjega očitno noter prileti.. mreže bi pa verjetno preveč dušile pretok.

Koker sem jaz razumel je to bila ena velika jata gosi in je priletelo v motorje? To je pa pol kar sila, če taka količina gosi naenkrat prileti v motor. To je pač bolj ugibanje ker letalstvo mi ni najbolj blizu. Če pa malo premisliš in dodaš neko hitrost, ki jo letalo definitivno ima pa da naspeoti neka teža udari pol je tu mleto meso!
evil.gif

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
koker so rekli jih s sonarjem iščejo drugače pa ne vem! Bodo že povedali kaj je bilo, drugače pa bi bilo fino če bi kak pilot al pa amaterski pilot kaj bolj konkretno vedel povedat da si lahko še kako drugo sliko predstavimo.

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
noben od alter pilotov ni tak frajer da bi civilnega letel, lahk pa kaksno recem o flight simulator X, sam tam mi še ni ptica not potegnilo
wink-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Motor sesa ogromne količine zraka iz okolice in ptiča potegne not, tudi, če samo daleč stran mimo leti.
Motor lahko posesa tudi kaj večjega. Naprimer:

Klik

edit: kako se naštima, da se v sporočilu prikaže Youtube video? Kje se dobi tisti ID, katerega zahteva markup?

Nazadnje urejeno:

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
V Sloveniji bi bila že tožba od ''zelenih'', za poboj večje količine gosi, ki letijo samo in izključno preko nas...

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.098
16.270
113
Citat:
Uporabnik Alan pravi:
To je res neverjetno, pri vsej znanosti in tehniki te zjebe ptič. Kako majo sploh dovoljenje za letenje avioni potemtakem? Že po par videih se da ugotoviti da je kar nekaj možnosti za tako nesrečo.

neki časa nazaj sem gledal eno oddajo na discoveryju in so kazali ene avionske motorje oz. nove lopatice v motorju, ki naj bi bili bird-proof. tako da je samo še vprašanje časa, kdaj bo to zmontirano po vseh (ali pa vsaj večini) letal po svetu
smile-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.469
113
Tokrat naj ne bi šlo za navadne ptiče, temveč za kanadske gosi. Wikipedia pravi, da so dolge 76-110 cm, imajo razpon kril 127-180 cm ter tehtajo 3.2–6.5 Kg.