Zaribani valji....

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
zanima me če je kdo že reševal zaribane valje pri dizlu...po steni je kar s prstom občutna raza ozeroma raze, široka cirka 1 centimeter. Posledično ni kompresije. Je na vseh valjih, na enih malo več na drugih malo manj. Avto se je na AC ustavil, kar na enkrat. Olja je bilo dovolj. Hladilne je bilo dovolj. Kako bi to rešil? Se da kako valje bobrusit? Kakšen drug postopek, kdo to dela in koliko cirka je strošek?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Saab 9-5 3.0 TiD V6. Motor je eksotika in zelo zelo redek primerek, ISUZUjev. Zato bi kar šli v "popravilo"....

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.254
4.819
113
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Saab 9-5 3.0 TiD V6. Motor je eksotika in zelo zelo redek primerek, ISUZUjev. Zato bi kar šli v "popravilo"....

Res mi ni jasno, kako do s tolk te ISUZijeve motorje "povsod "not tlačil...
rolleyes-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.058
5.657
113
Zakaj pa taki motorji sploh zaribajo? Konstrukcijska napaka v 21. stoletju?

Al samo predolgi intervali zamenjave olja......pa se nabere majoneza po kanalih....pa ribne? Čeprav valji.....hm

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Nam tudi ni jasno. Kar od lepega. Zanimajo me možnosti, kako to popravit? Ok zamenjat motor vem da se da, samo kako gre popravilo tega? Kaj se da naredit?

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
pomeriš valje, da vidip kje si, če imaš dovolj mesa se da puše vstavit, če ne lahko povrtaš in daš večje bate.

jello

Guru
22. sep 2008
10.157
3.881
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:

Ja, konstrukcijska napaka, motor se je vgrajeval tudi v ople in renaulte. Nekateri so delali DIY predelave da sta se zadnja dva valja hladila tako kot ostali. Sicer je prej ali slej zaribal. Ponavadi veeeeliko prej kot slej.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.979
-387
113
ja jest bi reku, da je treba motor ven vzet, razstavit in dat valje na stružnico, kjer jih postruži, na mero novih batov. Seveda vzameš malo večje bate kot so sedaj. Pač mehanskega dela je več. Ne vem pa kako je cenovno lahko dražje kot drug motor... mogoče so bati tok dražji...

Menjava motorja je pa en šiht mehanskega dela + redni servis in seveda cena motorja.

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
V Seata, 2003 letnik sem preventivno dal notri kovinski revitalizant, ki v batih naredi zaščitni keramični sloj in "pofila" vse rise. Motor (1.9 SDI) mi v prostem teku teče malce lepše. Sicer ne vem kako je z centimeterskimi-in več, risi v batu, ampak pomoje velja probat. Pride te pa 50€.

Kovinski revitalizant

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.537
2.916
113
v lokalni ostariji
vvsakem primeru je treba motor ven vzet
potem lahko na frez mašini (na drej ponk boš težko blok vpel;)) porezka valje ampak prej je potrebno dobiti bate (obročke z bati) ustrezne dimenzije... seveda če ni vse preveč iztrošeno.

pri traktorjih sprešamo ven puše vstavimo nove (iz garniture) pa gas naprej.

aja pa gravo je treba pobrusit...

takole čez palc če je drug/nov motor v rangu do nekje 2000€ se bolj splača kar menjava....

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.366
159
63
37
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:

takole čez palc če je drug/nov motor v rangu do nekje 2000€ se bolj splača kar menjava....

Sam pameten motor dobit je pa spet druga zgodba! Jaz sem za Passata dobil čisti šrot (sem kasneje moral menjat tesnilo glave) in bi blo na dolgi rok ceneje, če bi popravil starega. Je pa res, da je bil blok cel in so bli le popokani bati.

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
202
109
43
Najbolje bi bilo voz prodat takšnega kot je sedaj (delujoč itak ni dosti več vreden), dodat tiste cekine, ki bi jih moral dat za popravilo in nabavit malo novejšega 9-5 s fiatovim 1.9 motorjem, ki je odličen dizel (ta 3.0 ki je sedaj notri je milo rečeno slab)

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:

Al samo predolgi intervali zamenjave olja......pa se nabere majoneza po kanalih....pa ribne? Čeprav valji.....hm
Pri tem ISUZU jajcu, so zayebali pritrditev puš v bloku.

Če se ju puša premaknila za več kot 0,4mm je bilo Oplovo navodilo - zamenjava motorja (brez kulanc in podobnih hecov).

Imeli so ga Renaulti in GM (Opel, Saaab).. morda še kdo?

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.687
6.713
113
pri taščici
Koliko pa je dela in stroska da dobis nekaj zbitega vendar se z uporabnimi stvarmi okoli motorja.
Glede na sloves motorja, ga jaz ne bi obnavljal razen ce zna kdo odpraviti napake zaradi katerih ima tak sloves kakrsnega ima.
Ali zadevo downsizas na 1.9 jtd ali pa poskušaš prodati za cimvecji denar v stanju kakrsnem je. Niti nisi napisal letnika. In koliko je približno vreden avto ce ne bi bil v okvari.

Nazadnje urejeno: