Žar za enkratno

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Zanima me, če je kdo uporabljal žar za enkratno in kateri je dokaj vredu. Sej vem, hudga žara za par eur ne prčakujem, pač me zanima, ker ene trije pr sosedu so v prodaji, pa če glih kdo ve, da je ker u badu oz. da je ker cool al je ista figa?

HVALA!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
A to misliš tiste foljaste posode veliksot krožnika za piknik ki so napolnjene z ogljem?
17758-icon_confused.gif

Tisto ni za nič oz. lahko "pogreješ" gor 4 hrenovke in potem je konec veselja. Enkrat sem kupil res po sili razmer ker je bila rešetka postavljena na kamnih šteta za "odprti ogenj" in tale bedarija je pa kao "varen ogenj"! No ko se ni dalo spečt enih čevapov smo enostavno nasul oglje v lonec za juho in potem na njega dal rešetko.

Torej boljše alternative so:
- če ti je problem plac in teža (peš naokoli) vzameš samo oglje + rešetko, kamenje že dobiš kje
- če težijo za odprti ogenj dobiš kompaktne minižare ki so sicer malce dražji kot samo rešetka, zasedejo pa skoraj enako
- lahko uporabiš tudi mali plinski gorilnik, klasične 206ke deluje bolje kot pa prej omenjen kup folje
- improviziraj z materiali ko so na voljo (recimo če prazno piksno pira napolniš z ogljem pa par luknje narediš na dnu bo lep gorilnik)

nahrung002.gif

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Kul hvala, teža niti nič ni problem, tko pač silom prilike da maš pr rok, da vržeš pa prkurš. Najbl se mi dopade to s kamni pa rešetko, vse ostalo zame ni žar, če je plin zraven. Bom mel v mislih par krogl ogla pa rešetko če bo tko. Sm mislu, da je a kej, en je clo tak kao velik in piše do 2 al clo 3 ure peke, ampak ja, če zdej pomislm, bo bol kamni, rešetka pa gasa ogle spod, prej pa mal dračja in palčk.

Tenks!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če ni ravno za vsak dan nosit po svetu lahko kupiš za manj kot 10EUR nek pločevinast žar v obiju/merkurju/ipd.! Je kar OK rešitev ker je na nogicah in se ti ni potrebno sklanjat (za stabilnost nogice porineš v zemljo). Edini problem je ker rabiš za postavit/razstavit izvijač in pa 10min časa = enih 8-10 vijakov je za privit (+ verjetno boš umazan od oglja in maščobe). Ko ga zložiš zasede še vedno malo placa, BP ga peš nosiš naokoli, pa pri 3x letni uporabi in izogibanju dežju bo zdržal naslednjih 10 let!
zmaga.gif

Recimo kaj takega.

Sam sicer prisegam na "divjih piknikih" na rešetko + ognjišče iz kamnov! Če se res ne mudi potem še oglja ne rabim ampak lepo uporabim pravilno nacepljen bukov les s katerim naredim žerjavico! (sedaj se bodo majstri žara držali za glavo, ampak bistvo je v pripravi in zabavi ob tem)!
cheer.gif

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
No al pa to ja, sicer imam to v mislih bolj za enkratno uporabo, bo žar v apartmaju, to bi tko bolj kje vrgu vn, da ni zmer doma, ampak ja, če je tok pucen tud ta varianta pride v upoštev, če ni prou štorasta, pa če jo kje dobim pucen, v nedeljo že šibam.

Hvala še 1x
wink-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Omisli si kaj takega
wink-1.gif

502bc3bf5cef3ecb76820faebb70859b_470_470_center.jpg

ali takega:
AP731524-10_-_MINI_AR_V_1.gif

Zihr bolš kot ti za enkratno uporabo, so pa še vedno mali in lahko prenosni.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Jaz pa imam dobro izkušnjo s takim za enkratno uporabo ...

Sicer je bilo to kakih 5 let ali več nazaj ... kupili dva žara v alu posodici (format A4) .. noter so bili neki briketi, pa prekirto z nekim gorljivim papirjem.

Potrebovali smo za "na reko" smo šli s kanuji po Kolpi, pa zraven vzeli ta žar, pa nekaj čevapov ... količine s ene spomnem, vem pa da ko se je ta žar segrel, je pekel kar konkretno, pa trajalo je tudi več kot uro ... spekli čevape, ki so bili kar solidni ...

Sicer je to bolj zasilna varianta, sam se je pa dalo spečt ...

Drugače pa vseeno raje "ta prav" žar ... te zložljivi zgoraj na slikah, so prav zanimivi ... enega imam tudi doma, mal večjega, je pa prav tako v kovčku ... po peki sam pospraviš vse noter in greš ...

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.836
2.116
113
Na malem žaru (velikost približno 20x30cm) se da kakšno uro prav fajn peči. Nekatere je malce težje dobro prikuriti, ko pa zalaufa, se oglje lepo razžari.
Mali 'pravi žari' so fajn le ob prvi uporabi, kasneje pa groza za čiščenje.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Tudi sam sem že ene parkrat "silom prilike" pekel na tem malem žaru za en kratno uporabo. Za čevape in hrenovke v manjših količinah je čisto OK, kaj bolj konkretnega se pa nebi izšlo.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
vedno imam v avtu vsaj 2 taka žara.pač nikoli ne veš kdaj bo prilika.zadeva prav lepo deluje.jaz ga iz strani naluknjam z nožem da ima več lufta.se pa da na takem žaru komot pripravit čevape,pleske,klobase,hrenavke,ražnjiče,piščanca ali svinjino za 4 osebe.kar je fora je to da pazi da se ti briketi lepo razžarijo potem pa po gasu

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Pri teh z briketi še nekako gre. Tisti z ogljem so pa bolj kot ne obupni. Ali neenakomerno zagorijo, ali so prevroči, ali se sploh ne vžge itd. Več pacanja kot užitka.

VanZ ne vem no, jz z mojim malim žarom nimam kakih problemov s čiščenjem.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.281
191
63
Mi smo uporabljali Alufixovega, dve rundi mesa (kakršnegakoli) se je dalo zelo lepo (in hitro) speči na njemu,

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Mislim da se ga ne dobi več. Ene 4 leta nazaj so ga prodajali med drugim tudi po petrolih za 10€
grin1.gif
Ko se spomnem ga slikam.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
ksz
Zar das oko 4 eur max, zgornji in spodnji papir se morata vzgati, zgoreti in segreti oglje in ko to gori mas urco cist vredu peke. Enkrat sem celo kotelte gor pekel pa je bilo cist vredu pa na konc se neke hrenovke

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Točno to ... pomembno je da se dobro vžge ... mislim da piše tudi v navodilih da je treba počakat ... ko se potem enakomerno razgreje, pa peče in peče
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Evo danes probal Alufix, velikost cca A3, kupil v spar-u za 5.5€
Zraven sta že 2 vžigalici in papirček za vžgat vžigalici, pa nek žičnat podstavek, da ne daš direkt na travo.
Pustil 15min pri miru, vendar je še vedno bil ogenj, tko da sem mal z vodo poškorpil, da ni več gorelo.
Tole na sliki je 520g mesa in sem pustil malo dlje, da so se oreng zapekli. Hkrati pa spekel 2 rundi bučk in sira. Samo pečenje je trajalo 30min.

Piše, da je za do 8 oseb in da lahko pečeš 3h.

zar.jpg

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Zar za enkratno uporabo je supr. Ne pa okol vlact zar, pa oglje pa nwem kaj....Drgac pa na bencinski crpalkah jih mas, so cist kul, nwem firme,ampak ta vecji morjo bit.
smile-1.gif

Gox

24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Podobnega sem testiral jaz, takrat pred leti na Kolpi ... sam mal manjši je bil po spominu. Pa brez vžigalic ...a sedaj so že zraven?
smile-1.gif

Smo imeli velike težave takrat na reki, ko smo pozabili vžigalnik v avtu ... na 3 čolnih pa nobenga kadilca
smile-1.gif
Pa smo dobili ogenj in kasneje prižgali tak žar ...

Je pa po peki še kake pol ure žgal, na koncu smo ga pogasili z vodo, saj je še kar peku in peku, ko smo mi že pojedli
smile-1.gif

nacek

Guru
13. okt 2012
2.940
579
113
Tako da je zadeva kar konkretna

IZOLA – V torek ob 20. uri so bili policisti obveščeni, da v Marini Izola gori osebni avtomobil. Ugotovljeno je bilo, da sta Prevaljčana, stara 19 in 21 let, na parkirišču zakurila in pekla hrenovke, nato pa oglja nista pogasila. Nad razžarjenim ogljem je nato 56-letni voznik parkiral svoj osebni avtomobil. Vozilo je bilo poškodovano po prednjem delu (motor in sprednji del kabine vozila). Prav tako je bil zaradi ognja poškodovan osebni avtomobil italijanskih registrskih oznak, ki je bil parkiran v bližini. Požar so pogasili gasilci, so sporočili iz PU Koper.