Je še vedno tako.Terjat za dolgove te lahko samo v visini zapuscine. Za vec te ne morejo terjati. Vsaj tako je bilo leta 2006.
Tukaj sem pa mrzel. Ali sploh še obstaja varianta da izločijo državo iz dedovanja?Hanzi, tak dogovor bi teoretično prišel v poštev, če bi bila tašča (edina) oporočna dedinja. V konkretnem primeru pa ne. Mercedesovi tašči pripada 1/6 neodvisno od tega ali bo mož dedoval ali ne. Če ne bo, bo šel pač njegov delež državi.
Tukaj sem pa mrzel. Ali sploh še obstaja varianta da izločijo državo iz dedovanja?
Če ni napisane oporoke seveda.
Moram znanca vprašat kako so izpeljali dediščino po teti brez otrok. Dedić en brat in en nečak (moj znanec. So je kaj dobila država, ali sta vse ona dva dobila. Ni pa bilo nepremičnine, so bili samo neki prihranki na banki.
Tole lahko potrdim iz prve roke..V opisanem primeru nista bila obveščena o dolgu.
V tem primeru predvidevam, da je bilo tako zapisano v oporoki (razen, če so bili kaki dolgovi do države). Tašča naj priglasi nujni delež na zapuščinski obravnavi, ki v njenem primeru znaša 1/6 celotnega premoženja. Mož bo dobil 1/4, ostalo bo postalo last Republike Slovenije (denar se bo nakazal v proračun, na nepremičninah se bo vknjižila lastninska pravica v korist RS ipd.).
Razlika je med notarjem in Advokatom, ker notar lahko samo overi podpis in ne vsebine in tu zna biti haklc.Oporoko sicer lahko slišiš tudi sam. Sploh če bo lastnoročno napisana s tistimi osnovnimi zahtevanimi podatki, naj bi bila veljavna.
Hkrati pa vem za primer , ko je bila oporoka v 90 letih napisana pri notarju, pa po smrti leta 2003 ni bila priznana kot veljavna.
Točnih razlogov ne poznam, nisem toliko drezal v to temo. Se mi je pa zdelo precej čudno. Ker vsi dediči so nekaj dobili. Seveda pa nekateri več, drugi manj.
E, zdaj si me pa dobil. Nimam pojma kakšno funkcijo je imela v 90 letih dotična oseba. Ali so takrat sploh že bili notarji? Sedaj vem da je notar v Domžalah.Razlika je med notarjem in Advokatom, ker notar lahko samo overi podpis in ne vsebine in tu zna biti haklc.
Eno leto smo imeli primer po smrti tasta. Samo da je na roko napisana ,datirana, pri polni zavesti in podpisana. Veljavna.
Tudi natisnjena je lahko ,samo potem že morajo biti podpisane tudi priče. Tudi samo izgovorjena isto pred pričami ,veljavna.
Zgoraj zapisano povsem drži, ni potreben odvetnik/notar.
Če je kdo slišal za kakšne zaplete, ni to bilo zato ker je taka oporoka ni veljavna, ampak se je zelo verjetno izpodbijalo kaj od tega "datirana, pri polni zavesti".
Povsem legalno je da npr. nekomu žlahta na polno teži glede dediščine, v nedeljo podpiše oporoko, kjer je vse razdeljeno po želji žlahte, on/a pa gre pa v ponedeljek in napiše novo oporoko, kjer razdeli po svoji pravi želji. Veljavna je zadnja oporoka.
Daj ti to malo razloži na konkretnem primeru OT - dedovanje po preminuli poročeni sestri brez otrok - od tukaj dalje z deleži brez opcije države, ker očitno noben nima pojma na kak način naj bi "država" v konkretnem primeru "dedovala"; potem pa še z opcijo "oporoke" in nujnimi deleži - pustimo zdaj to, da bi se kdo odpovedal, pa se spet nebi odpovedal,...Bi pa rad dodal še to za nazaj. Pravi nujni dedič je v mercedesovem primeru zgolj mož pokojne. Mercedesova tašča je relativni nujni dedič in lahko uveljavlja svoj nujni delež samo, če je trajno nezmožna za delo in nima potrebnih sredstev za življenje.