Birokracija bo poslala preminulemu z naslovom "Pogrebniška 13, Britof" pravni pouk, da mora napisat lastnoročno izjavo o tem v 30 dneh in jo osebno predložit UE, podobno kot je terjala keš za položnice od enega podobnega primera pred časomKako pa je potem v konkretnem primeru , ko naj bi vse dala državi.. ?? Verjetno bo prišel nekdo od države in oddal kakšno listino .??
A da bi poklicali njenega moža in povprašali kako pa kaj ?Evo točno tole sem vprašal.. Kaj pomeni neudeležba na razpravi. Sama prisotnost ne spremeni nič,razen če bi imela v žepu neko oporoko ,ali da se na licu mesta odpove...itd...
Spet se vračam na začetek..Kaj pa če na razpravo ne gre ??V tem primeru predvidevam, da je bilo tako zapisano v oporoki (razen, če so bili kaki dolgovi do države). Tašča naj priglasi nujni delež na zapuščinski obravnavi, ki v njenem primeru znaša 1/6 celotnega premoženja. Mož bo dobil 1/4, ostalo bo postalo last Republike Slovenije (denar se bo nakazal v proračun, na nepremičninah se bo vknjižila lastninska pravica v korist RS ipd.).
Če bi se dalo vam pogovarjati, potem bo tvoja žena s sorojenci enkrat dedič te kmetije. Zato bi bilo.smiselno da bi se žena s sorojenci zmenila če bi kdo domačijo prevzel, ob tem poskrbel za vdovca, ob eventuelno ob visoki vrednosti domačije (zazidljivo parcele?!) pa v nekem pametnem deležu izplacal ostale dedice.Trenutno je odločena da ne stori nič. Kakor bo odločilo sodišče. Ne pričakuje nič ,če kaj dobi vzame ,saj ne prizadane nikogar.
Osebno mislim da je čisto korektno.
Če bi gledala 50+ let nazaj , ko se je delila domačija ,in kako jim je takrat vse prepustila in kaj so naredili z domačijo bi sedaj bila upravičena do marsičesa. A to je že druga nepomembna zgodba v tej situaciji.
Domačija se je razprodala kljub drugačnim dogovorom..To je sedaj druga lokacija,objekt...Če je domačija pred pol stoletja sla v roke dedičem, kateri sedaj nimajo potomcev, bodite sorojenci toliko "pozrtni" pa jo sedaj pridobite nazaj. Da jo prepustite državi, je še bolj trapasto kot da prepustite cerkvi. Ker se mi zdi da cerkev vseeno bolje upravlja s svojim premoženjem kot država.
Jaz bi šel v dogovor z možem, da se mož odpove dedovanju v zameno za dosmrtno preživljanje. Ker sicer boste po njegovi smrti še naprej drobili domačijo.
Je pa biti lastnik nepremičnine v delezu 245/4827 nekaj "najlepšega" kar se ti lahko zgodi pri lastnini.
Čez se ti sedaj ne da ukvarjati z lastnino pri deležu 1/1, bo zanimivo kako bo takrat ko boš lastnik gornjega deleza.
Trenutno je odločena da ne stori nič. Kakor bo odločilo sodišče. Ne pričakuje nič ,če kaj dobi vzame ,saj ne prizadane nikogar.
Osebno mislim da je čisto korektno.
Če bi gledala 50+ let nazaj , ko se je delila domačija ,in kako jim je takrat vse prepustila in kaj so naredili z domačijo bi sedaj bila upravičena do marsičesa. A to je že druga nepomembna zgodba v tej situaciji.
Če je domačija pred pol stoletja sla v roke dedičem, kateri sedaj nimajo potomcev, bodite sorojenci toliko "pozrtni" pa jo sedaj pridobite nazaj. Da jo prepustite državi, je še bolj trapasto kot da prepustite cerkvi. Ker se mi zdi da cerkev vseeno bolje upravlja s svojim premoženjem kot država.
Jaz bi šel v dogovor z možem, da se mož odpove dedovanju v zameno za dosmrtno preživljanje. Ker sicer boste po njegovi smrti še naprej drobili domačijo.