Zanesljivost novih PSA 1,5 BlueHDI motorjev

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.877
-475
113
Seveda lapas, v tri krasne. Ko ni elektrike vec ali manj nic ne dela, decko. EV je takrat najmanjsi problem. Jokajo oni k jih zebe, EV gor dol. Sm ze dozivu 3 dnevni izpad stroma (NM, ene 30 let nazaj, vsi so pizdili, vse je zeblo. Centralne na olje, plin, elektro peci... Vsi na mrzlem. Edin ce si mel kamin pa napravljena drva si bil na toplem pa vseeno brez luci in vsega ostalega. Tko da vsaj pomisl preden pametujes na ta nacin.
Ampak pelal smo se pa vseen. Otroka sem lahko v vrtec spravil, je bil vsaj dopoldan na toplem.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.821
1.285
113
Super. Ce so mel generator, to te resi v takem primeru. Drgac mesto 2 dni brez elektrike, okolica pa 3. Zunej minus, hise brez izolacije, se spomnem kako je fotr znoru - hitro je bil pol kamin v dnevni :nazdravje:

• Ljubezen
Reactions: Kamele0N

Schime

Guru
22. nov 2008
2.181
996
113
Ravno zato pa je potrebno malo razmišljanja in uporabe več tehnologij, če je seveda mogoče. Ni vse v elektriki sploh na območjih, kjer je omrežje obcutljivo na vremenske vplive. Pa nimam nič proti toplotnim in EVjem. Avto je prav ok, ogrevanje tudi in komot. Mi pa na kraj pameti ne pade, da bi bilo to edino prevozno sredstvo. Sem preveč odvisen od tega. Prav tako kar se ogrevanja tiče. Vem, da nimajo vsi te možnosti a vseeno je sedaj malo drugače kot 30 let nazaj.
Drugače je pa tukaj druga tema in najboljše, da se to na tem zaključi.

Schime

Guru
22. nov 2008
2.181
996
113
:) Etak....meni stari dizli ala G2 in kaki pra traktorji (ladijski motorji itd) "dišijo" napram tem novim.....bolj je nov....bolj smrdi u3pm
Ko se segreje mašina je boljš. Mrzu pa smrdi.
Sem bil prejšnji teden na tehničnem. Je bil po moji oceni en 15+ let star avto dizl, sm pozabu znamko, k je padu na izpušne. Je kadil k kak star čičo. Je bla cela hala zadimljena. Je pol vrate na obeh steneh odpru, da se je mal zluftal. Smrdel k kurba. Moj k je bil ogret se ga ni vohal.

tony

Guru
23. jul 2007
10.932
1.846
113
Pa že v štartu se pregledniku ni dal s stropa potegnit odsesovalnega kanala, pol pa maš... :zmaga:

(Prav zanimivo, da jih ze 20 let ne moti, da po 8 ur na dan vdihavajo kancerogeno svinjarijo samo zaradi komoditete... :sprasujemse:)

• Ljubezen
  • Všeč mi je
Reactions: Schime in Kamele0N

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.372
4.879
113
In agregat je kaj? Elektrika na tak ali drugačen način. Zelo na dolgi rok tudi agregat nič ne nuca brez elektrike na pumpi za tankanje,..

On: V riti smo vam pravim in vse to zaradi prekletih subvencij na proizvodnjo in porabo elektrike! Off.

• Wow
Reactions: Kamele0N

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.834
8.850
113
Polnjenje EV na TEŠ je vsaj 1000x manj obremenjujoče za okolje.

Saj nismo za šankom, lahko podaš kakšno strokovno potrditev te teze :fredi:

Pri nas so kopali tisti žveplan premog, katerega so morali mešati z premogom izkopanin v Indoneziji. In to obremenjuje okolje 1000x manj kot moderni 1.5dci motor?

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
3.223
1.365
113
Saj nismo za šankom, lahko podaš kakšno strokovno potrditev te teze :fredi:

Pri nas so kopali tisti žveplan premog, katerega so morali mešati z premogom izkopanin v Indoneziji. In to obremenjuje okolje 1000x manj kot moderni 1.5dci motor?
Brez Žvepla ni sadre, brez sadre ni Knauf plat...

Tako, da vse je za neki dobro..

dask

Majstr
21. sep 2023
894
1.050
93
In agregat je kaj? Elektrika na tak ali drugačen način. Zelo na dolgi rok tudi agregat nič ne nuca brez elektrike na pumpi za tankanje,..

On: V riti smo vam pravim in vse to zaradi prekletih subvencij na proizvodnjo in porabo elektrike! Off.
Bencina za kakšen teden je doma, potem pa je konec ja. No, pa v avtih ga je še tudi, če bi bla kriza.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in Kamele0N

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
45.347
5.870
113
Seveda si pameten in kupiš manjši inverter ala Honda eu1000...eu2000....eu2200 (ali kitajski ekvivalent)....da čimmanj pokuri....

Ne nek poceni 3500w-6000w ki se stalno vrti na 3600obratih in žre bencin...

piagolo

Guru
22. nov 2009
8.471
4.735
113

Drva lahko vsaj s sekiro in ročno žago pripravljaš, ko za motorko in traktor sfali (elektrike na pumpi).

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.218
1.675
113
Titograd
Tam kjer imamo vikend (haloze) so ob vsakem snegu nekajdnevni izpadi, tudi nekaj km iz Maribora so ob vsakem snegu ali močnejšem vetru. Mi imamo vikend, večina ljudi okrog pa tam živi in so letos imeli nekateri tudi 6 dnevni izpad elektrike in morajo tam s tem živeti. Doma imam toplotno, imam pa tudi kamin in nikoli ne bom toliko nor, da bom stavil vse karte na enega "konja", niti pri virih ogrevanja, varčevanja, niti pri avtu. Verjamem pa da nekomu, ki živi v mestu, to ni razumljivo, način in pogoji življenja so drugačni.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.358
5.991
113
Realno gledano lahko brez avta kak dan tudi preživimo, če je daljši izpad elektrike in ni elektronov, ki bi avto premikali. Pač imaš prisilni dopust. Svet se ne bo ustavil zaradi tega.
Čeprav sem jaz bil nekdaj vesel, da sem imel avto, ki je kuril dizel in v cisterni zmeraj vsaj 500 litrov kurilnega olja. Če bo sranje glede oskrbe z gorivom, bosta avto in traktor še kar nekaj naredila. Sedaj te rezerve ni več, ker avto rabi bencin.
Kamin pa imam. Takega, ki bo dokaj solidno delal tudi, če elektrike ni. Pa kak gorilec za kampiranje in nekaj plina. In eno veliko jeklenko, ki je za kako kuhanje zunaj. Nisem ravno v mestu, ampak pri nas zadnje desetletje zelo redko nenapovedano zmanjka elektrike.
Edit: kaj sicer ima to s temo :sprasujemse:

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.457
6.775
113
Prej si pobeli zobe....da te bodo našli.... :D

Evo danes je traktor spet v pogonu, hladen zagon, cca 3 minute je tekel na mestu (uporabil sem kos belega nerabljenega wc papirja, ki sem ga držal na koncu izpušne cevi)
, olja ni nič zaznati, se vidijo črna (pretežno) drobna zrnca saj.

Slika

• Všeč mi je
Reactions: tony