Ocitno so te nategovali z lubrikantom ker se se sedaj ne pocutis nategnjenegaVelikokrat, se strinjam. Ne pa vedno oz. lahko ti to tudi reče zgolj zato, da dejansko na lahek način vidi na hitro kaj imaš zadaj v kufru. V kolikor je pa zainteresiran še za vpogled v kakšne bolj skrite/zaprte dele avtomobila pa ti lepo reče "odpri to, pokaži ono" (ker on sam direktno tega seveda ne sme) in seveda lahko rečeš, da ne boš ampak potem te baje lahko "zaradi suma na XY" pridržijo skupaj z vozilom do prihoda kriminalistov in/ali pa do pridobitve ekspresne odredbe s strani sodnika.
To zadnje (žal) govorim iz večkratne prakse, ker sem ga svoje čase kar "dobro sral" in v kolikor to ne drži so me pa policaji "nategnili na suho" V enem primeru sem lepo sodeloval, v drugem so dejansko uleteli kriminalisti, joj kere scene so bile to
Aja pa ne glede na "žnj" takšnih in druganih srečanj s policijo nisem nikoli imel konflikta na nivoju, da bi se vključilo fizično silo ali prisilna sredstva. Torej se da mimo tega
v karieri sem bil policist, kriminalist na postaji, kriminalist na skp (na upravi), kriminalist na ukp (generalna uprava) in cisto vsak dan sem imel enaka pooblastila. Torej na kraj lahko pride 50 kriminalistov pa so pogoji za pregled vozila se vedno enaki.
pogoji za pridrzanje so taki, da se dostikrat ne pridrzi lopova ki je zasacen pri kaznivem dejanju, ker so tako strogi pogoji. Na obmocju mest, te bodo pridrzali dejansko samo kriminalisti ker se policisti s tem ne ukvarjajo (poklicejo kriminaliste, ker imajo to opcijo)... na kaki okoliski postaji, te zna pridrzat po ZKP tudi policist.
hitre odredbe ne obstajajo. Ce je to ponoci, ti bo dezurni preiskovalni sodnik rekel: spisite predlog za hisno preiskavo in prinesite zjutraj. Torej avto zapecatis, zasezes in odpeljes v hrambo. Ce mas razloge pa lahko se osebo pridrzis.
Ampak to so tok hipoteticni primeri, ki pa ne grejo skupaj s tem da bi policist rad videl predal v armaturi in ti reces: ne.