Zakaj se "zapacka" gorilec?

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Včeraj sem imel čistilno akcijo na gorilcu centralne kurjave.
Peč je že nekaj časa "kihala" - namesto da bi lepo začelo goreti, je samo na hitro zagorelo in takoj ugasnilo. Prej se je to zgodilo samo vsake toliko, zadnjih nekaj dni pa je "kihnila" kakih 4x, tudi 5x preden je normalno zagorelo. K sreči sem dobil dimnikarja in nabavil novo šobo, zvečer pa sva s fotrom snela gorilec in ga razstavila. Šoba je bila komplet zapackana, prav tako kovinski "palčki", ki dajeta iskro za vžig.
Vse skupaj sem fajn očistil, tulec sem zdrgnil z žičnato krtačo, menjal sem tudi šobo. Gorilec sedaj dela ko urica, v stanovanju se ga sploh ne sliši (prej je bilo "kihanje" zelo slišati, sploh zvečer je postalo moteče). Kaže, da bo treba zadevo bolj pogosto čistiti.

Kar me zanima je, zakaj se tako zapacka vse skupaj? Najbolj imam na sumu slabo kvaliteto kurilnega olja, čeprav pri tastu toči isti dobavitelj in teh težav nima. Mogoče je preveč usedlin in umazanije v cisterni?

Hvala za odgovore in lp
 

netko

Guru
25. jul 2007
6.943
2.246
113
če nimaš inštrumenta za merjenje izpišnih plinov ne boš nič naredil... pokliči enega majstra iz foha pa bo zrihtal
 

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Mah, gre se za to, da ta kolobocija traja že kar nekaj časa. Dimnikarju sem vsakič povedal kaj in kako, on je pač sčistil, če sem mu naročil je še šobo zamenjal in to je to, potem je delalo dokler je pač delalo. Meritve pa so bile vedno ok, sem vsakič prisoten in posebej vprašam, če je vse po regelcih.
Mah, lahko bi mi dimnikar rekel da je potrebno samo sčistit in se ne bi sekiral. Tistih 15 minut, ki mi jih vzame čiščenje sploh ni problem, tudi če je treba to delat vsak teden. Bolj me nervira to, da ne vem vzroka. Sem že razmišljal o tem, da bi tempiral tako, da bi imel do poletja prazno cisterno, potem pa bi se enkrat čisto vse spumpalo ven, očistilo (tudi gorilec + menjava šobe), potem pa sveže kurilno, tako da se štarta res iz nule in lahko ugotoviš, kaj ti dela zgago.
 

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz imam enake težave. Ko začne gorilec "kihat" ga vzamem ven in obrišem dizo in iskrilo pa je spet nekaj časa mir. Traja pa vse skupaj največ 3 minute dela. Sumim slabo nafto, ker kakšno leto moram narediti 2x v sezoni, naslednje leto pa je potrebno ponavljati postopek tudi na en mesec.
 

netko

Guru
25. jul 2007
6.943
2.246
113
dimnikar ni primerna oseba za to početje ker dimnikarja ne zanimajo vsi parametri v izpuhu... rabiš serviserja za gorilce in ta ti bo zadevo uredil... nastavil ustrezno doziranje zamenjal filter po potrebi...
 

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Torej tudi meni vsaj zaenkrat ne preostane drugega. Bomo poleti raziskovali naprej, dokler je tako enostavna (pa čeprav začasna) rešitev, bo pač tako.
Prej omenjeno (čiščenje cisterne itd) bom pa izvajal poleti...
 

netko

Guru
25. jul 2007
6.943
2.246
113
servis gorilca z vsemi filtri stane 50 eur... če ti jo paca ti jo lahko tudi zaradi tega ker gre prebogata mešanica kar pomeni da imaš porabo višjo... posledično prineseš 50eur že letos notri
 

Marburg

Fizikalc
18. avg 2007
978
63
28
Pri meni je nekaj podobnega: ko gorilec ugasne, se kaksno sekundo, morda dve, gori plamen, ceprav se je gorilec ze izklopil. Je to lahko podoben vzrok (umazanija/zamascenost sobe in iskrila) ali je kaj drugega? Sem ze razmisljal, da ne bi se kaj drugega pricelo goreti, kot samo olje, ki bruha iz gorilca.?? :)
Lp
 

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Najbolje, da ugasneš peč in potegneš ven gorilec ter pogledaš v kakšnem stanju je zadeva. Šoba in vse okoli nje ne sme biti nič sajasto in zapacano, prav tako ne sme biti peč nič mastna.
Prejšnji mesec mi je crknil gorilec (zanič kondenzator) in sem dal naredit še komplet servis (mala generalka
cool-1.gif
). Menjava kondenzatorja, dveh ležajev (sta že precej rožljala), nova šoba ter nastavitev gorilca in izvedba meritev me je prišla 60€.
Če nisi siguren v pravilno delovanje je najbolje, da pokličes serviserja.
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ok, da se še jst mal oglasim.

Peč na olje imam 2 leti, ognja ne vidim nikjer, gorilca nisem še nikoli razstavljav, praktično od montaže dalje se samo olje nalije in to je to.
Je potrebno kaksno vzdrzevanje? reden servis? karkoli?
al dokler dela, pusti pri miru?

Peč je pa taka:
828462-DSC00248_resize.JPG
 

Priponke

  • 828462-DSC00248_resize.JPG
    828462-DSC00248_resize.JPG
    79,9 KB · Ogledi: 4.816

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Ne diraj lava dok spava.
evil.gif


Po letošnji kurilni sezoni pokliči serviserja da prekontrolira delovanje gorilca...ampak ob dejstvu da se nikjer ne nabira nič, se lahko sklepa da deluje optimalno torej lahko še počakaš na prve znake slabšega delovanja.

(roko na srce..pri nas ga nismo klicali nikoli, razen ko je crknil gorilec, da ga je zamenjal..prvi je zdržal pribl. 27 let, drugi pa zdaj deluje že kakih 10 let)
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Ma, ne vem, če je to pravilen nasvet. Meni je po mislim da 4-ih letih peč ugasnila. To je pomenilo nekje slabih 5000 litrov kurilnega. Ko sem klical servis, se je samo smejal: ja kdaj ste pa servisirali? Zanič je bila diza, ki je pri moji peči 0,40. Peč je bila od znotraj tudi rahlo drugačne barve kot bi po besedah serviserja morala biti, ker je že nekaj časa delala slabše. Na porabi se ni poznalo (vsaj toliko ne, da bi opazil). Škoda, da nisva prej pomerila izkoristka in primerjala. Aja, ne bi mogla, ker se peč ni več hotela zagnati.
Mogoče gorilec z veliko šobo res lahko dela desetletje brez diranja, z malo šobo pa najbrž ne. Nerodno je, če bi peč ugasnila denimo v soboto zvečer, zunaj pa minus 25, ko ljudem tako ali tako marsikaj crkuje. Meni je k sreči na tak dan, da sem jo kak dan lahko pogrešal.
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Sem govoril zdele z majstrom, je reku da bi bilo fino zamenjati šobe pa filter, ker načeloma se to dela na cca 3000L , ... pri meni jih je slo skozi že okoli 5000L,ampak še vedno dela brez problema.

Skratka, za 45€ mi zamenja šobo in pa filtre, meni se ne zdi visoka cena.Pa nastavi tudi gorilec. Je pa baje dobro peč pred tem očistiti, tako da se moram lotiti razdret jo in posesat vn prah ki baje nastane notri.
 

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Definitivno se splača vsako leto pred sezono spucat notranjost peči, saj saje zmanšujejo izkoristek.
 

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
ksz

Da se malo javim... mesec in pol po čiščenju gorilca in menjavi dize še vedno vse dela tip-top. No, rezervna diza je še vedno na oknu poleg peči
wink-1.gif
 

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik netko pravi:
spucal ti jo bo dimnikar ali pa serviser ne ubadaj se s tem

Serviser pravi da on to ne puca, da lahko edino dimnikarja pokličem. Dimnikar pa je sicer bil zadnjic,ampak sem mu dal da spuca tisto peč na drva in dimnik, k če ga že plačam, nej se vsaj mal pomatra
grin1.gif


No saj baje je postopek enostaven,tako da ce bo cas , se kar cez vikend lotim tega.
 

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Niti ni tako enostavno. Če bo očistil samo tisti del, kjer je kurišče ne boš nič naredil, peč moraš odpreti tud od zgoraj in očistiti z fino ščetko ter posesati s sesalcem (jaz na sesalno cev sesalca nataknem še tanko gumijasto, da pridem v vse kotičke peči. Dimnikarji bolj na hitro naredijo jaz si pa vzamem dobro uro časa, da res očistim vse. Prilagam še nekaj slik od zadnjega čiščenja.
829437-Slika367.jpg
 

Priponke

  • 829437-Slika367.jpg
    829437-Slika367.jpg
    117,7 KB · Ogledi: 5.021