Mene pa neki druzga zanima, pa bi prosu brez bombardiranja in obsojanja. Hvala. Kdo so prazvaprav avtohtoni prebivalci ozemlja, ki ga poznamo kot današnje Kosovo. Če gledam Wikipedio, so to Iliri, ki so bili tam nastanjeni v 4.st.b.c. in se je to območje imenovalo Dardanija. O bizantincih je govora šele nekaj stoletij kasneje. Ravno tako nekje v istem obdobju se pojavijo Otomani in pol še Srbi. Kosovska bitka skor tisočletje kasnej. Men ni več nič jasno. Srbi govorijo, da je to od pamtiveka njihovo ozemlje, Albanci, Kosovarji, Šiptarji, kakor jih pač poimenujete, skrakta večinski prebivalci Kosova, se mečejo vn, da so oni tam od pamtiveka. Če se dobr spomnim, ko so nas učili zgodovine, je blo od nekdaj Vojvodina avtonomna, ravno tako Kosovo. Če zopet laično vrnem spomin na naučeno zgodovino, se mi zdi, da so se Srbi rešil Turkov šele mal pred 1. svet. vojno, ko jim je bil predan ključ Beograda. Pol je bla itak kraljevina SHS, pa pol SFRJ in dons to, kar je. In jst vs zbegan zdej. Wikipedia ima ene podatke, po netu spet najdeš vse kar češ in to je pol tko, kr človeka prov preveč ne zanima tist, kar se te direkt ne tiče. No in če spet gledam te stare zemljevide, se tam v 19. stoletju Kosovo spet pojavlja kot samostojna dežela. Po zemljevidkih sodeč, je bil Kosovo del Srbije ( Jugoslavije se zaradi avtonomne politične ureditve ne prišteva), v vsem tem času slabih 100 let. In ker res ne poznam do potankosti zgodovine in še enkrat poudarjam, je ta post izključno zato, da mi to nekdo obrazloži, pojasni in me s tem dodatno izobrazi, bi prosil za neko objektivno razlago. Predvsem me zanima, kako je lahko Kosovo zibeljka Srbstva, če se sklicujejo na bitko na Kosovu, ki je bla v 14. stoletju. A prej Srbi niso mel zgodovine al kako? Zame je začetek oz. zibeljka Slovenstva Samova plemenska zveza, pa knežji kamen pe te fore, sam so se zgodile waaaayyy before kot pa bitka na Kosovu.
Bi lahko torej kdo vse to pojasnil, ker se upam stavit, da se marsikdo v vsej tej zbrki ne znajde, pa ga mogoče zanima in bi blo zlo zaželjeno, da dobimo vsaj približno sliko vsega.