Začetnik-varjenja pive

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Lagerji - ali pivo zori na hladnem v flašah, ali pa ga je po primarni fermentaciji potrebno preliti v sekundarni fermentor in na hladno z njim?

Zdaj imam hladilno skrinjo doma, ki kar kliče po lagerju ... pa da vem, kako se lotiti zadeve. Kako vi prakticirate "ležalnike"?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.922
9.489
113
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Hehe... ti samo probaj. Samo pazi, da vse razkuzis. In da ne bos dodal prevec sladkorja.

Aja ne pozabi, okus bo potem tudi drugacen. Tako, da se na to ne zanasaj prevec.

Če boš po 8 dneh flaširal tudi cukra ne rabiš dodajt, raje pazi da ne bo flaše razneslo
smile-1.gif
mal šale...
Lahko probaš kar hočeš, lahko ponoviš vse naše napake (ja, moje prvo pivo je bilo flaširano 8 dan, še vedno imam par flašk v opomin-pa če bi me kdo opomnil naj pustim dlje, bi pustil) lahko pa poslušaš nasvete in v nekaj mesecih, namesto v nekaj letih, zvariš dobro pivo.

Word....
nahrung002.gif
 

kumino

Pripravnik
4. feb 2014
141
0
16
OBALA
www.facebook.com
Mah, jaz sem svoje prvo pivo flasiral osmi ali deveti dan. In prvo flaso sem probal po 1 tednu. Takrat je bilo odlično
smile-1.gif

Je pa res, da je s skoraj vsako naslednjo rundo, potrpežljivost rastla in pivo bilo še boljše. Če bi sedaj probal tistega prvega izpred več let, vprašanje, če bi ga sploh celega spil.
 

sasoz

Zelenc'
22. apr 2013
18
0
1
Evo naredil kot ste mi predlagali, pivino bom pustil 14dni. Sem pa vzel vzorec da sem zmeril specifično gostoto in je blia gostota kot pri čisti vodi (do oznake za vino na merilcu), je to normalno po tem času, ko bi mogla bit kot piše v navosilih? Sama pivina ima malo vonja kot da bi vleklo na kislo, ampak okus pa je recimo da po pivu, ima pa precej co2. Je to normalno ali je to znak da se je pivo okužilo?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Za pivo iz konzerve, kateremu dodaš sladkor namesto DME so to kar normalni znaki
 

sasoz

Zelenc'
22. apr 2013
18
0
1
Sem še enkrat pomeril, danes se mi zdi da je manj po kislem oz. sploh nima slabega okusa, oz. ma okus po pivu:) Specifična gostota pa je 1010, dodal sem pa 1kg cukra na 23l
 

sasoz

Zelenc'
22. apr 2013
18
0
1
Samo a naj nebi bila pravilna gostota med 1020-1040? Oz piše 1002-1004, jaz imam na merilcu cifre od 1000, 1010, 1020.... bi moral gledat dejansko 1002 ali je so oznake na merilcu malo drugačne jn bu moral gledat 1020? Zmedlo me je to ker je pri 1040 označeno rumeno in piše start beer, je to mišljena začetna gostota ko daš pivo varit?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Tako je. bottling beer je pa za flaširanje. Sam tej merilci so zelo ohlapno narejeni. Ker ti lahko flaširaš 1025 ali pa 0999 pivo, pač odvisno od samega profila. Je pa res da konzerve ponavadi kar nizko prilezejo.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Kako lahko naredim bolj svetli PA? Zadnjič sem pil Bevogovega Deetz-a pa se mi je pojavilo vprašanje, kako bi lahko tako svetlo zadevo zakuhal.

Ali je varianta, da uporabim manj slada in dodam kako kilo cukra v sladico, hmelj pa kot po recepturi?
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Temnejšo barvo ti dajo karamelni in praženi sladi. Uporabi jih manj, ali pa sploh ne. Sicer pa zalaufaj kakšen pivovarski program, ti tam lepo pokaže kakšen EBC. Plus upoštevaj nasvete utiševalca v nevemkaterem postu že, kjer lepo opiše kaj vse je potrebno storiti za bistro pivo
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Deetz je golden ale, torej ne gre za klasičen pale ale in ima ustrezno tudi manj PA karakterja. Po grainbillu uporabiš večinoma pilsner slad, lahko malo karamela (5%) pa še tega bolj svetlega. Lahko greš tudi bolj na ameriški "cream ale" stil in dodaš neslajena koruzo ali riž za še nižji body.

Drozgaš relativno nizko, tam 64-66C, grenkobe je manj kot v klasičnem pale aleju. Hmelja daš tudi precej manj ker je malo telesa in tudi sam stil zahteva manj arome. Večinoma se za te stile uporablja tudi bolj "zgodenj" hmeljni profil, torej se proti koncu vretja ne dodaja hmelja za aromo in se ne uporablja dry hoppinga (čeprav za sodobna komercialna piva tole ne drži vedno).

Sicer pa na splošno glede barve, če uporabiš kot osnovno pilsner in se izogibaš pretiranim dodatkom ostalega sladu dobiš barvo blizu barvi komercialnih lagerjev. Če bi rad še svetleje je ena od opcij tudi sladkor. Samo računaj da če daš recimo 10% cara 120 sladu ne bo razlike ali dodaš 10% sladkorja ali pa ne, er večino barve bo prinesel temen cara slad.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Lagerji - ali pivo zori na hladnem v flašah, ali pa ga je po primarni fermentaciji potrebno preliti v sekundarni fermentor in na hladno z njim?

Zdaj imam hladilno skrinjo doma, ki kar kliče po lagerju ... pa da vem, kako se lotiti zadeve. Kako vi prakticirate "ležalnike"?

Obe opcije sta možni. Čeprav lager ki bo stekleničen direktno iz primarca bo v fazi lageringa vso svinjarijo dal na dno steklenice kjer je velika verjetnost da pride nazaj v pivo.

Pa ne pozabi da imej steklenice par dni/teden po stekleničenju na toplem, ker če jih daš direktno v lagering najbrž kvas ne bo prebavil sladkorja in boš imel sladko pivo brez CO2ja.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Kaj je kakšna omejitev kako dolgo lahko ostane pivo v primarnem fermentorju? Če je 4 tedne not se lahko pokvari ali kaj podobnega?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
omejitve so. Vendar 4 tedne ne bo povzročilo težav, sploh če daš po treh tednih na mrzlo. Kvasovke v usedlini začnejo odmirati in to bi lahko s časoma pustilo priokuse, vendar kot sem rekel, ne po 4ih tednih.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Deetz je golden ale, torej ne gre za klasičen pale ale in ima ustrezno tudi manj PA karakterja. Po grainbillu uporabiš večinoma pilsner slad, lahko malo karamela (5%) pa še tega bolj svetlega. Lahko greš tudi bolj na ameriški "cream ale" stil in dodaš neslajena koruzo ali riž za še nižji body.

...

Danes sem v SirWilliamsPub-u videl v ceniku, da Deetz spada v Koelsch kategorijo? Je to napaka ali kaj drugega?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Stvar definicije oz. kako jo poimenuje avtor, vsekakor pa vsa ta omenjena piva (stili) spadajo pod "lager like" pale aleje (hibridna piva) ki imajo po grainbillu in hmeljenju, ter posledično po aromi/okusu in videzu bolj lager lastnosti.

Glede pravega koelsch-a dvmomi da ravno zadene kategorijo, bo kak sodnik povedal kako je s tem če imaš noter ameriški in avstralski hmelj. Lahko bi bil bilokakšno hibridno pivo, ampak ker so vsi ti stili po BJCP dokaj stari nima noben noter sodobnega hmelja. Nekaj podobnega kot pilsner IPA (hoppy lager) ipd.
 

sasoz

Zelenc'
22. apr 2013
18
0
1
Evo danes sem ustekleničil pivo po 14 dneh, upam pa da nisem naredil napake, ker sem steklenice razkužil z 1,5l vode zmešane z 2žličkama metabisulfita, nato sem flaše ocedil in flaširal pivo. Kasneje sem nekje bral da bi moral flaše še oprati z tekočo vodo. Je lahko kaj narobe oz. lahko to kaj vpliva na zdravje?