Zdravo,
Pojavil se mi je en problem.
Danes sem kuhal barleywine OG 1.114.
Kuham na grainfatherju, imel sem konstantno izkoristek okrog 75 %, zadnje čase pa mi niha med 70-75%. Je pa res da sem prej mlel ročno, sedaj pa z bormašino. Predvidevam da je nekaj tudi odvisno od hitrosti mletja.
Danes ko sem kuhal barley wine se mi je prvič zgodila katastrofa. Predviden OG 1.114 - ven pa sem dobil 1.074???
Kako je to mogoče??
Še primeri mojih efektivnosti:
IPA 5.5kg slada - 18.5 litrov za mash - 11 litrov za izpiranje efektivnost 71%
TRIPEL 8 kg slada - 23 litrov za mash - 11 litrov za izpiranje efektivnost 66%
ESB 5.5 kg slada - 18 litrov za mash - 14 litrov za izpiranje efektivnost 75%
LAGER 5.5 kg slada 18 litrov za mash 14 litrov izpiranje efektivnost 71%
BARLEY WINE 7kg slada - 23 litrov za mash - 5 litrov sparge efektivnost 45%?????
Zakaj tako odstopanje pri barley winu? Edina razlika je v količini vode za izpiranje ker sem delal 14 litrski batch (ostali 23l), vendar ne verjamem da bi dobil z izpiranje z dodatnimi 10 litri razliko v OG namesto 1.074 tako kot je po receptu 1.114 (70% efektivnost)
Hvala za odgovor lp.