Dvomim, da bi pumpa premagala to višinsko razliko.30m šlaufa + hitre spojke je 30E...
Dvomim, da bi pumpa premagala to višinsko razliko.30m šlaufa + hitre spojke je 30E...
To sem se tudi jaz spraševal, ko sem delal HapiBrewNe vem, morda je ta tema ustrezna:
Kdor uporablja program Brewersfriend...ali pri hmelju na 0 min (knock out) izberete, da je to hmelj "Aroma" ali "Whirlpool"? Pri hmelju na 0min jaz ugasnem plin in zabrišem not hmelj, nato pa takoj začnem s hlajenjem (ob tem občasno pomešam, torej naredim vrtinec. Ker, če izberem "Aroma", kar sem izbiral do sedaj, mi ne doda nobenega IBU-ja, Če pa izberem "Whirlpool", pa mi doda IBU-je. Na koncu bi bilo pivo itak enako, samo številke bi bile drugačne (kar pomeni, da če sem delal narobe, sem imel IBU-jev več), a vseeno me zanima, kaj bi bilo bolj ustrezno? Sploh mi je pomembno sedaj, ker bom ta vikend ponovil variacijo American amberja, ki sem ga že kuhal, le da bom ves hmelj, ki je bil prej v late hop-u, dodal ob knock out-u (na 0) in v dry hop. In te IBU-je moram potem nekako nadomestiti pri hmelju za grenkobo.
Hvala.
"Whirpoola" in "flameouta", ki sem ju potem zaznal v xml-ih ni nikjer omenjenega. Jaz sem naredil tako, da sem ju dal kot Aroma in ne računam v IBU.May be "Boil", "Dry Hop", "Mash", "First Wort" or "Aroma". Note that "Aroma" and "Dry Hop" do not contribute to the bitterness of the beer while the others do. Aroma hops are added after the boil and do not contribute substantially to beer bitterness.
switch (use) {
case "boil":
case "bittering":
case "bittering/aroma":
return HopUse.BOIL;
case "dry hop":
return HopUse.DRY_HOP;
case "mash":
return HopUse.MASH;
case "first wort":
return HopUse.FIRST_WORT;
case "aroma":
case "whirlpool":
case "hopstand":
case "hop stand":
case "flameout":
case "flame out":
return HopUse.AROMA;
default:
throw new XmlPullParserException("Unsupported hop use: " + use);
}
Mah je kar smotan tale brewersfriend glede tega.Logično je da ti bo hmelj oddajal grenčico dokler bo plaval v pivini do cca 93 st.C, nato izomerizacija drastično pade. Tako da ne vem kako so si oni zamislili aroma hmeljenje, razen če bi najprej ohladil, nato dodal hmelj, whirlpool in konck out.
Mene je pri naši kuhinji motilo ravno to, ker mi ne omogoča ohlajanja pred whirlpoolom in sem zato pri ipi imel malo preveč grenčice in premalo arome...rešitve?
Zbil sem hmelje na 60 min in jih dodal w whirlpool. Računam da ti pa da whirlpool 10-15% grenčice. Ker 100% ti jo ne more dati, ker ni več boila.
Za home brew najboljša varianta: končaj boil, ohladi do 70 st.C, daj noter whirlpool hmelj, naredi whirlpool in nadaljuj z hlajenjem do končne t.
Kaj pa opcij da po šlaufu iz zgornjega štuka priprlješ hladno vodo v klet in na mestu kuhanja lepo pivino ohladiš, pretočiš v fermentorje katere potem hladne preneseš na mesto fermentacijeV kleti varim z Grainfather in potem moram pretočiti v drugi lonec in nesti v prvi štuk. Potem dam sod v kopalnico in hladim z hladilno špiralo....
Ker nimam vode v kleti mi druzga ne ostane.
To gledaš une od tam odspodaj, ki jo čez noč hladijo in kasneje dodajo kvas kako pa aerirajo pa video ne pokaže. Ko je ohlajeno pretočijo v fermentor tako ,da tekrat pride kisik zraven .Na yt gledam ko ljudje prakticirajo počasno ohlajanje, in v kantico/posodo nalijejo pivino do vrha nato posodo malo stisnejo da pride pivina čisto do roba in privijejo pokrov.. Pri taki se ne more aerirat saj v bistvu ni nič zraka v posodi..
Post se navezuje na jaka1980To gledaš une od tam odspodaj, ki jo čez noč hladijo in kasneje dodajo kvas kako pa aerirajo pa video ne pokaže. Ko je ohlajeno pretočijo v fermentor tako ,da tekrat pride kisik zraven .
Dvomim, da bi pumpa premagala to višinsko razliko.
Ni čisto enako, sta pa obe zelo čisti. Menim, da lahko za obe v približku rečeš, da sta čisti H2O skoraj brez kakih mineralov. Vsaj za potrebo domačega pivovarstva.
Vec na: http://www.waterandmorehub.com/deionized-water-vs-distilled-water/
Mlečnokislinske bakterije so prisotne že v ječmenu naravno, med procesom slajenja se njihov delež še poveča, tako da slad je poln mlečnokislinskih bakterij. Ko pridejo te v vlažno okolje pričnejo s presnovo ki jo poznamo recimo iz mlečnih izdelkov. Te bakterije so pod določenimi pogoji zelo hitre, recimo če si kdaj delal jogurt potem veš da se mleko lahko spremeni v trdo grenko/kislo stvar v par urah.
Zato je najprej pomembno da je moker/namočen slad čimmanj časa v območju kjer so mlečnokislinske bakterije žive. Tehnično to pomeni da mora bit izpostavljen temperaturi višji od 62C. Sploh pri kakšnih večstopenjskih drozganjih se mashin začne nižje in tam je potrebno biti pozoren na ustrezno kratke čase izpostavljenosti. Ko gre enkrat drozga nad 62C za več kot 30 min možnosti za okužbo skoraj ni ker se aktivne bakterije pobije, neaktivne oblike pa rabijo nekaj časa za razvoj. Skratka od drozganja do kuhanja ni panike za okužbo. Se pa pojavi kritična točka spet pri ohlajanju.
Mlečnokislinske bakterije so "termofilne" kar pomeni da najbolje uspevajo pri višjih temperaturah, nekako idealno območje imajo od 30-45C (začenja pa s presnovo že malo pod 60C). Tako da ohlajanje pod 60C je prvi kritični del za pivovarje. Do 60C se pivina skoraj ne more okužit ker karkoli noter pade ali pa že noter je (spore ipd.) ne more preživet in "prosperirat", pod 60C pa se takoj pojavi udar mlečnokislinskih bakterij. Dobra stvar je da tako kot imajo te bakterije rade visoko temperaturo sovražijo nizko temperaturo, pod 25C je njihov razvoj in presnova izredno počasna. Torej bistveno je da ohlajanje med 60-25C traja čimmanj časa, s tem se rešiš prve invazije.
Druga stvar je temperatura fermentacije. Nižja kot je manj ugodna je za mlečnokislinske bakterije. Sploh fermentacija pri višjih temperaturah (25C in več) ima za posledico zagotovo tudi delovanje mlečnokislinskih bakterij. Tako da ko se pivino ohladi je potrebno vzdrževat ustrezno nizko temperaturo.
Tretja stvar je mrtvi del fermentacije oz. lag. Dalj časa kot traja da kvasovke začnejo svoje delo, več mlečnokislinskih bakterij se bo aktiviralo in množilo. Ko enkrat začne kvas svoje delo pospravi konkurenco in tudi alkohol ne vpliva ugodno na mlečnokislinske bakterije (večina sevovo ima zelo nizko toleranco na alkohol). Seveda da začne kvas delat hitro oz. kvalitetno se rabi pa dober kvas in pa ustrezno količino.
Pod črto torej če se držiš dobrih praks pivovarstva z mlečnokislinskimi bakterijami nebi smel imeti problemov. Ker je njihovo območje dela povsem v nasprotju s kvasovkami. So pa te bakterije skoraj vedno prisotne v procesu pivovarstva, tako da če narediš samo eno točko narobe se lahko že pozna njihov vpliv oz. se lahko zgodi tudi kakšna resna okužba. Recimo tipična napaka je predolgo hlajenje od 60-25C kar ima za posledico da se bakterije namnožijo pretirano in to se pozna na okusu, pa tudi kasneje lahko dalj časa konkurirajo kvasovkam oz. celo prevzamejo dominantno vlogo (in dobiš kefir namesto piva). Druga tipična napaka je pa premalo kvasa oz. slab kvas, ker mlečnokislinske bakterije so prve od sovražnikov oz. so zraven kakorkoli obrneš tako da če kvas ne dela kar bi moral prevzamejo pobudo.
In ja dejstvo je da je je v vsakem pivu tudi del produkta posledica mlečnokislinskih bakterij, to marsikdo ne ve. V zgodovini je pivo bilo povečini ravno zaradi njih bolj kislo kot ga pijemo danes. Določeni zgodovinski stili piva ki so se ohranili do danes so celo precej povezani s to "simbiozo" (piva kjer se zahteva "kislost").