Jaz tudi delam single infusion na plinskem gorilniku. In še marsikdo, ki dela tudi na terkmovanjih nagrajene pirčke
Načeloma po tem postopku narediš tako, da vodo segreješ na temperaturo, ki je malenkost višja od želene (z vmešanjem slada v vodo bo temperatura nekoliko pade, torej mora biti ob vmešavanju nekoliko višja). To temperaturo izračunaš s spletnim kalkulatorjem, npr. tem:
https://www.brewersfriend.com/mash/ Praksa te bo naučila, za koliko odstopa. Jaz ugotavljam, da moram v hladnejših mesecih segreti za kakšno stopinjo višje, kot mi izračuna kalkulator, poleti pa zadane točno. Odvisno je tudi od temperature slada. Vse te parametre kalkulator upošteva in jih moraš vnest. Seveda v loncu temperatura ne bo povsod enaka, priporočam, da zato meriš vedno na istem mestu, z izkušnjami boš ugotovil, kako in kaj. Jaz v 50L loncu merim s Termapenom na sredini in tako, da ga v celoti pomočim, to je cca 10cm v globino. Med mashom ne mešam in vedno zadanem OG in FG (če je fermentacija OK), kar pomeni, da s to temperaturo masha dobim želeno gostoto piva ergo, je tak način merjenja temperature masha pri moji opremi ustrezen.
Bistvenih je prvih 20, 30 min masha, ko je dobro, da držiš ustrezno temperaturo. Nekateri lonce oblečejo v armafleks, jaz ga samo ovijem v eno staro deko in mi po 60min poleti temp. pade za manj kot stopinjo, pozimi pa za cca 2 stopinji. A kot rečeno, tako poleti kot pozimi dobim enake rezultate, ker temperatura v prve pol ure ne pade bistveno in se na končnem rezultatu ne pozna.
Še konkreten odgovor. Kot ciljno temperaturo si izberi 45C, v kalkulatorju ustreno preračunaj temperaturo vode, v katero boš zamešal slad (strike water) in posodo ovij z neko staro (ali novo
S časom boš ugotovil, da so recepti eno, dejansko stanje pa drugo.
Ni ravno isto, a jaz npr. po dveh letih zdaj porabljam hmelje, ki sem jih kupol, ker sem pač našel nek recept in nabavil vse, kar v tem receptu bilo napisano. Nisem imel še dovolj znanja, da bi znal razmišljat s svojo glavo, in vse je v redu, tudi če boš delal točno po receptu. Hočem samo povedat, da vse kar piše, ni nujno potrebno