He, he, ta izrezek sem tudi sam nameraval prilepiti
Kljub temu pa še stavek, dva o fotografiji: res je, da o njeni umetniški vrednosti nima smisla razpravljat, razen če je med nami kakšen strokovnjak tega področja.
Lahko pa čisto tehnično: pasovi trave so v 'zlatem' razmerju, širina ceste je enaka širini obale do obzorja, oblačnost je zopet deljena, prav tako skoraj v 'zlatem' razmerju (zlati rez - 1,6 ali 5:8). Vodna površina, ki naj bi bila reka Ren, nakazuje pihanje vetra iz smeri fotografa proti drugi obali. Tanka črta rastlinja (ali kar koli) omejuje njegov del brega, v kompletnem delu zemlje in vode skupaj spet v 'zlatem' rezu.
In sedaj: kdo od nas bi lahko ponovil takšen posnetek, kjer bi ne bilo ničesar, razen treh elementov (zrak-voda-zemlja) in vse v zlatem rezu? Ob predpostavki, seveda, da ne gre za obdelavo, ampak originalno zajet kader.
Res je, da Andreasa Gursky-ja obtožujejo in so ga menda tudi že 'ujeli' pri pretiranih obdelavah, brez vsega pa je narediti takšen posnetek precejšen izziv.
Torej - absolutni minimalizem, s tehnično popolnostjo. In seveda brez dodelave v PhotoShopu, kloniranja, rezanja in kar je še podobnih prijemov. Enostavo - iz RAW ali jpeg z malo kontrole barv, USM in pika.
Bo kdo poskusil?
Jaz recimo bom, ker mi je fotografija hobi in so mi takšni izzivi všeč. Če bo kaj uspelo pa ne bom kazal
Edit: pravkar berem, da je Gorsky omenjeno sliko dodatno popravljal pri digitalizaciji, kar mi daje še večji izziv