Za fotografe, amaterske, profesionalce II

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Nekaj golov je na spletni mojega "šefa". Je pa kar panika danes z totimi fotkami ker jih vsi iščejo. Vsaki drugi članek je o včerajšnjem fuzbalu. Jeba je bla ker se je večina odvijala na drugi strani in sem bil prekratek. Kar se je pa dogajalo pri meni pa so bili hrbti pa kaka neostra. Problem je potem dobit vun 50 dobrih fotk za ene in pa še cca. enkrat tolko za Ofsajd.com. Težka je fotografska ja
smile-1.gif

unta

Pripravnik
6. sep 2007
121
0
16
dobre slike, samo ne vem kak se ti da toliko pisat, jaz ponavadi spim že ko slike nalagam
smile-1.gif
, jaz pa kot sem obljubil sem dodal še ostale fotografije iz tekme, link do bloga je v podpisu

l.p.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
včeraj se je zgodil večni hokejski derbi. sej nekaj fotk je res da na mojem blogu , sam bom tukaj napocal še ene par drugih.
smile-1.gif

img7464.jpg

tale mi je ne vem zakaj full všečna - taka hokejska.
grin1.gif

img7467.jpg

img7305.jpg

img7403.jpg

tekma je bla res na nivoju derbija

img7496.jpg

img7424.jpg

včasih se trenerji tudi z igralci posvetujejo ...
grin1.gif

tale mlada navijačica je bla zakon ... mal nališpat ...

img7572.jpg

img7587.jpg

pa v akcijo.
grin1.gif

drugače pa še ena skoraj malo umetniška ...

img7126.jpg

je bilo pa nekje do srede druge tretjine obup fotkat, ker so navijači na začetku tekme z baklami zadimili vso dvorano in je dim ostal kot rečeno precej dolgo in je bilo potem na fotkah vse malo megleno ... ampak pripomore k vzdušju.
grin1.gif

unta

Pripravnik
6. sep 2007
121
0
16
super slike, ded je prava faca :D, tukaj pa je še nekaj mojih slik iz včerajšnje tekme, sem malo pozno opazil da je na večini slik Tavares, pa sem mi zdaj ne da drugih gor dati :D
slike so tukaj

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
smile-1.gif

po večini 70 - 200, Sigma. reklamiral sem staro, ker to ni bilo normalno, ugotovili so, da je neka napaka na lečah (na to jih je napeljal "trd" bokeh), pa sem dobil novo, ta pa, moram potrkat, dela kot mora.
smile-1.gif

sem pa par fotkic naredil še s Canonovima draguljčkoma 50 mm f/1,8 in 16 - 35 mm f/2,8 za bolj panoramske zadevice.
grin1.gif

moram pa reči, da glede na to, da zadnje čase full fotkam, praktično vsak dan, in sem spoznal svojo opremo v nulo, tako prednosti kot slabosti. mislim, da je to glavno.

največja prednost digitalne fotografije je pa gotovo RAW - in odkar fotkam v RAW-u sam full opažam v razliko v kvaliteti fotografij. in toplo priporočam 8 GB kartico in RAW fotografiranje.

plus naučil sem se, da je nastavitev beline dosti ključnega pomena, kar pripomore k kvaliteti barv. aja, pa ne se bat ISO-ta, ta se vidi samo na LCD-jih oz. računalniških monitorjih.
wink-1.gif

edino škoda, da mi za šport ne znese v RAW-u fotkat, ker malce predolgo melje ...
frown-1.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
ahaaa, v tem je torej skrivnost te ostrine naenkrat
smile-1.gif

raw je res zakon, jaz uporabljam vsepovsod ker je kontrola nad fotko res popolna in lahko barve, kontraste, ... res nastaviš po svoji volji
raw-a ne uporabljam edino pri nogometu (pa še pri katerem drugem športu) ker enostavno ni časa fotk obdelovat po tekmi ker jih je treba čimprej naložit, naknadno pa se mi ne da več obdelovat
smile-1.gif
. Glede hitrosti shranjevanja raw pa pri Nikonu niti nimam težav ker shranjuje res dovolj hitro

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
saj verjetno je veliko odvisno tudi od kartice - jaz imam 4 kartice Extreme III in eno Extreme IV in moram reči, da slednja, piše dovolj hitro, problem je le v tem, da je velika 2 GB in mi je premala za RAW, jo imam bolj kot ne za backup, kadar fotkam pa JPEG, takrat jo pa brez pomisleka dam notri.
grin1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Extreme III da je prepočasna za RAW? Jest imam eno 8GB na Oly E3, slikam v glavnem RAW in mi kartica ne predstavlja ozkega grla. To da je jpeg pripravljen za objavo, to pa je razlog za časovni prihranek.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Šum se kar izrazito vidi tudi pri tisku, razen če je res bedn tisk in nekvaliteten papir, vsaj jaz ga vidim...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pa ne vem, zdaj se je že parkrat zgodilo, da sem imel v tisku fotke, narejene na 3200 ISO, pa so bile čisto okej. res pa je, da menda medija, v katerih so bile fotke objavljene, menda ne slovijo več po dobrem tisku, pol pa ne vem.

@Baltazar: menda ima 40D bufferja dovolj in tudi pozna se mi precej pri tem, ko menjam kartici, čeprav ne vem ... po mojih izračunih bi morala biti tudi Extreme IV potem prepočasna (recimo, rafal v sekundi, to je 6 fotk, 1 fotka ima nekje 10 - 13 MB, upload na kartico pa 30 MB oz. pri IV 40 MB. ne gre skozi kar tako ... al pa jaz ne znam računat ... )

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Jah sej veš, če se teorija ne sklada s prakso, tolko slabše za prakso
grin1.gif

V bistvu sam veš, kaj ti je dovolj hitro, meni je Extreme III dovolj. 5 FPS, 18 v rafalu, potem pa mal počakaš, samo ni sile.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Pri 8fps se kar pozna hitrost zapisovanja raw in jpeg sicer se res tako kot si napisal malo počakam, ampak včasih ni časa čakat
smile-1.gif

@stieber, jaz v tisku (oz. digitalnem printu) zelo dobre kvalitete, šuma nisem opazil čisto nič, tudi do iso 1600, na višji iso pa še bom dal nekaj tiskat. format odtisa je bil A3. Sem pa naredil poizkusni print (na dobrem printerju) z iso 6400 (A4) in se šum pravtako ni poznal.

Nazadnje urejeno:
Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.