Za fotografe, amaterske, profesionalce II

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
krivda je sevede obojestranska. organizator, ker jih spusti, amaterji, ker se štulijo ... sorry, sem malce harsh zdele, ne me narobe razumet - poznam veliko amaterskih fotografov, ki odlično delajo, ampak ti se znajo v območju za fotografe tudi obnašat in za svoje delo prejmejo pošteno plačilo.

problem rata, ko potem nekateri izmed teh fotografov svoje "fotke" ponuja po prenizki ceni, ki ni nikomur razumljiva ali celo zastonj ... ampak tu je spet krivda dvostranska, od fotografov, ki ponudijo svoje delo po prenizki ceni, kot od uredništev, ki sprejmejo take posle ... ampak to je čisto druga zgodba, neprimerna za ta del foruma ... tu vsi dobro delate, predvidevam tudi, da bi se v predelu za fotografe znali tudi čisto normalno obnašat ...
smile-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Vidiš, prej te je motilo samo to, da se ne znajo obnašati...zdaj te že moti, če pridejo sploh tja.
smile-1.gif

Tudi ti si bil amater. Zaprt sistem je nesmiseln. In ja, samo od organizatorja je odvisno, kdo bo imel akreditacijo in kdo ne.
smile-1.gif

A se mate vsi "profiji" za neko višjo raso?
grin1.gif

Matejka

Pripravnik
26. feb 2008
152
0
16
dizzy: Hvala za komentar. Prej me sploh ni motilo, zdaj ko si pa poudaril pa tudi mene moti
bonk.gif

Tole je Canon. Sigme nisem nikol probala, tko da ti ne znam nč kj povedat
smile-1.gif
. Ampak če bi zdajle kupovala, bi namesto 50 1.4 raje vzela 85 1.8 (ne delam nič takšnega da bi me motili dodatni milimetri).

Lp, M

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
narobe me bereš.
smile-1.gif
nimam nič proti amaterjem, sploh ne - če se znajo obnašat, če se znajo obrnit, predvsem pa, če ne motijo ostalih pri delu. sej so tudi med profiji taki (in mi ni čisto jasno, kako so prišli med profije) ...

sistem mora bit pri določenih zadevah zaprt - recimo pri koncertih, kjer je malo prostora, kjer so samo 3-je komadi, kjer imaš res malo možnosti za dober shot. na neki nogometni tekmi naše prve nogometne lige, kjer je prostora veliko, pa nobenemu amaterju ne pade na pamet, da bi šel recimo tja delat, kjer bo imel veliko prostora, mir in bo lahko vežbal. ali recimo na podobnih koncertnih zadevah ala Ritem mladosti, Noč tega in onega radia ... tam naj se kalijo, pridobijo izkušnje, tam smo itak tudi profiji včasih in če mene kdo kaj vpraša, za kak nasvet, kaj pa kako, ali če sam opazim, kaj narobe dela - mu povem, razložim, pomagam - če zna to izkoristit, okej, bo verjetno kmalu tudi v zaprtih krogih lahko delal, ker bo delal za kakega dobrega naročnika, drugače se bo pa itak kmalu naveličal - tako kot večina - na veliko dogodkih fotkam, veliko obrazov je stalnih, ampak veliko je tudi takih, ki jih vidiš 1x, 2x, potem pa nikoli več.

ne gre za nadutost, ker kot vidiš, rad pomagam, ampak nek red mora bit. če boš ti enkrat ob meni, veš, da ti bom pomagal, samo, če ga boš pa sral ... ja fak, da te raje potem v rit brcnem, kot da ti pomagam. čeprav, moj dober kolega, s katerim sva na dogodkih, kadar skupaj pokrivava, sva pa ravno na ta način začela prijateljevat - ko sem šel do njega, pa brcnil v rit (dobesedno), pa mu rekel, da bolje jaz, kot da bi ga band z odra, ker to se enostavno ne dela, da hodiš po odru.
grin1.gif

@Matejka: jah, če delaš izključno to, potem je 85 idealka, oz. še boljše je imeti oba, ker prej ali slej pride do tega, da imaš manj prostora in rabiš širši pogled.
grin1.gif
)

kot je zame idealka 300 mm, samo kaj, ko pri hitrem movingu plesalcu hitro rabiš fleksibilno goriščnico, in pride do izraza 70 - 200 na crop senzorju.
grin1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
85 1.8 je zame precej neuporaben objektiv za reportazno fotografijo, sploh kjer se ti objekt stalno giblje in imas tako kmalu vse skupaj izven fokusa. Saj ne recem, da so vse slabe, ampak hitro je slika ostra namesto na oceh na nosu. Mi je pa super za kaksne porocne portrete, kjer jim "ukazes", da so pri miru
evil.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Glede tega dostopa "amaterjev" na raznih dogodkih se popolnoma strinjam z Dizzy-jem. Nič nimam proti njim, zaradi mene jih je lahko 1000, ampak naj se ne rinejo naprej in v kader tistim, ki nujno rabijo te fotke in ki od tega živijo, ti začetniki pa jih imajo samo za svojo uporabo (blog, facebok, ...).
Recimo en primer iz letošnje Planice, ko mi je en model z mobitelom v rokah rekel, če se lahko umaknem (z jeznim glasom) ker mu stojim v kadru. In pa on je bil v območju kjer sploh nebi smel biti.
Tako kot je že Dizzy rekel, zelo dosti je dogodkov kjer se lahko vadi in to popolnoma v miru, če pa ste že na velikem dogodku, pa je fajn gledat na tiste, ki od tega živijo. Moje mnenje je da je tak začetkik lahko srečen, da je sploh lahko akreditiran na tako velikem dogodku, ker to se zgodi samo pri nas, v tujini ni šans.
Primer iz letošnje Zlate Lisice in Söeldna izpred 4ih dni:
- 2. tek na Zlati Lisici, oder za fotografe 2x večji kot v Söeldnu, fotografi v dveh vrstah natlačeni kot tune, komaj kaj se premikajo (med njimi več kot polovica začetnikov, ki "delajo" za svoj blog).
- 2. tek v Söeldnu, oder za fotografe 2x manjši kot na Zlati Lisici. Prva tekma svetovnega pokala, prisotni so res vsi svetovni mediji (Reuters, AFP, AP, Zoom, Gepa, Expa, ...). Stali smo v eni vrsti, noben se ni gužval, kljub temu da smo vsi delali z 300, 400mm objektivi.

Še 1x povem, nimam nič proti začetnikom/amaterjem, če pri delu ne motijo tistih kateri s tem služijo in jim ne skačejo v kader. Velikokrat je problem to ker začetnik hoče vse naredit s širokim kotom (tudi taki "profiji" obstajajo), namesto, da bi delali s tele objektivom in bi včasih rezultat bil še boljši.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Saj pravim. Problem je pri organizatorjih, ki ne filtrirajo akreditacije, ko je to potrebno. Če ni gužve verjetno nobenega ne moti. Začetniki pa so verjetno veseli, da imajo priložnost slikat. Če ga kdo serjei, odvzet akreditacijo..

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
da malo presekam tole kregarijo okoli amaterjev neamaterjev ...
redface-1.gif

skratka, Bruc pregovorno velja za enega najbolj zahtevnih, kar se tiče fotografije, saj ponavadi nič ne štima, kot bi moralo. najprej so sicer grozili s tremi komadi, a smo jih kaj kmalu prepričali v nasprotno, ravno zaradi konkretno problematične luči. sam sem bil trmast in nisem posegel po pomoči fleša, vsaj kar se tiče fotografiranja odra, priznam pa, da mi je pri eni od fotk kolega lepo popravil fotko, ko sva hkrati škljocnila in mi tako "posodil" fleš.
evil.gif

problem koncertne fotografije ni vedno premalo luči, problem se pojavi, če je luči preveč. ja, težko verjeti, ampak tudi to obstaja - če je seveda presvetlo za objektom fotografiranja, saj potem težko kompeniraš. stvari je še dodatno poslabšala odrska megla, ki je posrkbela za konkretno meglico na večini fotk.

fotke pa so v galeriji na siolu, na temle linku - Bruc10

vabljeni k ogledu, seveda pa vedno rad sprejmem kritike.
grin1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@DizzyReed: pokončna fotka bobnarja je zanimiva in kljub 'presekanemu' obrazu 'tisto pravo' - filing akcije in doživetja.

Jerez

Pripravnik
27. jul 2007
561
0
16
Citat:
Uporabnik DizzyReed pravi:
aplauz.gif

a je to pristno, al fotošopirano?
smile-1.gif

mogoče mal več kontrastov in črnin dodat, da še malce bolj zaživi, pa je 1A razglednica
smile-1.gif

Samo pomanjšana, nič predelana. Je pa očitno, da so bili dobri pogoji za fotkat.
smile-1.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ja, ja, toliko, da zaživijo še hribi/gore in gozd na levi, ker so malce mrtvih barv.
smile-1.gif

@Oriolus - to sem spet študiral al oddat tako fotko, al ne, ker po pravilih fotografije je fotka "prepovedana", ker mu vseeno seka obraz stojalo za činelo, po drugi strani pa ... ma tisto energijo, rock'n'roll baby, pa sem rekel - ah, klinc - kdor ne riskira ne profitira.
smile-1.gif

sem mel kar dober večer za lovljenje bobnarjev, mam ene par dobrih posnetkov bobnarjev tist večer (naj ostanejo v arhivu do nadaljnjega, nikoli ne veš, kdaj pridejo prav ...
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
He he , ja pravila so zato, da se jih kdaj pa kdaj tudi krši
wink-1.gif

Res ima polno energije, za tri pravila!
wink-1.gif

LP

Odyssey

Pripravnik
9. okt 2007
756
3
18
Mi lahko kdo pomaga zrihtat akredetacijo za koncert v hali Tivoli v sredo 10 nov ?? koncert kitarista Joe Satriani. Vprašanje za vas izkušene mojstre - na koga se obrnit v tem primeru - kdo je organizator?

Lp

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.