Xp na nov računalnik

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Na nov računalnik bi rad inštaliral Xp.

Kmalu po začetku se inštalacija ustavi, da prepreči poškodve hardwarea.

Verjetno rabim kakšne driverje.
Kje jih (najlažje) dobim in kako jih uporabim?

Lep pozdrav,
Peter

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Verjetno imaš disk na SATA? V Biosu nastavi native mode na kontrolerju ali pa si naredi nov namestitveni cd z uporabo nlite in vkomponiraj še gonilnike za sata.

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Ali "native mode" preko biosa naredi drugačno inštalacijo kot z vkomponiranim sata ganilnikom?

nLite: kako naj vem katerega od štirih sata gonilnikov naj izberem?

Od česa je odvisno 32 ali 64 bitov...?

Ali lahko driver posnamem na disketo in na začetku (mislim da F2, ko vpraša za neke dodatne driverje) dodam sata driverje?

Lp,
Peter

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Kaj če bi najprej ugotovili kateri organ ima tumor in ga šele potem odstranili z operacijo ?

Torej lepo povej, kako napako ti javi, pa bomo potem ustrezno svetovali.

(pri SATA problemu namreč nič ne piše o poškodbi hardvera)

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
popravek:
sedaj sem uporabil iskalnik, iščem AHCI. Ko sem odpiral temo je bilo iskanje brez pravega iskalnega niza popolnoma brezupno dejanje.

Po googlu sodeč dela probleme AHCI.

V BIOS setupu imam pod "SATA Device Mode" izbrano AHCI. Drugi dve možnosti sta IDE in RAID.

AHCI je verjetno novejše?
Kaj izgubim če izberem IDE, oziroma kako inštalirati Xp pod AHCI?

Lep pozdrav,
Peter

P.S blue screen sem dobil tako z originalnimi OEM Xp sp2 in predelanimi Xp sp3 + SATA. V obeh primerih preden se pojavi karkoli za pritisniti (razen čisto na začetku ? F2 za izbiro nevem kakšnih driverjev...) Viste še nisem probal...

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Vista ti bo delala, ker že vsebuje gonilnik za vezno čipovje.
AHCPI proti IDE je kot da bi na V8 uporabljal samo eno vrsto valjev. Saj dela, to pa je tudi vse.
Pojdi na web stran proizvajalca, snemi gonilnike za SATA in CHIPSET za WinXP za tvoj prenosnik in ju vkomponiraj z nLite v inštalacijo... Vendar bo čedalje manj proizvajalcev objavljalo gonilnike za XP (in recimo Win2000).
Res ne vem, zakaj se tako branite Viste... Če pa je v vas kaj avanturistev pa Windows 7 vabi...
Kdaj 32, kdaj 64bitno verzijo: kadar misliš uporabljati stare, 16bitne programe, zmeraj 32bitno verzijo. Če želiš izkoristiti vseh 4GB RAMa ali več, potem 64 bitno verzijo.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Si kdaj sam testiral razliko? Ker če se prav spomnim sem enkrat bral neko primerjavo, da je razlika minimalna, če sploh opazna uporabniku
tongue-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne boš verjel, ampak Vista se mi je mučo hitreje postavila gor... AHCPI ponavadi pomeni tudi podporo za hot-swap diske, kar pa eSATA so...

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Vista je odlična vendar rabi precej rama, vsaj 2GB za neko normalno rabo. Na drugi strani pa sedmica preverjeno dela solidno celo na Athlonu XP 2400+ z 512MB rama... Uporabniški vmesnik v sedmici je naravnost odličen. Počasi bo pač treba pozabiti XPje.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ja, samo je še zmeraj v public beta, niti še ni v RC izdaji. Kar pomeni da tudi še vsi gonilniki niso na voljo (npr za Lenovo serijo R61 za čitalec prstnih odtisov...)

plexix

Fizikalc
10. sep 2007
914
154
43
Zdravo!

Za T61 že dela lepo fingerprint, verjetno je isti driver, pobran pa z Lenova za Win Vista.

Lp,

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ne boš verjel, ampak Vista se mi je mučo hitreje postavila gor... AHCPI ponavadi pomeni tudi podporo za hot-swap diske, kar pa eSATA so...

Pretiravat ni treba... Razlika je ali pa tudi ni. Odvisno od uporabe, diska, ...

072408-0834-ahcivsideb2.gif