wi-max in vse tiho je bilo

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
In kam ti misliš, da gredo tista sredstva ? V čigav žep ? Ne verjeti tem gnilim razpisom. Telekom je wimax antene postavil tam ko imajo večje centrale. V Celju na centrali Golovec. Pa kdo bo tam imel wimax, če imaš na voljo optiko, VDSL od T-2 in Telekoma. Pokrijejo samo mesta in nič druga. Za vasi in obmestno območje se jim pa vsem skupaj je*e. Potem se pa hvalijo koliko prebivalcev lahko ima širokopasovni internet ( to se pa smatra 512 kbitov oz. 256 kbitov). Naj se raje vprašajo kakšen delež prebivalce lahko ima Triple play storitve. Potem pa živim 2 km zračne linje od te centrale, pa si kolega naroči wimax in mu seveda ni nič delal zaradi slabega signala.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
CIAy, maj point ekzektli. Nacionalni so, ko jim to paše, tko mal za PR. Da bi pa to komponento svojega "poslanstva" res izvajali, jih pa zaboli ona stvar. Upravo še do neke mere razumem, saj dela po navodilih lastnikov, ki bi, glede na to, da je večinsko država, morali pritisniti na TK in ga stisniti za ono isto stvar z zakoni in seveda kontrolo izvajanja le-teh.

A mal sanjam, k'nede.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Telekom je WiMax licenco itak pobral samo zato, da je ne bi nekdo drug. Tako to je.
wink-1.gif

Se je pa treba zavedat, da Wimax ni ravno idealna tehnologija za Slovenijo. Namreč oddajnik/bazno postajo bi moral postavit v vsako vas. V nekatrih vaseh pa celo več baznih postaj. Ker ima reč nikakav domet. Lepo deluje dokler je reč v vidnem dometu, potem pa je sranje. Slovenija je pa polna hribov in vukojebin.
Za širokopasovni dostop do interneta ga ni čez drate. To je dejstvo. Šibkosti brezžičnega prenosa podatkov bo morda zmanjšala tehnologija LTE, vendar se je treba zavedati, da bo radijski dostop vedno imel več omejitev, kot drati. To je dejstvo.

Ogo

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
In kaj misliš, da bo LTE tehnologija, kaj boljša. Isto sranje kot wimax. Namesto, da mečejo denar proč ( seveda našega), bi raje delali na optiki. Samo potem pa ADSL in VDSL nebi šla v promet. Je bolje za 26 € kasirat za paket 1/256 na ADSLU, kot pa 20/20 paket za 26 € na optiki. In pred leti sem misli, da se bo po prihodu T-2ja, kaj spremenilo na bolje, pri meni se je še na slabše, ker so iste svi**e kot Telekom. Prihodnost je še vseeno v optiki in nikjer drugje. Ne rečem nič, da bi mogli imeti na podeželju imeti najprej super duper internet, ampak bi moral APEK skrbeti za "ravnovesje". APEK je pa pri nas tak samo zato, da obstaja in za čist nič druga. Pri meni je tako, da lahko 300 metrov od mene imaš optiko 1/1 Gbit, jaz se pa je*em z 2 Mega ADSLOM. Konec koncev me to nebi niti malo motilo. Ampak da za isto ceno dobiš dosti več je dobesedno norčevanje. Kot da smo uporabniki krivi zato. Izpade ravno tako, da si ne želimo interneta.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Snađi se...
wink-1.gif

(WLAN na 300m ni noben problem)
Ja, samo moraš se nekam priklopit. Ne moreš routerja zakopat v zemljo zraven kabla
wink-1.gif

Jaz ima Wlan čez 800 metrov in z samo povezavo ni nič narobe, problem je če imaš neresnega "ponudnika". Žal primernejšega v vidnem polju nimam. Kaj mi pomaga 10/10 linija, če pa včasih je včasih ni... Že drugič v življenju imam internet v španoviji (toda prvič je bilo 50m kabla) in se ne grem več...

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Maš take probleme ko js. Pravzaprav ti vsaj imaš internet. Jebe se telekomu za nas. Blizu naše kmetije bo delala sosednaja občina Vuzenica optiko, do nas manjka 1,5 kilometra, ker se naša občina SG zgleda ne misli pobrigat za nas smo šli sami prosit, če se lahko priklopimo na omrežje sami financiramo izkop+delno kable, če je treba. Pa se zaenkrat ne da zmenit nikakor, ker nismo v planu, nismo iz prave občine, naši svetniki so tehnološko v kameni dobi, pa ne vejo čemu sploh optika služi,..... Vglavnem jeba, upam da se bo s prehodom nekaterih na optiko vsaj malo sprostila gužva na bakru, pa da bo tu kaj delalo.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Telekom je WiMax licenco itak pobral samo zato, da je ne bi nekdo drug. Tako to je.
wink-1.gif

Se je pa treba zavedat, da Wimax ni ravno idealna tehnologija za Slovenijo. Namreč oddajnik/bazno postajo bi moral postavit v vsako vas. V nekatrih vaseh pa celo več baznih postaj. Ker ima reč nikakav domet. Lepo deluje dokler je reč v vidnem dometu, potem pa je sranje. Slovenija je pa polna hribov in vukojebin.
Za širokopasovni dostop do interneta ga ni čez drate. To je dejstvo. Šibkosti brezžičnega prenosa podatkov bo morda zmanjšala tehnologija LTE, vendar se je treba zavedati, da bo radijski dostop vedno imel več omejitev, kot drati. To je dejstvo.

Ogo
Razmišljaš enako, kot geniji na TK, zakaj wi-max (ali podobno air tehnologijo) peljati do vsakega končnega porabnika posebej. Wi-max naj bi bil most med centralo in vasjo, po vasi pa lahko karkoli drugega, lan, wlan, vedra, jogurtovi lončki in špaga... Tako bi dosegli marsikatero odročno vasico. Brez skrbi, da bi se vaški mladci pomujali in sami uredili kable, antene, karkoli bi bilo treba za last mile od sprejemnika do svoje hiše. Tako bi sorazmerno poceni dosegli marsikatero vasico, ki je sedaj ekonomsko svetlobna leta daleč.

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ClAy pravi:
Ja in kako bi mi delal paket 20/20, čez 3 hale, daljnovod in malo gozda ?
evil.gif
Probaj, pa ti nam povej
wink-1.gif

N draft je precej bolj zmogljiv kot G standard. Razen tega lahko tudi skozi tretji točko, vidno obema koncema spelješ.
Ni pa zastonj.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik ClAy pravi:
Telekom je wimax antene postavil tam ko imajo večje centrale. V Celju na centrali Golovec. Pa kdo bo tam imel wimax, če imaš na voljo optiko, VDSL od T-2 in Telekoma.
That's my point. In potem rečejo da zadeva komercialno ni zanimiva
bonk.gif

Sem vmes ugotovil, da imam 800m vstran KTV z možnostjo širokopasovnega interneta in digitalne televizije. Ima kdo kakšno idejo kje ugodno dobit ustrezen kabel. Napeljal ga bom kar po el. drogovih, od koder bom z veseljem vrgel telefonske parice. Pa četudi so moje starše stale dobrih 5000 takratnih DEM.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Razmišljaš enako, kot geniji na TK, zakaj wi-max (ali podobno air tehnologijo) peljati do vsakega končnega porabnika posebej. Wi-max naj bi bil most med centralo in vasjo, po vasi pa lahko karkoli drugega, lan, wlan, vedra, jogurtovi lončki in špaga... Tako bi dosegli marsikatero odročno vasico. Brez skrbi, da bi se vaški mladci pomujali in sami uredili kable, antene, karkoli bi bilo treba za last mile od sprejemnika do svoje hiše. Tako bi sorazmerno poceni dosegli marsikatero vasico, ki je sedaj ekonomsko svetlobna leta daleč.

Glej, WiMax je namenjen dostopu končnih uporabnikov, torej tako imenovana tehnologija zadnje milje dostopa. Torej namesto, da ti do bajte speljejo drat, ti pač reč speljejo preko lufta. WiMax torej v osnovi ni namenjen linkanju med "centralami". Za slednje obstojajo precej boljše tehnologije.

Zakaj TK tako razmišlja, verjetno zato, ker se mu ne da v neki vukojebini postavljat Wimax bazne postaje, plačevat nekomu najemnine in celega kupa denarja samo za projektno dokumentacijo. Torej zakaj bi postavljal tehniko, ki stane par jurjev EUR mesečno za pokrit par bajt, ki bi itak bile pripravljene plačat za internet dostop maksimalno 20 EUR mesečno in bi torej bil izplen 100 EUR na eno bazno postajo. Tako to njim izgleda, jebat ga.

Za ruralo pokrivat bo torej treba najt drugačne mehanizme. V ZDA imajo to rešeno z dajatvami in subvencijami. Telekomunikacijski operaterji morajo za vsakega uporabnika v urbanih področjih prispevat x dolarčkov mesečno v sklad za pokrivanje rurale. Iz slednjega sklada potem jemljejo tisti operaterji, ki pokrivajo področja bogu iza nogu.

Problem je torej sistematične ureditve. Ker operaterjem je nezanimivo metat denar za pokrivanje vukojebin. Precej bolj donosno je najprej pokrit center Ljubljane, četudi imajo tam že skorajda vsi optiko do riti in zapovrh še DSL, HSDPA/HSUPA/UMTS. Žalostno, vendar resnično.

Ogo

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ja Ogo, maš prav, samo to bi lahko veljalo za vse druge ponudnike, samo za Telekom ne. Oni so nacionalni operater in njihova naloga bi morala biti zagotavljanje neta tudi tam, kjer to ni ekonomsko opravičljivo. Mislim, da imajo to celo nekje zakonsko (al pa z nekimi podzakonskimi jaici) določeno. Samo, dokler bo večinski lastnik na ta segment pozabljal, bo tako kot je, pri nacionalnem operaterju bo glavni dobiček.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Seveda ni nič razen mest ekonomsko opravičljivo. Primer: Leta 1990, ko smo mi plačali za telefonski priključek 5800 takratnih DEM. Isti čas v mestu nekaj čez 2000 DEM. Mi, ki ne živimo v mestih, smo najbolj "zalagali" Telekom z denarjem.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik ClAy pravi:
Seveda ni nič razen mest ekonomsko opravičljivo. Primer: Leta 1990, ko smo mi plačali za telefonski priključek 5800 takratnih DEM. Isti čas v mestu nekaj čez 2000 DEM. Mi, ki ne živimo v mestih, smo najbolj "zalagali" Telekom z denarjem.
S tem da imajo v mestih xy možnosti širokopasovnega interneta, razne trojčke in četvorčke, mi pa ne
10.gif

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Ja Ogo, maš prav, samo to bi lahko veljalo za vse druge ponudnike, samo za Telekom ne. Oni so nacionalni operater in njihova naloga bi morala biti zagotavljanje neta tudi tam, kjer to ni ekonomsko opravičljivo. Mislim, da imajo to celo nekje zakonsko (al pa z nekimi podzakonskimi jaici) določeno. Samo, dokler bo večinski lastnik na ta segment pozabljal, bo tako kot je, pri nacionalnem operaterju bo glavni dobiček.
Telekom je nacionalni operater vendar ne v smislu nacionalne TV. V končni fazi je Telekom le d.d., katerega delnice kotirajo na borzi. Torej veš komu odgovarja uprava na koncu leta.