wi-max in vse tiho je bilo

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Kaj je zdaj s to zadevo? A niso bile podeljene licence in so njihovi imetniki dolžni zadevo postavit. Kolikor imam v glavi bi zadeva zdaj že morala delovati!?

Od telekoma namreč že 3 leta poslušam da "zaradi tehničnih omejitev ADSL ni mogoč". Na zadnje so mi povedali, da je pač premalo mest in bi vsaka nadgradnja zahtevala investicijo, ki ne pride v poštev. Mamu jim pa 5000dem smo dali za priklop in sami položili 700m kabla! 3G tudi od nobenega operaterja še ni... Mi ostane še kakšna druga alternativa? Sedaj imam wi-fi od znanca 800m vstran, samo je sitno ko včasih ne dela, pa moram težit ali pa ob nevihtah njegova mama ugaša router...

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Od telekoma Wimaxa ne boš dobil nikdar in nikoli, ker ga uradno več ne ponujajo. Pač crappy oprema in poslovna politika.
Ario oz. Lastovka, sta zelo zelo daleč od Wimaxa. Tist je prej nek kitajski standard.

Nazadnje urejeno:

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Lastovke (mislim Krima) ne vidim. Vidim pa skozi okno oddajnik na Plešivcu a kaj ko v mojo smer ni obrnjene nobene UMTS antene...

Na Ario.net tudi ni moje občine na seznamu...

Mobitel in Telekom bi morali ločit - tako pa so raje sile preusmerili na UMTS od katerega si obetajo več dobička... Banda!

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.328
6.143
113
Mislim da je logično, da Telekom noče delati z izgubo.

Ena od možnosti so razpisi Ministrstva za gospodarstvo za sofinanciranje izgradnje širokopasovnih omrežij. Pozanimaj se na občini, kako je s tem.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ena beseda: politika (oziroma: denar)

Uradno ponujajo WiMAX, ker so za to dobili denar od vlade in morajo. Poglej, nekje je skrito na njihovi web strani. Razliko med teorijo in prakso na balkanu pa ti upam ne rabim razlagati.

Malo (kislega) smeha:
leto 2006, telekom la.. err, ponosno obljublja:
Za koncesijo so ponudili 100.000.000 tolarjev, zavezali pa so se, da bodo v treh letih pokrili 98,4 odstotka področja pokrivanja prebivalstva in 55,6 odstotka področja pokrivanja prebivalstva na podeželju, kar za 38,4 oziroma 22,3 odstotka presega razpisne zahteve.

Vir : http://www.telekom.si/podjetje...ax.html?page=32

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Mislim, da je bil pred par meseci o tem članek v Monitorju (Moj Mikro, nisem siguren) in da je bil podatek o priklopljenih uporabnikih na WiMAX nekaj sto.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Wimaxa pri nas ne bo nikoli. Poleg tega so težave še s tem, da oprema ne dela kot bi morala.

Na TS so letos enkrat na tehnični pomoči izjavili, da s 1.1.09 TS projekt wimax ukinja. In če so oni obupali, ga ne bo delal nihče drug. Dodaten problem je bil tudi, da so ga šli testirat sredi Lj, kjer jasno ni bilo interesa zanj.

Edini pameten nasvet, ki ga lahko dam je, da probaj zrihtati net preko soseda. Naj najame višji ADSL paket, wi-fi pa porihtajta z usmerjenimi antenami (ki so zelo poceni), in mora promet leteti ko puška. Jasno je, da potem to stane kakšnega desetaka mesečno, mogoče bo pa potem sosed kaj bolj resen
tongue-1.gif

LP,
Tony

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Edini pameten nasvet, ki ga lahko dam je, da probaj zrihtati net preko soseda. Naj najame višji ADSL paket, wi-fi pa porihtajta z usmerjenimi antenami (ki so zelo poceni), in mora promet leteti ko puška. Jasno je, da potem to stane kakšnega desetaka mesečno, mogoče bo pa potem sosed kaj bolj resen
tongue-1.gif
Saj to že imam skoraj eno leto. Z usmerjenimi antenami mi nikakor ni uspelo nastavit, potem pa 2x WRT54G z DD-WRT brez vsakih zunanjih anten, le da je moj obešen na zunanji strani šipe in deluje brez težav vedno razen ob močnejšem sneženju. Problem ni v € ampak v človeškem faktorju. Tipa praktično ni doma in neta skoraj ne uporablja, zato včasih dela, včasih ne, drugič ga kdo odklopi zaradi nevihte ali ker sesa... Pač skoraj vsak teden sem kak dan brez in mi je zelo neprijetno tečnarit zato bi rad imel neko svojo rešitev!

darinkoman

Pripravnik
29. feb 2008
319
0
16
Meni je tudi Telekom jokal, da zaradi prevelike razdalje in tehničnih omejitev adsl ni mogoč. Sem pa toliko dolgo tečnaril, da so mi le dali EMX-NT1. Podn od modema, če se mu lahko sploh reče modem? Zadeva pa špila 1 M / 256 kbit/s, občasno je le treba poklicat na tehnično podporo, da poresetirajo zadeve. Bodi vztrajen, verjetno se bo našla rešitev tudi zate.
pozdrav.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
No, na Telekomu pravijo tako:
Citat:
tržna storitev neomejenega dostopa do interneta preko širokopasovnega dostopa WiMAX ni izpolnila pričakovanja uporabnikov in zastavljenih ciljev naše družbe, zato smo se odločili, da bomo projekt WiMAX ustavili. V naši družbi se trudimo, da bi našim naročnikom zagotavljali kar najvišjo raven naših storitev, zato iščemo optimalne rešitve v okviru obstoječega omrežja in tehničnih možnosti.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
500m od magistralne ceste Celje - Dravograd. Ne bi rekel ravno vukojebina... je pa res, da centraliste boli k... za vse kar je čez Trojane...

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik monaco pravi:
500m od magistralne ceste Celje - Dravograd. Ne bi rekel ravno vukojebina... je pa res, da centraliste boli k... za vse kar je čez Trojane...
Ka' pa je za trojanami?
sprasujem se.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ljubljana.
Ne, ta je pred Trojanami.

Res je, da so za ponudnike najbolj zanimivi centri, kjer je na majhni površini veliko potencialnih uporabnikov. To je lahko res samo za ponudnike, ki niso NACIONALNI operater, kar Telekom je. Njihova prioriteta bi morala biti v veliki meri zagotavljanje storitev na področjih, ki so komercialno nezanimivi in to za primerljive cene. Če se ne motim, so se pred kratkim celo na vsa usta hvalili, kako bodo nekje (za njih) bogu iza nogu potegnili optiko z EU sredstvi. Lupčki zlati, wi-max in podobne tehnologije so idealne za ravno take kraje, samo ne na način, ki ste si ga zamislili. Z malo kreativnosti se da marsikaj doseči. Slovenija je razgibana in če na hribček, do kamor optike ni problem povleči, postavijo oddajnik, ki je usmerjen v neko vas, ni vrag, da bodo vaški mulci potegnili vso mehanizacijo in razkopali od cerkve (ki je ponavadi najvišja) do svojih domov ali pa uredili kako drugače, da bo svet prišel od cerkve do njih. Res ni treba vleči žnur do vsake pasje ute, veliko je zaselkov in vasi, kjer bodo nadvse srečni, če jim pripeljete do tja in rečete, naj se naprej sami znajdejo. Ne pa da enostavno rečete wi-max sucks, to pač ni res.
Sorči, če ste nacionalni, ne morete biti predvsem komercialni in še to z denarjem, ki ga dobivate od nas - davkoplačevalcev in EU. No-go.