Vzdrževani družinski člani

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Še eno vprašanje.

Kako je, če žena uveljavlja partnerja za obdobje 2 mesecev, ko je partner brez dohodkov.
Partner ima celoletne dohodke pod 5.000€ in dobi vrnjeno nazaj nekaj plačane dohodnine.

Ali se v primeru, ko ga partnerka uveljavlja, vzdrževanemu članu dohodninska osnova kaj spremeni?

Ali mora partner v primeru, ko ga prijavi partnerja na davčno javiti, da je bil v nekem obdobju vzdrževani član?

TNX

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Sem šel zdaj še enkrat naredit na e-Davke hipotetični čisti izračun:
- OBA enaka plača 30k bruto, 6k prispevki, 6k akontacija, nihče med letom prijavljenega nobenega od 2 otrok.
- če eden prijavi oba za celo leto, dobi nazaj 2.667, drugi ne prijavi nič, nobi nazaj 1.050, skupaj dobita 3.717€
- če prijavita vsak oba otroka po pol leta, dobita oba vrnjeno po 1.981, t.j. skupaj 3.962€
- od kje plus 250€?

Probaj dvigniti bruto za 10k, da se ne bo davčna osnova gibala ravno okoli 18k, pa poglej, če bo še vedno razlika?

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.129
94
48
zmaga.gif

Res je. Prispevki + olajšave rezultirajo v spremembi davčnega razreda. Sem bil prej prehiter pri zatrjevanju nasprotnega.
Če se razred dejansko ne spremeni, je vseeno, kdo, kao, kaj, le varianta eden enega, drugi drugega je slabša.

Hvala.
nahrung002.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Simulirajte s 6 otroci. Najprej vsak 3, potem pa vsak 6 po 6 mesecev. Tam bo šele razlika. Predvidevam, me nekaj laptop heca, z gsm pa ne grem računat.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
off topic:

tisti, ki jih imajo po 6, jih običajno ne dajo v dohodninsko napoved.....

, da nebi žena opazila
wink-1.gif

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Simulirajte s 6 otroci. Najprej vsak 3, potem pa vsak 6 po 6 mesecev. Tam bo šele razlika. Predvidevam, me nekaj laptop heca, z gsm pa ne grem računat.

In kje imaš to simulacijo?

V primeru da ima en 21k, drug pa 14k se verjetno bolj izplača prvemu?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Na dursu, samo otroke na + dodajaš.
Pri tvojih zneskih in pri šestih otrocih zagotovo dobita oba nazaj celotno dohodnino. Na treba veliko simulirati. Če pa si tako pameten da boš dal vseh 6 tistemu z 21 jurji plače, potem pa lahko rečem da si take plače ne zaslužiš.

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Še jaz postavim vprašanje za primer, da ne odpiram nove teme:

- hčerka zaposlena kot družinska pomočnica svoji invalidni materi. Jo lahko uveljavla kot vzdrževanega družinskega člana pri napovedi za odmero dohodnine? Invalidna oseba drugih prihodkov, tudi pokojnine nima.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pri tvojih zneskih in pri šestih otrocih zagotovo dobita oba nazaj celotno dohodnino. Na treba veliko simulirati. Če pa si tako pameten da boš dal vseh 6 tistemu z 21 jurji plač pri šestih otrocih e, potem pa lahko rečem da si take plače ne zaslužiš.

grin1.gif
)

p.s. zneski so fiktivni in služijo zgolj kot primer.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pri tvojih zneskih in pri šestih otrocih zagotovo dobita oba nazaj celotno dohodnino. Na treba veliko simulirati. Če pa si tako pameten da boš dal vseh 6 tistemu z 21 jurji plač pri šestih otrocih e, potem pa lahko rečem da si take plače ne zaslužiš.

grin1.gif
)

p.s. zneski so fiktivni in služijo zgolj kot primer.
wink-1.gif

Saj tudi šest otrok je fiktivnih. Al pa pet če ti jih je 6 preveč.
Hočem samo povedat da z nadaljnimi otroci dobivaš večjo olajšavo. Zato je bolje da prijaviš vse otroke, potem pa samo špekuliraš koliko mescev bo kdo uveljavljal.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Ja, to mi je jasno,sem gledal malce na e-davkih, je pa ogromen razkorak med dvema in tremi otroki. Načeloma velja da se bolj splača uveljavljati tistemu z višjimi prihodki, kajne?

Nazadnje urejeno:

sandichamp

Fizikalc
10. avg 2007
479
30
28
Napiše mi tole: Ta stran je neveljavna. Upoštevajte, da so seje časovno omejene in so pri daljši neaktivnosti prekinjene, zato se morate ponovno prijaviti in ne morete dostopati do strani, odprtih v prejšnji seji. Prav tako ne morete dostopati do začasnih strani eDavkov direktno (npr. preko bližnjice v meniju Priljubljene). Obiščite prvo stran eDavkov in z nje izberite želeno stran.

Zgleda, da ne moreš prilimati direkt linka. Ali lahko kdo napiše kam moram moram iti iz prve strani e-davkov.

Hvala

LP Sandi

tony

Guru
23. jul 2007
9.742
1.527
113
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ko smo ravno pri tej temi. Od lani imam odprt popoldanski sp. Kako je sedaj s tem?

Če si normirani s.p. (t.i. pavšalni s.p.), potem nima zveze z dohodnino. Če nisi pa ti bo pomagal kdo drug
zmaga.gif

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Citat:
Uporabnik tesfalar pravi:
Sem šel zdaj še enkrat naredit na e-Davke hipotetični čisti izračun:
- OBA enaka plača 30k bruto, 6k prispevki, 6k akontacija, nihče med letom prijavljenega nobenega od 2 otrok.
- če eden prijavi oba za celo leto, dobi nazaj 2.667, drugi ne prijavi nič, nobi nazaj 1.050, skupaj dobita 3.717€
- če prijavita vsak oba otroka po pol leta, dobita oba vrnjeno po 1.981, t.j. skupaj 3.962€
- od kje plus 250€?

Za drugega otroka je večja olajšava kot samo za prvega. Če prijavita oba starša oba otroka, četudi samo za pol leta, je olajšava večja, kot če bi vsak prijavil samo prvega otroka.