Vse o severni koreji

jest5

Guru
18. avg 2007
26.146
-8.783
113
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Čak da pogledam... Dell računalo, potem XP, Office, HP printer. To so stvari v radiju pol metra.

A ni čudno, btw, da Kitajska pa ni problematična, čeprav so ravno tako komunisti na oblasti, pa sigurno jih je več kot milijarda revežev tam, ki delajo za pest riža? Ker delajo za džabe zato, da lahko zahod kupuje poceni šaro.
crazy1.gif

Bo zdaj šlo, nekako?
In razen programske opreme je vse spacano na Kitajskem in Tajvanu
hysterical-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
V zahodnem kapitalizmu je človek svoboden vsaj za svojimi štirimi stenami.

Ja, imaš kapitalistično svobodo! Oglase po TV, radiju, internetu, .. kaj vse ti še manjka do sreče! Si svoboden, ampak nesrečen ker ne moreš (še) imeti novega BMWja ali pa preprosto zato ker ne moreš otrok kupiti nekaj kar imajo vsi njihovi vrstniki!

Kar se tiče pa "klošarjev" pa še nisem videl zdravega človeka (narkomani, alkoholiki so namreč zame spet večji sužnji kot s. korejci) ki bi živel tako življenje .. sicer so ljudje ki radi živijo kot potepuhi, ampak vseeno občasno poprimejo za delo da imajo za preživet in na koncu se vsi hitro zresnijo.

Torej če ne razumeš poante; cilj življenja je za različne civilizacije oz. družbe lahko čisto različen in ni omejen samo na "srečo" materialnih dobrin kot jo je sprejel "zahodni" svet. In ko smo že pri temu, tudi sreča ni pogojena s svobodo .. sploh če se ne zavedaš da nisi svoboden!
grims-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
hysterical-1.gif

Sej večina programske opreme pišejo pa Indijci in bivži SZ ki so (po svobodo) prišli v ameriko!
grin1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Dragi moderatorji.

Lepo prosim, da se Utisevalcu podeli naziv "Heroj ideje Juche", Gobi pa "Prvi zagovornik Songuna".

Hkrati tudi podpiram dobrodelno akcijo clanov Alterja, da se fanta oba poslje k Kim Jong-Ilu na malo treninga. Baje ga bo kmalu pobralo, in sem preprican, da bi mu dva potencialna nova Voditelja.jr prisla prav.

Naj zivi Vecni Predsednik Kim Il-Sung!

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
ksz...

http://vienna-pyongyang.blogspot.com/

The highlights:
We went 860 km by train across whole North Korea, from the most North-Eastern point till Pyongyang.
We passed through regions, which are usually not accessible for tourists.
We spent about 36 hours on North Korean territory without a guide.
We walked around freely at Tumangan station, North Korean border station to Russia

Madafaka

Fizikalc
18. feb 2009
3.343
0
36
27
Bronx
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Madafaka pravi:
Čak da pogledam... Dell računalo, potem XP, Office, HP printer. To so stvari v radiju pol metra.

A ni čudno, btw, da Kitajska pa ni problematična, čeprav so ravno tako komunisti na oblasti, pa sigurno jih je več kot milijarda revežev tam, ki delajo za pest riža? Ker delajo za džabe zato, da lahko zahod kupuje poceni šaro.
crazy1.gif

Bo zdaj šlo, nekako?
hysterical-1.gif
smirk-1.gif

Sem vedel, da bo en naletel na mino.
grin1.gif

Tudi če je narejeno na Kitajskem in v Tajvanu, je firma še vedno ameriška in tja gre tudi ves dobiček, svinjsko delo (plastika, železarne, topilnice bakra itd) pa ostaja na Kitajskem in Tajvanu.

2. sep 2007
1.538
827
113
Dolenjska
Mislim, da bi bilo za vse zelo poučno, če bi si ogledali dokumentarec A State of Mind. Govori o dveh severnokorejskih šolarkah, ki se pripravljata na množične igre. Snemali so leta 2003.

Vsako stanovanje v Pjongjangu ima v dnevni sobi državni radio, ki ga ni moč ugasniti, lahko pa se zmanjša glasnost. Radio in TV sta nastavljena samo na državno sankcionirane frekvence, ki jih ni dovoljeno spreminjati. Imajo redne alarme za zračne napade. Tudi v elitnih četrteh mesta ob večerih zmanjkuje elektrike. Za potovanje izven mesta potrebuješ dovoljenje. Vsakemu prebivalcu pripada na mesec 1 piščanec in 4 jajca. Zelenjava in riž pač kolikor jim je odmerjena dnevna dovoljena poraba. Vsa hrana je na bone. Po TVju so v glavnem propaganda in vojni filmi. Avenije v prestolnici so dovolj široke za letalonosilko, prometa pa je bore malo. Pred poukom imajo vsi učenci prisego pred šolo, v kateri se zaklinjajo, da bodo branili Dear Leaderja do smrti....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik leibstandarte pravi:
Mislim, da bi bilo za vse zelo poučno, če bi si ogledali dokumentarec A State of Mind. Govori o dveh severnokorejskih šolarkah, ki se pripravljata na množične igre. Snemali so leta 2003.

Vsako stanovanje v Pjongjangu ima v dnevni sobi državni radio, ki ga ni moč ugasniti, lahko pa se zmanjša glasnost. Radio in TV sta nastavljena samo na državno sankcionirane frekvence, ki jih ni dovoljeno spreminjati. Imajo redne alarme za zračne napade. Tudi v elitnih četrteh mesta ob večerih zmanjkuje elektrike. Za potovanje izven mesta potrebuješ dovoljenje. Vsakemu prebivalcu pripada na mesec 1 piščanec in 4 jajca. Zelenjava in riž pač kolikor jim je odmerjena dnevna dovoljena poraba. Vsa hrana je na bone. Po TVju so v glavnem propaganda in vojni filmi. Avenije v prestolnici so dovolj široke za letalonosilko, prometa pa je bore malo. Pred poukom imajo vsi učenci prisego pred šolo, v kateri se zaklinjajo, da bodo branili Dear Leaderja do smrti....

Lepo .. kaj je tu slabega?

Šolarki pripovedujeta .. torej imajo šolo, obvezno za vse otroke. A ni to lepo? Še pri nas ni tako, kaj šele v afriki kjer se šoal vsak 20. otrok.

Tisto o radiju in TV (je sicer izmišljena oz. prilagojena resnica), ampak ... tudi meni na vsakem koraku sevajo v glavo reklame za avtomobil, kozmetiko, pralne praške ... (tudi če zamenjam radio oz. frekvenco je isto). Kaj je razlike med reklamo za brezmadežni persil in poveličevanjem velikega vodje?

Elektrike zmankuje tudi v razvitem svetu .. oz. v koreji jim jo pač "odklapljajo" (in to ne Veliko vodja, ampak kar zunanje države od kjer se elektrika "uvaža"). Mene bolj skrbi energetska kriza v EU in ZDA, ker pri nas smo dejansko odvisni od nje (brez elektrike ni vode in hrane, ni trgovin ...).

Za potovanje izven mesta, države tudi v naši državi rabim dovoljenje (prometno/vozniško/vizo/...) .. rabm plačat bencin, parkirplatz (recimo da grem v Bohinj ali pa Lj) ...

A ni lepo, da vsi prebivalci dobijo enako hrane? Malo ampak enako ... sicer pa niti ni tako malo (poglej lakoto v afriki).

Samo 1x dnevno prisegajo pred Velikim? Se spomneš šole v Yu? Za domovino s Velikim naprej? ... in itak, dober musliman moli vsaj 3x na dan, dober katolik tudi, s tem da mora vsaj vsako nedeljo k maši! Vera je vera, a je v Velikega vodjo, Boga, Alaha ali v Audija Q7 .. vse je isto!

Torej kaj je tu slabega?

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Ne super je, vsi bi radi vegetirali z zlico riza na dan, brez perspektiv ter lastnega misljenja, ker nam je debeli bedak spral mozgane ze v otrostvu.

Verjetno si eden tistih, ki se zdijo da so blazno kul, ker oni zagovarjajo nekaj, zato ker vecina to graja. Clovek moj, car si...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik maddog pravi:
Ne super je, vsi bi radi vegetirali z zlico riza na dan, brez perspektiv ter lastnega misljenja, ker nam je debeli bedak spral mozgane ze v otrostvu.
Tako tebi zgleda ane? Meni se pa zdi da tam ljudje ne vegetirajo ampak se imajo relativno lepo in počnejo še kaj drugega kot da garajo na polju in jejo riž ... (po drugi strani veliko slovencev, bogatih in revnih dela točno to - vegetira in se ***** čez oblast)

Citat:
Uporabnik maddog pravi:
Verjetno si eden tistih, ki se zdijo da so blazno kul, ker oni zagovarjajo nekaj, zato ker vecina to graja. Clovek moj, car si...
Blazno necoool se mi zdi da se označuje s. korejo kot neko državo "zla" .. in to sam zato ker je "komunistična" in pač malo drugačna.

Ti si verjetno eden tistih ki nimajo spoštovanja do ničesar drugačnega ... verjetno ti je cool če zmerjaš pedre na paradi ponosa, si obrit po glavi in imaš doma na steni karantanski grb ter si na zadnjem referendumu glasoval proti! Tako enostavno je označiti človeka ne!?
zmaga.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Meni se kar vrti, prav ne morem verjet, da tole pišeš...Niti ne vem kaj naj ti odgovorim...še najmanj pa razumem, kako se lahko zjutraj v špegu pogledaš...

Očitno bo treba tudi pri nas kakšno taborišče zrihtat, eni trije boste prav veseli.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
men se zdi pa skrajno necoool poveličevat dražavo, kjer cela svetovna javnost ve, da neki ne špila, in da folk ravno ne uživa.

ja sej vem... vsi svetovni mediji nam lažejo in prejejo možgane... sploh ni treba pisat.

mene čist nič ne moti komunizem. sam to kar je tam je komunistična diktatura...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.138
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:mene čist nič ne moti komunizem. sam to kar je tam je komunistična diktatura...
Teoretik Marx je zapisal, da je komunizem možen samo v kombinaciji z diktaturo. Tako, da njihovim politikom ne moreš očitati, da ne sledijo teoriji in jo bolj ali manj uspešno prenašajo v prakso.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
ksz...

http://vienna-pyongyang.blogspot.com/

The highlights:
We went 860 km by train across whole North Korea, from the most North-Eastern point till Pyongyang.
We passed through regions, which are usually not accessible for tourists.
We spent about 36 hours on North Korean territory without a guide.
We walked around freely at Tumangan station, North Korean border station to Russia
Sem že prebral. In od takrat naprej zahodni turisti ne morejo več preko rusko-korejske meje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
men se zdi pa skrajno necoool poveličevat dražavo, kjer cela svetovna javnost ve, da neki ne špila, in da folk ravno ne uživa.

ja sej vem... vsi svetovni mediji nam lažejo in prejejo možgane... sploh ni treba pisat.

mene čist nič ne moti komunizem. sam to kar je tam je komunistična diktatura...

A bejž bejž ... kako pa misliš da govori Veliko vodja o zahodnih imerialistih in tujih neprijateljskih državah?!

A misliš da če bos prašal s. korejce a ima prav njihov vodja ali pa naši mediji? (samo spomni se [če se seveda lahko] kako je bilo v jugoslaviji ... sej je bila zahodna evropa mamljiva, ampak večina jih ne bi zamenjala kapitalizma za "totalitarni" režim)

In še enkrat povem, ne zagovarjam s. koreje in da je tam res super .. je drugače, ampak NI tako slabo kot pišejo mediji. Mogoče je malce slabše kot vam jst predstavljam (pa niti ne stojim za temi dejstvi, ampak samo logično razmišljam), ampak še vedno ni tako slabo kot si vi predstavljate!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ko berem tu komentarje o tem kako S Koreja ni tako napačna, se ne čudim kako toliko ljudi jamBra za Titom, še naci režim verjetno kdo pogreša...
rolleyes-1.gif

Po moje bi bilo najboljše svet razdelit na par ideologij / religij, te svetove med sabo nepredušno zapreti, dovolit prehode pa samo tistim, ki se odločijo, da nočejo več živeti v nekem delu in za vedno oditi v drugega. Potem pa naj ima en del kapitalizem, komunizem, islam... Me prav zanima kateri del bi imel čez 100 let največ prebivalstev (ob pogoju, da se lahko vsak prosto odloči kje bo, kar pa je nemogoče zagotovit).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ko berem tu komentarje o tem kako S Koreja ni tako napačna, se ne čudim kako toliko ljudi jamBra za Titom, še naci režim verjetno kdo pogreša...
rolleyes-1.gif

Po moje bi bilo najboljše svet razdelit na par ideologij / religij, te svetove med sabo nepredušno zapreti, dovolit prehode pa samo tistim, ki se odločijo, da nočejo več živeti v nekem delu in za vedno oditi v drugega. Potem pa naj ima en del kapitalizem, komunizem, islam... Me prav zanima kateri del bi imel čez 100 let največ prebivalstev (ob pogoju, da se lahko vsak prosto odloči kje bo, kar pa je nemogoče zagotovit).

Sicer dobra ideja, ampak dobil boš sinusoido migracij ...
- najprej bodo vsi želeli živeti tam kjer je lepo in je polno denarja in se da vse kupiti (kapitalizem)
- potem bodo revni uvideli dan itako lepo in bodo šli raje tam kjer je za vse enako a manj, posledično se bo tisti preostali večini začelo dogajati isto (ker se bo pač delež razdelil na preostanek in bodo spet nekateri imeli in drugi ne)
- potem bo prišlo v komunizmu do pojava "večvrednosti" in bodo nekateri hoteli še več kot pa samo to akr imajo vsi, ter bodo šli nazaj na kapitalistično stran (enako se bo zgodilo s preostankom v stilu uni tam čez pa lepše živijo)

.. skratka to je začaran krog. Vsaka evolucija rabi malce relovucije da se razmere izenačijo (zato tudi uspejo skrajni režimi v določenem obdobju prevladati).

Aja najboljši sistem je anarhija!
zmaga.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sej veliko stvari, ki si jih napisal o S Koreji vs. kapitalizmu je (žal) res, mogoče njim ni tako grozno, kot si mi kot razvajeni potrošniki predstavljamo. Drugega pač ne poznajo, ne vedo da bi hrana naj imela okus (ki ga ima pri nas morda ravno zaradi vseh možnih umetnih dodatkov in ne zato, ker je kakovostnejša), ne vedo, da obstaja GPS (bogi reveži, kako se ne zgubijo
tongue-1.gif
), če nam je 100 TV programov prineslo napredek pa tudi ne vem.

Oboje je skrajnost, kapitalizem je postal sam svoja skrajna oblika, komunizem v S Koreji pa prav tako.

Nazadnje urejeno:

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
sam še vedno si v kapitalizmu bolj svoboden. Ok, se te filajo s potrošniškimi bedarijami, samo še vedno imaš pa pravico in možnost, al boš podlegel, al boš pa še naprej živel po svoje...

Tam pa tega ni. Tam je tako, kot reče veliki vodja, in to je sveto.

Kot sem že rekel, dejmo 10 S. korejcem priložnost da pridejo živet k nam, in naj po 1 letu povejo, kje je lepše in boljše.