Vse o avtodomih in avtodomarstvu

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
46.000
6.182
113
Majstri za kamp prikole. Vprasanje. Kako je mozno da odtrga varnostno zajlo pri kljuki pri majhni hitrosti in lahki prikoli dolzine pod 5m. Nova prikola. Se snela z kugle med voznjo. Hitrost ene 40km/h max.
Ta zajla je tam da jo v takem primeru zategne in potegne ročno da se prikola ustavi.....seveda pri tem še utrga zajlo potem in ušes na ročni...

jello

Guru
22. sep 2008
11.604
4.772
113
Kaj je potem bremzalo če se je zajla snela? Bremzo lahko aktivira samo amortizer v naletni ali zajla, tretjega ni.

irwin

Guru
13. mar 2008
2.190
763
113
Lahko da naletna tolk pribremzala kljub temu da se je s kugle snela prikola. Je rekel da ce bi se zajla utrgala naj bi se vse prikola prej ustavila. Nisem hotel ? v detalje.
Clovek happy z minimalno skodo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.129
8.837
113
pri taščici
Kaksno tezo naj bi imel takle carado A361? Brez potnikov in njihove prtljage, brez koles, z nekaj 10l vode, eno jeklenko?

Car

POSTman
4. avg 2007
8.921
3.181
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
Je kdo že bil po Dolomitih? Konec avgusta načrtujem pot tja, pa me zanima kakšna konkretna izkušnja. Pot, prenočišča, ogledi, kakšne vožnje z gondolo, v glavnem vse me zanima. Štart v Mengšu, potem imam 6-7 dni, da pridem do Milana. Nekako načrtujem takole:
Slovenija → Trbiž → Tolmezzo → Pieve di Cadore → Cortina
Cortina → Passo Falzarego → Arabba → Passo Pordoi → Canazei → Passo Sella → Val Gardena → Bolzano
Bolzano → Trento → Riva del Garda
Riva del Garda – prost dan + ladjica

Riva → Salò → Gardone Riviera → Desenzano → Sirmione
Sirmione → Brescia → Bergamo
Bergamo → Milano
Mnenja, nasveti.....

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.984
5.283
113
Je kdo že bil po Dolomitih? Konec avgusta načrtujem pot tja, pa me zanima kakšna konkretna izkušnja. Pot, prenočišča, ogledi, kakšne vožnje z gondolo, v glavnem vse me zanima. Štart v Mengšu, potem imam 6-7 dni, da pridem do Milana. Nekako načrtujem takole:
Cortina → Passo Falzarego → Arabba → Passo Pordoi → Canazei → Passo Sella → Val Gardena → Bolzano

Bergamo → Milano
Mnenja, nasveti.....
S čim misliš to it?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
46.000
6.182
113
CTXP-Dumb-and-Dumber-HERO.jpg

• Všeč mi je

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.984
5.283
113
Dosti bezlanja za avtodom. Računaj, da za vsak prelaz rabiš bistveno več časa kot si predstavljaš.
Jaz bi začel na 3 Zinnen, pa čez Cortino in prelaz Falzarego v Alta Badio, ker v Arrabo dol je en tečen odsek, če se prav spomnim ni za AD, pol pa počasi v Val Gardeno, pa Bolzano in Garda pa domov. Še to je preveč za en teden.

PS: gondole so relativno drage.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.921
3.181
113
57
Planet zemlja
www.posta.si
Dosti bezlanja za avtodom. Računaj, da za vsak prelaz rabiš bistveno več časa kot si predstavljaš.
Jaz bi začel na 3 Zinnen, pa čez Cortino in prelaz Falzarego v Alta Badio, ker v Arrabo dol je en tečen odsek, če se prav spomnim ni za AD, pol pa počasi v Val Gardeno, pa Bolzano in Garda pa domov. Še to je preveč za en teden.

PS: gondole so relativno drage.
Bezlanja? Meni se zdi prav lagano... Prvi dan do Cortine, drugi dan preko glavnih prelazov Pordoi in Sella, tu nekje bi tudi prespala in šla na oglede z gondolo, potem četrti dan pa že dol proti Gardskem jezeru. Kakšen dan potem ob jezeru in počasi proti Milanu na koncert Davida Guette. Nisem napisal domov, kje si to videl? :cool: Za naprej pa je že druga zgodba, ostane še 10 dni, ampak čakam navodila šefice... Mene vleče v Cinque terre in tam okoli, moja bi šla nekam proti St-Tropezu, varianta je še jug proti Neaplju, Amalfiju, ampak se mi zdi premalo časa... Ampak dajmo najprej Dolomite rešit.:D Gondole, kampi, PZA-ji...

• Všeč mi je

jello

Guru
22. sep 2008
11.604
4.772
113

Bergamo → Milano
Mnenja, nasveti.....
Od naštetih prelazov na nobenem ni neke panike, sem bil letos julija, dovolj široko in večinoma nov asfalt. Verjetno pa bo sedaj večja gužva. Na seznamu je za moj okus preveč krajev v katere ne bi hotel avgusta. Namesto milana raje kakšen dan več v bergamu, namesto garde raje iseo ali como. Pza- jev je dovolj, če rabiš konkretno za jug garde ali ostala jezera lahko pogledam, kje točno sem bil, na severu garde (riva, nago-torbole) je bilo avgusta vedno vse polno in letos za prvomajske tudi.
V dolomitih sem parkiral v alta badii pod žičnicami in v arrabi pri "športnem parku" - zapuščeno zunanje hokejsko igrišče, kjer parkirajo vsi.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.568
6.194
113
Jaz sem bil v Dolomitih pred korono. Traso je sicer otrok (študent takrat) splaniral, tako da se nisem matral in bi ga moral vprašati za točno traso, ker je že nekaj nazaj.
Mi smo spali večinoma na prelazih, ceste so široke, vozijo busi s tremi osmi in ni nobenh težav z avtodomom, z gondolo prideš marsikje skoraj na vrh, potem pa lahko narediš še 100 višincev v hišnih copatih in si osvojil tritisočaka. Lahko pa greš tudi peš s kakih 2000 metrov. Sem preletel fotografije in vidim, da smo bili na Piz Boe, Tofana di Rozes, Cinque Torri, Tre Cime, Galleria Lagazuoi, jezero Sorapis, jezero Braies ... Spali smo denimo na Falcaregu.
Glede na dostopnost hribov in enostavnost potovanja po Dolomitih, me ne preseneča, da imajo pri nas tujci težave, ko rinejo na neustrezne ceste in z neprimerno opremo na naše hribe, ki so veliko nižji.

jello

Guru
22. sep 2008
11.604
4.772
113
Ravno to je težava ja. V italiji je bil v copatih na tritisočaku, pri nas je pa na 1.500m že v previsni steni.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe