Vse o avtodomih in avtodomarstvu

igi

Guru
13. okt 2007
5.772
1.336
113
Celje
Špilfarderber.
Take pustiš, da zabluzijo s svojo idejo in pol čez leto skesano preidejo na tisto, kar so jim strici govorili. Je vsak kaj za čitat. :)
dobr zdej ste me čist ubil. Pa ni moj namen pametovati. Dejansko zbiram informacije. Samo pri AD res izgleda tako, kot, da je vse obstalo 20 + let nazaj.

Danes se nekateri že z električnimi avti celo vozijo več 100km. V AD pa špagetov menda ne bom uspel skuhati z elektriko.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.617
3.642
113
In potem bereš vsako leto na desetine postov, kako poleti ne hladi, pa da kupujejo led, da pomaga ohladiti vsebino, pa redno čiščenje, pa dodatni ventilatorji in podobne štorije.
Če postaviš piksne pira na vrhnjo polico zraven hladilnih reber, je pir blizu ledišča tudi pti 30 in več stopinjah. No vsaj pri meni je tako. Če ga imaš na dnu hladilnika je pa mlačen. Tolk o mojih izkušnjah.

• Ljubezen
Reactions: Kamele0N

jello

Guru
22. sep 2008
10.891
4.207
113
dobr zdej ste me čist ubil. Pa ni moj namen pametovati. Dejansko zbiram informacije. Samo pri AD res izgleda tako, kot, da je vse obstalo 20 + let nazaj.

Danes se nekateri že z električnimi avti celo vozijo več 100km. V AD pa špagetov menda ne bom uspel skuhati z elektriko.
Samo še čakam da vprašaš po kateri diagonali postavt posteljo, da ne bo kot 50 let nazaj podolgem ali počez.

Obstalo je tisto kar je enostavno in uporabno, torej z razlogom. In med to paše tako plin kot klasičen (moker če hočeš) skret.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
43.874
5.224
113
Pa ne pozabit na silikon spray.....mazat uno gumico na kaseti...pa on/off loputko....da vam ne ostane v roki med sranjem....

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.355
3.752
113
V dvajsetih letih sem dvakrat našprical školjko s silikonom, pa ne da bi se lepše/lažje odpirala/zapirala. Ugani zakaj.

Meni se ne ljubi prepričanih prepričevat. Verjetno bo imel Rovando razprodajo linije Šumaher, pa najboljše da kupiš enega.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

jello

Guru
22. sep 2008
10.891
4.207
113
Za šumaherja potrebuješ c kategorijo.

Mene tudi ni treba prepričevat, po mojem mnenju in izkušnjah pa je bila topla voda na področju uporabe in samogradnje AD bolj ali manj že izumljena in se ne rabiš učit na ponavljanju napak tistih pred tabo. Ok, razen kameleona, ta je pravkar izumil sranje z loputo za skret v roki. Lahko tudi to, če ni drugega za počet. Ampak v AD je vedno nekaj za počet.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
43.874
5.224
113
Nisem jaz tega izumil....ampak uporabniki... če laufa nekaj na suho in se zatika.... pač uporabi več sile.....

dask

Majstr
21. sep 2023
735
865
93
Ne vem, če je že kdo omenil glede izbire, ampak Sprinterji ZELO radi gnijejo... smo imel dva v firmi, v petih letih so paneli kot da bi jih en z rjavo barvo nalašč pošprical. Vožnja sicer top, podvozje je v primerjavi z drugimi odlično, rja pa tudi :)

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.159
10.390
113
In potem bereš vsako leto na desetine postov, kako poleti ne hladi, pa da kupujejo led, da pomaga ohladiti vsebino, pa redno čiščenje, pa dodatni ventilatorji in podobne štorije.

In isto najboljše so klime z on/off kompresorji, pa elektro bloki iz prejšnjega tisočletja z razlago "to je kot Golf. Ni nova tehnologija, deluje pa". Sicer klime še v kampu ne moreš lafati, si las s fenom posušiti ali na indukciji skuhati špagetov, ampak TV pa lahko gledaš.

No jaz pa bi rad tehnologijo iz tega tisočletja ;) Ja vem sem čuden in kompliciram. Zato pa (še)nimam AD in samo teoretiziram.
Aha, ti bi rad tehnologijo iz tega tisočletja? Kaj pa je to? Kompresorski hladilnik deluje na popolnoma enakem principu kot je bil izumljen, absorbscijski tudi, kemični sekret tud ni neka znanost, pumpa za vodo tudi ne, grelec tudi ne. Ni neke divje znanosti zadaj, razen kup elektronske šare je dodano. Enako je pa z baterijami, polnilci in podobno šaro. In tudi v tem tisočletju še niso izumili baterije, ki bi shranila v volumnu in teži ene 10kg jeklenke plina enako energije. Da o dizel motorju v tvojem kombiju ne govorim. Stari dobri absorpcijski hladilnik na plin/elektriko/12V deluje, sicer ima svoje omejitve, ki se jih da rešit tako ali drugače (beri rešetke imaš v senci v vročih dneh in jih enostavno snameš, pa mal planiraš da daješ not pir zvečer) in tudi popravit se ga da zelo enostavno. Dela pa 14 dni z eno samo jeklenko plina in točno zato je v off grid kampingu še vedno prva izbira. Enako je s kuhanjem.
Kuhal, grel in hladil se boš pa žal na baterije, tudi iz tega tisočletja, bolj švoh, pa lahko teoretiziraš kolikor hočeš. In kot si rekel, dal boš 70 jurjev, navlekel v kombi 100 kil šare za to, da boš na konc izbiral med tem, al boš lačen, al pa da ti bo toplo, skratka boš zelo omejen. Fora avtodoma pa je, da lohk v čim večji meri delaš kar se ti sprdne tisti hip.
Se pravi ga opremiš z novodobno baterijsko tehnologijo za to, da si čimbolj podaljšaš avtonomijo off grid. Zenkrat pa za to rabiš tudi fosilna goriva s katerimi nosiš s sabo dovolj energije za hladit hrano in kuhat, pa se gret. Ko si pa na štromu, lohk pa tud na indukcijo kuhaš, čeprav pazi kaj delaš, en se je prejšnji vikend kar dobro poparil, ko so kuhal hrenovke zunaj na jedilni mizi. Mi ni jasno, kaj mislijo da prišparajo, da not na plinu ne skuhajo tistih hrenovk. To je to, ni nobene divje filozofije, je matematika zelo enostavna.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.141
1.982
113
Kakšen je vaš komentar na Adria, Sun Living S 75SL lite

A ste ravno o Fordu in o 8-stopenjskem avtomatu govorili? Grem malo nazaj pogledat.

igi

Guru
13. okt 2007
5.772
1.336
113
Celje
Aha, ti bi rad tehnologijo iz tega tisočletja? Kaj pa je to? Kompresorski hladilnik deluje na popolnoma enakem principu kot je bil izumljen, absorbscijski tudi, kemični sekret tud ni neka znanost, pumpa za vodo tudi ne, grelec tudi ne. Ni neke divje znanosti zadaj, razen kup elektronske šare je dodano. Enako je pa z baterijami, polnilci in podobno šaro. In tudi v tem tisočletju še niso izumili baterije, ki bi shranila v volumnu in teži ene 10kg jeklenke plina enako energije. Da o dizel motorju v tvojem kombiju ne govorim. Stari dobri absorpcijski hladilnik na plin/elektriko/12V deluje, sicer ima svoje omejitve, ki se jih da rešit tako ali drugače (beri rešetke imaš v senci v vročih dneh in jih enostavno snameš, pa mal planiraš da daješ not pir zvečer) in tudi popravit se ga da zelo enostavno. Dela pa 14 dni z eno samo jeklenko plina in točno zato je v off grid kampingu še vedno prva izbira. Enako je s kuhanjem.
Kuhal, grel in hladil se boš pa žal na baterije, tudi iz tega tisočletja, bolj švoh, pa lahko teoretiziraš kolikor hočeš. In kot si rekel, dal boš 70 jurjev, navlekel v kombi 100 kil šare za to, da boš na konc izbiral med tem, al boš lačen, al pa da ti bo toplo, skratka boš zelo omejen. Fora avtodoma pa je, da lohk v čim večji meri delaš kar se ti sprdne tisti hip.
Se pravi ga opremiš z novodobno baterijsko tehnologijo za to, da si čimbolj podaljšaš avtonomijo off grid. Zenkrat pa za to rabiš tudi fosilna goriva s katerimi nosiš s sabo dovolj energije za hladit hrano in kuhat, pa se gret. Ko si pa na štromu, lohk pa tud na indukcijo kuhaš, čeprav pazi kaj delaš, en se je prejšnji vikend kar dobro poparil, ko so kuhal hrenovke zunaj na jedilni mizi. Mi ni jasno, kaj mislijo da prišparajo, da not na plinu ne skuhajo tistih hrenovk. To je to, ni nobene divje filozofije, je matematika zelo enostavna.
saj to je meni vse jasno. A še vedno trmarim, ker enostavno ne razumem, zakaj bi moral razmišljati kdaj bom dal pir vi hladilnik, pa na katero polico, da bo hladen, ko se mi bo pilo. Kompresorski hladilnik je res enak kot v prejšnjem tisočletju. Je pa sedaj precej enostavno zraven voziti par 100Ah baterijo, kar v prejšnjem tisočletju še ni bilo. Eni še vedno trdijo, da je klasični AGM največ. In ja odvisno za kaj rabiš. Jaz z AD ne bom stal na mestu več kot 24ur. Takoj, ko pa se bom peljal pol ure, bo porabljena energija za hlajenje pira nadomeščena.

In potem pridem v kamp, se priklopim na njihovo elektriko z omejitvijo 3A ali mogoče 6 ali kako že gre? in žena si želi posušiti lase. Vrže varovalko ven. Vklopim indukcijo vrže ven, klimo vrže ven... Zakaj bi si želel tega že v osnovi, če je enostavna rešitev pretvornik, ki recimo iz omrežja jemlje 3A, razliko za tistih 10 minut pa iz baterij? Ko poraba pade, pa se baterija počasi napolni nazaj. Nič bistveno težja/dražja zadeva od inverterjev prejšnjega tisočletja.

Pa klima recimo. Večina samo on/off kompresorji z velikimi zagonskimi tokovi. Zakaj bi si to želel, če je na drugi strani za nekoliko več € inverterski kompresor?

Pa stari dobri elektro bloki. A je uporaben še za kaj druga kot za prikaz nivoja tekočin?

Ja nič, očitno bo treba verjeti izkušenim in bom na koncu vzel nekaj "iz zaloge" in raje potem iz AD komentiral v tej temi ;)

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.159
10.390
113
Nočeš dat pira v hladilnik zvečer, pripravljen si se pa vozit po avto polnilnicah? Zanimiva razmišljanja. Dal boš 70 jurjev za nekaj omejenega, ko bi lahko dal 70 jurjev za nekaj neomejenega. To, da pa ne boš nikoli stal več kot 24 ur je pa navaden bulšit.

brane_new

Guru
10. feb 2008
19.071
2.444
113
Hladilnik - reže?
200kg prtljažnik - saj AD še nimajo dovoljenja za več kot 3500kg!
Kolesa el. z baterijo :)
samo za 2 odrasla in 2x otrok do ... let.

mistique

Guru
16. jun 2009
15.226
2.752
113
Emona / Carnium
Ok, jaz res nisem želel debate o tem, kako bo kdo želel kampirati...pač eni se vozijo 1000km se sparkirajo v kamp za 3 tedne in se imajo super. Drugi iščemo probleme na kamnitih in ozkih cestah, tretji se zakopljejo na peščeni plaži, ker so iz AD-ja hoteli scat direkt v Egejsko morje itd...

Če se bo igi premikal znotraj 24h, verjamem, da ima neko specifično potrebo za to, v nasprotnem pa to po mojih izkušnjah ni nekaj, kar bi bila prijazna oblika preživljanja časa. Izjema je tranzit, da pridem nekam. No ja...ko sem delal roadtrip po NZ sem bil kar prisiljen na premike med 100 in 400km (ampak vsak drugi, tretji dan), pa sem pokril skoraj 5000km in seveda sem bil...20 let mlajši :fredi:

Tehnologija danes zagotovo omogoča nekaj več in mislim, da je avtonomija ravno ta najbolj opazna stvar. Poleg dostopnosti interneta in splošnega udobja, ki ga vse to prinese...recimo nekateri lahko delamo s plaže :evil: Jaz vem, da je prednost, da imaš na voljo nafto, elektriko in plin že kot failover in tako bom zasnoval build.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.355
3.752
113
Hladilnik - reže? Če bi bral je kompresorski
200kg prtljažnik - saj AD še nimajo dovoljenja za več kot 3500kg! Ad ne rabi dovoljenja za več kot 3.500 kg, to rabi voznik, večina ADjev ima omejen boks med 100 in 200kg zaradi previsa in švoh podaljška šasije
Kolesa el. z baterijo :)
samo za 2 odrasla in 2x otrok do ... let. 4 X 25kg, s tem da mulci nimajo kaj vozit elektro biciklov, še žena ne, to je samo za alfa samce!
Idealen za Igija. :evil: