Vrtinec zraka iznenada

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Že dostikrat sem videl vrtinec zraka, ki je zavrtel prah in listje. Ampak tak tornado, kot smo ga imeli pa danes doma sredi sicer lepega brezvetrnega sončnega popoldneva, pa še ne. Kup, kjer imamo zložene late, kole in deske za njivske zadeve, je pod silo vrtinca dobesedno eksplodiral, koli in deske (tudi po 15 kg in več težki komadi) so leteli do 20 metrov stran v vse smeri, enega od kolov pa je zapičilo kot izstrelek v tla. Zraven je bila že pripravljena kupola za pokrivanje solate iz lesa in polivinila, jo je dvignilo kot papir kakih 15 metrov visoko v zrak in nato raztreščilo na tleh. Plastičen sedež gugalnice, ki je v bližini, je parkrat obrnilo okoli in okoli (kot v kaki risanki), nato pa razlomilo. Največji hec je bil, da se je to zgodilo v izjemno ozkem pasu, mogoče kakih 5 metrov, trajalo pa kake pol minute. Dobesedno tornado iz jasnega. Škoda, da nisem mogel posneti na video.

Me firbca, kako je to pogosto, ste že kdaj videli kake močnejše vrtince, vendar ne med neurji, ampak takole sredi belega mirnega dne?

Na sliki ostanki kupole ter 15 cm globoko v zemljo zarit 1,5 m dolg ter 8 cm širok lesen kol, je pa bilo v času slikanja večji del že pospravljen:
635949-P4121202-resize.jpg

Priponke

• 635949-P4121202-resize.jpg
    635949-P4121202-resize.jpg
    236,7 KB · Ogledi: 257

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Hmmm, izjemno zanimivo ...

Jaz sem osebno brez prič doživel nekaj podobnega. Sicer sem vse podrobnosti že pozabil, ker gre za dogodek izpred približno 15-20 let. Ni pa šlo za tako slikovit prizor, kot v tvojem primeru ... No, odvisno od opazovalca ... Kar mi je še danes narazložljivo, je bil nekakšen brezprašni(!) piš, torej kot sam neviden (vidni so bili le učinki na bližnjem drevju in grmičevju), mislim, da niti ni bil vrtinčast, temveč bolj (ne pa nujno edino) vertikalen, morda poševno, od zgoraj navzdol, ki po moje ni obsegal več ko 5-10 metrov zračnega stebra v obsegu. Ne morem se izogniti (pa brez zajebancije!) občutku, ki je še danes precej čuden in ki sem ga dobil takrat - namreč, šlo je za podoben učinek, kot da bi neznani (nevidni) predmet določene velikosti in velike hitrosti v trenutku zavrl ... (Ne da bi želel s tem vzpodbujati kravžljanje možgančkov koga.)

Dogodek je trajal največ 5 sekund in se je zgodil neko poletno popoldne, slučajno sem stal na domačem balkonu, kristalno jasno vreme, brez vetra prej in potem (tega se spomnim še posebej zanesljivo!) ... Kot "konvekcijski pojav" tega vsekakor ne bi opredelil, tako da se ne truditi s kakšnimi tovrstnimi razlagami (če bo imel kdorkoli takšne želje). Energija je bila enostavno prevelika in v preveč omejenem (in majhnem) prostoru.

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.600
1.128
113
Titograd
Tudi pri nas videl nekaj takšnega, spredaj pri dovozu imamo vrbo, kar pošten primerek ki ima okrog debla pri tleh 30 cm premera, nekje sredi poletja je bilo, vročina za popizdit nekje 35 stopnij, že nekaj dni brez sapice, pa je prišel tak veter da je tisto veliko vrbo čisto polegel ob tla, prevrgel kanto za smeti in v par sekundah je bilo spet mirno, par metrov vstran na terasi pa niti sapice. Krnekaj
bonk.gif

No, vam je ta "sapica" lepo premetala deske
d055.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Saj pravim, bi moral biti takrat na licu mesta, pa tudi ob znanju, ki ga imaš(/-m) danes, ne bi bil zadovoljen z racionalno razlago.

Sem danes še malo premišljeval. Torej, kot rečeno ni bilo vrtinčenja, čisti zračni kanal nekaj metrov nad tlemi (brez dotika tal), poševno v smeri sever-jug, v zgoraj omenjenem obsegu in dolžine recimo 20-30 metrov (ocena po okolišnjih učinkih), čas trajanja cca. 5 s. Pred tem in po tem čista tišina.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.097
-8.767
113
Si sploh pregledal moj link?
Za to zadevo je ZNAČILNO da imaš popolnoma mirno ozračje. Nato pa se pregreti zrak ob tleh hitro dvigne skozi višje ležečega hladnejšega. Če je na voljo dovolj pregretega zraka se dobi močan in tudi dalj trajajoč vrtinec.

Ok še iracjonalna razlaga-bili so vesolčki
evil.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
V mojem primeru me najbolj moti to, da je bila horizontalna komponenta očitno močnejša (zato mi konvekcija ne gre najbolj v račun ...), šlo je za kratek kanal, dobesedno odsekan na začetku in na koncu, in še tretjič - ni bilo znakov vrtinčenja (kakšnega glavnega vrtinca pa sploh ne).

P.S.: Možno bi bilo, da je bilo vse skupaj rezultat mikrokonfiguracije terena. Vendar mi še vedno manjka vsaj enakovredna "polovička" za generacijo takšnega zračnega stebra ...

Nazadnje urejeno:

erikson

Guru
25. avg 2007
22.707
6.475
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Me firbca, kako je to pogosto, ste že kdaj videli kake močnejše vrtince, vendar ne med neurji, ampak takole sredi belega mirnega dne?
To ni nič neobičajnega. Tisti brazilski metulj je izgleda spet zamahnil s krili.
crazy1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj pri nam tudi ni bilo nobenega prahu, piša se ni videlo, vrtinčast je pa bil zagotovo, sicer ne bi ves material pometalo v vse smeri. Pri sosedu še polivinila, ki je ležal na tleh ni premaknilo, samo malo je zanihal, pa je šel ta vrtinec prav v črti preko sosedovega vrta. Kot smo potem ugotavljali, se je vrtinec začel direktno na meji med našo in sosedov parcelo, kjer je dokaj strma 2 m visoka meja.

Dobro, da ni bilo nobenega zraven tega kupa desk, zihr bi ga ubilo. "Once in a lifetime" dogodek.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.194
113
Termika je te dni zelo aktivna. Močno sonce ogreje tla, malo višje pa hladnejši zrak.

Ravno prejšnji teden sem se peljal z letalom Cessna in imel priložnost videt kaj dela termika. V sicer brezveterju nas je iznad okoliških gričev premetavalo kot letalo iz papirja.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Jaz sem tudi danes na makedam cesti opazoval "mikro tornado"
grin1.gif
ful zanimivo za videt, je bil zelo lep stožčast vrtinec visok cca 5m.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
In če malo navihano dopolnim tole - še dobro, da ste bili tudi vi oziroma vsaj ti zraven, sicer bi še kdo po lepi slovenski navadi najprej obdolžil kakšnega vedno dobrodušnega soseda.
grin1.gif

Mi je pa všeč tvoja zadnja pripomba. Ker sem tudi sam premišljeval v enaki smeri. Namreč, očitno so ljudje v povprečju še vedno preslabi (nepretanjeni) opazovalci (okolice in narave na sploh) ali pa jim podobni dogodki niso dovolj zanimivi (ali ti prinesejo premalo dramatičnosti). Ker skoraj ne verjamem, da bi po "tretji strani" bili takšni dogodki tako, relativno redki. Sploh pa ne ob vsej dinamiki ozračja (ali vremena nasploh), ki je, najbrž to lahko rečem, ena izmed svojevrstnih značilnost in bogastev Slovenije. Iz vsega povedanega so seveda izvzeti razni profesionalci in drugi, ki se imajo s podobnim pogosteje srečevati že zaradi narave svojega delovanja.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Tudi sam sem doživel tak vrtinec, na vrhu Slivnice. Spravljali smo se, da bi skočili z jadralnimi padali, samo je veter pihal iz napačne smeri. Potem pa naenkrat uleti en tak fin vrtinec, višine nekaj metrov, zagrabi mojo gore-tex jakno, jo dvigne v zrak in jo vrže nekaj metrov stran. Kej sem je dobil nazaj, je bilo vse skupaj samo zabavno.
grin1.gif

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Pri nas se je ene štiri leta nazaj zgodilo nekaj podobnega. Pometalo je dol cca 20 ceglov iz prvih dveh vrst strehe, razmetalo nekaj palic, ki so bile v bližini in dvignilo nekaj peska.

Smo tudi gledali kaj se je zgodilo
grin1.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
No, in mimogrede na SV koncu Ljubljanske kotline ravno doživljamo prvo letošnje manjše neurje, zaenkrat z veliko precej močnega in sunkovitega vetra, s pravim poletnim grmenjem in vse močnejšim nalivom. Mislim, da tokrat niso bili prevrnjeni le cvetlični lončki (kolikor sem ujel zvokov iz bližnje okolice).

Če tole lahko vzamemo kot napoved za prihodnje, lahko rečem, da po svoje komaj čakam poletje, ko bodo energije v zraku bistveno večje ...
crazy1.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Hudo, js sm pa ravno kak mesec nazaj pri kolegu gledala en tak film, kjer so tud bli v nekem parku taki mini tornadi... sprva kot nič, potem pa se je kr na lepem iz oblakov pojavil en ogromen tornado in vse uničil, potem pa zginil kot kafra nazaj... Kasnej se je še ponovilo, samo da je bil kao tornado tok ledeno mrzel da so ljudje zmrzovali kar na cesti. No, film se konča nekje v Parizu z nekim pudljem ki mu tisti mini tornado samo privzdigne ušesa in pol je konc filma (poanta naj bi bla, ker naj bi vsi mislili, da se to ne bo več ponovilo, no pa se je potem v Parizu).
Hudič, k se ne spomnem naslova...