Vrtalnik LiOn

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Aha, hvala.

Vidim da nič revolucionarnega, da bi moral menjat mojo floto baterij in glede na to, da moji polnilci podpirajo zgoraj omenjene baterije (lipo, liion, life) se mi zdi, da je to, kar si ti postal "eksotika", vsaj zaenkrat.

Mogoče se pa motim
bonk.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.872
-8.606
113
No so še 4,35V Samsung ICR18650-30A in ICR18650-30B, 4,3V ICR18650-28A pa še kaj bolj no name bi se našlo.
Splača menjati? Odvisno od namena uporabe. Če ti je važna visoka napetost med praznenjem, potem se zelo splača, če ti ni, je vseeno.

Btw, to ni nobena eksotika, saj so te baterije na voljo že več let.

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
V modelarstvu je to exotika, ker zaenkrat še noben proizvajalec ni ponudil takih baterij s takim specifikacijam, poleg tega tudi ni na voljo nobenega polnilca, da bi take baterije polnil.

Bom kar na li-po ostal, polnem jih brez problema z 10A, kar pomeni, da imam 2×3S 4000mah na voljo v pol ure.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.872
-8.606
113
Večina hobi polnilcev polne do 4,3V po celici. Do 4,35V pa res bolj redki.
Modelarstvo je itak zanemarljiv trg po velikosti, tako da jasno, da tega ni tam.
Sicer pa so pri modelarstvu bolj važni visoki praznilni tokovi, kot pa kapaciteta. Zato so bolj aktualne lifepo4, ter litij-mangan baterije

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Vsi modelarski polnilci imajo samo 3 li-xx programe in polnejo do 4,2V na celico. Pri teh baterijah je važna napetost, teža in praznilni tok, če pa nisi v zraku pa še kapaciteta. Večja je napetost, manjši C potrebujejo baterije, a seveda je to vse skupaj pogojeno z reglerji in ostalo opremo, da zdrži tako napetost.

Če bi bile na voljo 4,35V li-ion celice z nekim normalnim razmerjem kapaciteta/praznilni tok/teža bi bilo te še kako zanimivo za modelarski trg, saj bi na račun višje napetosti prihranil kakšen gram pri letečem modelu. In modelarski trg ni ravno majhen, res da je zanemarljiv proti potrošniški elektroniki, ampak če računam da imam sam cca 500 € samo v modelarskih baterijah (kje je še polnilec in napajalnik) pa nisem ravno pri najbolj zagretih modelarjih in glede na to da HK skladišče komaj sproti polne skladišče več kot 100 različnih li-po baterij, potem to ni ravno nezanimiv trg za te baterije, li-ion 4,35V. Očitno je tu kakšna druga lastnost, ki ne zadošča našim potrebam.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.872
-8.606
113
Že najcenejši modelarski polnilci(ja, za cele 25€) imajo nastavljivo napetost polnenja do 4,3V po celici(nekateri ne direktno, ampak se moraš poigrati s kalibracijo)
wink-1.gif

V grobem je tako, da sta si praznilni tok in kapaciteta obratno sorazmerna. Celice, ki zmorejo velike tokove imajo nizko kapaciteto in obratno. Najširše razširjene li-ion celice so li-kobalt(med drugim tudi te 4,3 in 4,35V), ki imajo navišjo kapaciteto glede na volumen in težo, a jih lahko prazneš le z 2C
tongue-1.gif
To je jasno dovolj za 90% naprav, ni pa ok za razne stroje, modelarje in podobno. In ne delaj si utvar, modelarski trg je praktično popolnoma zanemarljiv proti vsem drugim uporabnikom litijevk.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Malo sem ga uporabljal danes in ga bom očitno nesel nazaj. Moči ima sicer dovolj kljub samo 12V, problem je da ima glava precej zračnosti in sveder oz. nastavek potem moteče opleta, sploh če je daljši ali večji - se bojim da za resno uporabo zadeva ni najbolj primerna. Lahko da sem dobil okvarjen izdelek, sporočim v prihodnjih dneh. Pred nakupom vsekakor svetujem preverbo zračnosti glave.

Kako misliš "opleta" levo desno če gledaš "glavo" ali gor dol ? Si nesel že nazaj ?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.310
9.516
113
EU
Mogoče ima vklopljene možnost vrtanja s "kladivom", potem glava normalno ima aksijalno zračnost.
sprasujem se.gif

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Sej ravno to sem tudi jaz razmišljaš, ker se mi zdi čudno da bi kaj "opletalo" ker je dokaj majhna glava in sam "body" vrtalnika je kratek...

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Sem nesel nazaj, ker ni bilo opcije da preverim "zamenjavo". Ni se mi zdelo smiselno da vzamem drugega z enako težavo. Problem je bilo opletanje levo desno ja - zračnost glave na ohišju se opazi tudi v mirovanju - če glavo primeš z roko je med kovinskim delom glave in ostalim ohišjem vsaj 1-2 milimetra zračnosti oz. prostega gibanja (lufta), ki ga pri delu seveda ne moreš nadzirati. Milimeter pri nastavku glave pri 5-10 cm dolgem nastavku postane 5-10mm opletanja - pri vijačenju se še da potrpet, je pa problem bolj izrazit pri uporabi svedra ali v mojem primeru, žičnate krtače.

Sicer pa ga vzami, morda sem imel samo smolo pri izbiri. Če ti ne bo ustrezal boš denar itak dobil nazaj, ti pa priporočam da ga, v kolikor je to možno, preveriš še v trgovini.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.310
9.516
113
EU
Nisi podrobno razložil "opletanje".
1 - Glava ima zračnost aksialno - v smeri osi
2 - Glava ima zračnost radialno - v smeri radiusa

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Opletanje je bilo prisotno v smeri radiusa oz. levo desno in ne gor dol kot pri pnevmatskih kladivih.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Pri teh cenenih 'kitajcih' je to več ali manj normalno. Prevelike zračnosti, akumulatorji ki so vprašljive kakovosti in nenatančna izdelava in montaža sestavnih delov so pričakovane.
Zakaj bi sicer kvaliteten, po tehničnih podatkih primerljiv (ali celo na zunaj videti enak) izdelek stal tudi petkrat več?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.872
-8.606
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:

Zakaj bi sicer kvaliteten, po tehničnih podatkih primerljiv (ali celo na zunaj videti enak) izdelek stal tudi petkrat več?
Od teh 5x je 3x na račun znamke
evil.gif
le 2x pa pride na kvaliteto

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Recimo Sanyo UR18650ZT so 4,3V itd, več se mi pa ne da iskat
grin1.gif

Tipični marketinški nateg
rolleyes-1.gif

Vzamiva za primer tole (sanyo, tvoj drugi link). Ja, res je, da je polnilna napetost 4,35V, pa kaj? Z višjo napetostjo jo polneš, da prej "nafilaš" kapaciteto, mogoče nekaj časa celo drži to čudežno napetost, ampak moja prvotna trditev pa še vedno drži, da je nazivna napetost Li celice 3,7V (ok, pri teh, pri drugih 3,6V tiste tretje so pa itq recimo temu bolj redke...). Ne vem, zakaj bi se navajala kot obratovalna "?" napetost 12V, če to ni deljivo z nazivno napetostjo celice. Not gonna happen.
stupid-1.gif

To je tako, kot da bi rekel, da ima Clio pri 200km/h porabo 2l/100km. (sej verjetno jo lahko ima, če je dovolj strm klanec, ampak tega ne pišeš kot uradno specifikacijo, anede...
17758-icon_confused.gif
)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:Zakaj bi sicer kvaliteten, po tehničnih podatkih primerljiv (ali celo na zunaj videti enak) izdelek stal tudi petkrat več?
Od teh 5x je 3x na račun znamke
evil.gif
le 2x pa pride na kvaliteto
Morda pa razmerje teh mnogokratnikov le ni čisto takšno. Manjši del je posledica znamke, veliko večji pa na račun kvalitete.
Pa ne pišem na pamet: pred leti sem testiral in potem objavljal teste različnih ročnih strojčkov za Iskra-ERO (kasneje tudi Hidria-Perles) in takrat sem se lahko prepričal, kako velike so razlike med posameznimi primerljivimi strojčki.
Na primer, eden od preskusov je bil tudi, koliko obratov z enim polnjenjem naredijo aku-vrtalniki enakih karakteristik, vendar cenovno različnih znamk. Števec je pokazal prav to, o čemer sem pisal - 5x več.
Zato je moje mnenje osnovano na takratnih testih, morda je danes, po skoraj desetih letih kaj bistveno drugače, ne vem.

LP

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Pri teh cenenih 'kitajcih' je to več ali manj normalno. Prevelike zračnosti, akumulatorji ki so vprašljive kakovosti in nenatančna izdelava in montaža sestavnih delov so pričakovane.

Vseeno sem pričakoval več, pohvalili so se tudi s Samsung baterijo. Morda sem res imel samo smolo in bi moral vzeti drugo. Hofer načeloma nima slabe robe, so pa seveda vedno izjeme...

jest5

Guru
18. avg 2007
25.872
-8.606
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Recimo Sanyo UR18650ZT so 4,3V itd, več se mi pa ne da iskat
grin1.gif

Tipični marketinški nateg
rolleyes-1.gif

Vzamiva za primer tole (sanyo, tvoj drugi link). Ja, res je, da je polnilna napetost 4,35V, pa kaj? Z višjo napetostjo jo polneš, da prej "nafilaš" kapaciteto, mogoče nekaj časa celo drži to čudežno napetost, ampak moja prvotna trditev pa še vedno drži, da je nazivna napetost Li celice 3,7V (ok, pri teh, pri drugih 3,6V tiste tretje so pa itq recimo temu bolj redke...). Ne vem, zakaj bi se navajala kot obratovalna "?" napetost 12V, če to ni deljivo z nazivno napetostjo celice. Not gonna happen.
stupid-1.gif
Zakaj piše 12V vprašej na marketinški oddelek
smirk-1.gif

Kar se pa tiče samih baterij, pa prosim ne bluzi o nategu.
Sicer pa glavni point teh baterij itak ni višja napetost, ampak višja kapaciteta. Višja napetost med praznenjem je le dodatni bonus.

Citat:
Vseeno sem pričakoval več, pohvalili so se tudi s Samsung baterijo. Morda sem res imel samo smolo in bi moral vzeti drugo. Hofer načeloma nima slabe robe, so pa seveda vedno izjeme...
Samsung ima en kup različnih baterij. Menda nisi pričakoval, da bodo v tej mašinci njihove najboljše
confused-1.gif

Nazadnje urejeno:

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Sam imam zdaj hoferjevega (isto Li baterija), 14V, se pa odlično obnese. Dejansko se baterija ne izprazni s časom, pri občasni uporabi (tu in tam kakšen vijak ali vrtanje) ga polnim na par mesecev oz. ga sploh ne polnim in kar dela
smile-1.gif
. Za razliko od zgoraj stestiranega 12V tudi nima toliko "radialne" zračnosti
Za domačo uporabo bi na tvojem mestu sicer vzel 14V verzijo, Hoferjeva je več kot dovolj močna za vijačenje in vrtanje manjših premerov pa tudi pretežka ni. Verjetno bo kmalu spet v ponudbi pri enem ali pri drugem diskontarju...

Zdaj vidim da 18V verzijo prodaja tudi Hofer:
https://www.hofer.si/sl/posebn...rni-vrtalnik-1/