Vrsta gorskih koles - vprašanji

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.211
1.621
113
Malo obujam... Otrok raste, navdušenje je, gledava za gorca (hardtail)... 29", najbrž medium. Želje nekje v srednjem rangu... Uporabljal bi ga tudi jaz, da si malo širim izbor in podaljšam sezono zunaj... Predvidevam večinoma asfalt. Osnova so prestave, ki morajo biti 1x12, potopni zic mislim, da je kar nuja... Ostalo kar pač pride v takem kompletu, a mislim, v tem cenovnem rangu ni kaj slabega...

V ožji izbor sem dal Scott Scale-a

Kaj je še kaj takega "must have" na takem biciklu? S čim bi primerjal, nisem vezan ravno na Scotta...

Za karbonca je še čas... Ali pa če bo mali kasneje presedlal cestno/gravel...

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.211
1.621
113
Samo tole z ročko pod zicom mi ni OK. Predstavljam si, da je to malo nerodno...

corsol

Guru
11. mar 2010
4.202
1.608
113
Za lepe makadame oz. večinom asfalt potopni definitivno ni nuja.
30€ potopni ne more bit bog ve kaj...še dražji so cigu-migu

• Všeč mi je
Reactions: KStoner

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.211
1.621
113
Pa na semaforjih najbrž tudi prav pride...? Pač teh "200€" na dolgi rok ne bom pogrešil... Jih bom že kje drugje prihranil...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.255
1.696
113
Titograd
Hm, ne razumem kako bi lahko potopna na semaforju prišla prav.... vozim brez,včasih pa tudi z potopno in če ni nek precej strm teren, gor in dol, nekako ne vidim smisla.

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.211
1.621
113
Sediš udobno na zicu, ko se ustaviš...? :evil: Ja vem, večinoma je najbrž nesmisel... Najbrž pa tudi prav pride...

Šipe na avtu tudi malokrat odprem, ko pa jih odprem, se mi jih ne da goniti na roke... :valjamse:

motofrik

Guru
24. dec 2009
3.549
1.041
113
tam ko se terc po tori rola
Glede potopne... če bosta veliko vozila spuste (ampak res one single, pa strmo čez korenine..), potem jo le nabavi. Za normalno vožnjo je pa ne rabiš, od začetka jo boš par krat dal dol in gor (ker pač je), potem pa pozabil nanjo... odvečen balast, kot stranska opora. Če pa že res ''moraš'' imeti, na Aliju ali Temuju so za drobiž. Jaz sem enkrat kupil ono sedežno, na notranjo fedro, kot nekji amortizer...brez veze. Več narediš z debelo gumo, 2,40. Bolje požira rukerje.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon in Viper_XxL

corsol

Guru
11. mar 2010
4.202
1.608
113
Sediš udobno na zicu, ko se ustaviš...? :evil: Ja vem, večinoma je najbrž nesmisel... Najbrž pa tudi prav pride...

Šipe na avtu tudi malokrat odprem, ko pa jih odprem, se mi jih ne da goniti na roke... :valjamse:
Ta je kot una ko dobiš prvega otroka in nujno rabiš najmanj karavana ali enorostorca.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.825
15.505
113
kod Džej-Zija
Pri vsakem bolj strmem spustu potopna štanga pride prav, tudi na asfaltu. Še Moho si je na specialki za Milano - San Remo uporabil potopno zic štango, pa (bolj ali manj) ni zapustil asfalta.

jello

Guru
22. sep 2008
11.781
4.941
113
Rabiš jo za traile navzdol vozit in za nič drugega. Qrc gleda asfalt in makadam. Če boš to (traile na dol) vozil, potem kupi originalno, s komando na balanci, sicer pa ne.

Jebeš aliekspres in prihranjenih 70 eur, ko jo rabiš jo spustiš ali dvigneš podzavestno, tako kot bremzaš ali menjaš prestave, tako tudi dvigneš ali potopiš sedež. Ne pa neki pod zicem šlataš,.ker je ceneje. Za šparat je imbus. Na vrhu si z njim daš zic dol. In doma spet gor.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.669
7.019
113
Če voziš samo dol je ne rabiš, ker jo na začetku spustiš in na koncu dvigneš. To lahko tudi na roko za tistih 5 sekund počakaš. Če bo večina asvalt je sploh ne rabiš. Oziroma potem se vprašaj, če sploh rabiš tak pecikl. Ker se z drugimi vrstami voziš lažje in hitreje. Če že more bit scott trdak pa raje aspect kot scale. Je bolj prijazen do uporabnika. Scale je bolj agresivna XC geometrija in ni tako udoben.

Potopno rabiš, ko se vozi gor in dol. In se to dokaj pogosto izmenjuje. No ne rabiš je, gre tudi brez, si pa zelo olajšaš vožnjo. Pride nek spustek jo spustiš pa spet gor dvigneš itd. V glavnem tisti, ki pišete, da je brezveze je ne rabite.

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.626
6.234
113
Osebno se mi zdi, da je hartail mrtva veja, tip kolesa, ki ga ne rabim in ga v naši družini nima več nihče. Ali je polnovzmeten, ali pa cestno in za slabši teren gravel, mogoče treking. Ko sem kako leto nazaj vozil v Angliji po South Downs, nisem videl nobenega trdaka. Potopna pa bi tam nekajkrat koristila.
Ampak seveda vsak kupi, kar želi za svoj denar.

corsol

Guru
11. mar 2010
4.202
1.608
113
Osebno se mi zdi, da je hartail mrtva veja, tip kolesa, ki ga ne rabim in ga v naši družini nima več nihče. Ali je polnovzmeten, ali pa cestno in za slabši teren gravel, mogoče treking. Ko sem kako leto nazaj vozil v Angliji po South Downs, nisem videl nobenega trdaka. Potopna pa bi tam nekajkrat koristila.
Ampak seveda vsak kupi, kar želi za svoj denar.
Odvisno kje se voziš, jaz grem s trdakom občasno kje kjer se gravelaši(95%) ne vozijo oz. z gravelom osebno sigurno ne bi šel. FS ja, če si pripravljen sprejeti dosti višjo nabavno ceno in več vzdrževanja.Osnovni so pač dokaj težke krave, tako , da cena recimo 2-2.5k€ je min.
Drugače pa trende dandanes oblikuje industrija trenutno je gravel hit, naslednji pa bodo mogoče gorci 32".

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.626
6.234
113
Nič ni narobe, če imamo različno mnenje.
Pred desetljetjem in še malo, ko sem otrokom še sam kupoval kolesa, je bil problem, kako jim dopovedati, da s trdakom pač naj ne bi ravno šel čez skakalnice, ker ata lomov ne bo financiral. Sedaj imajo svoje prihodke, si sami kupijo, kar želijo.