Vrnitev izdelka v 8 - ih dneh

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Teh osem dni ni nikjer napisano v zakonu. V praksi je pa tako, kot si omenil. Če z zadevo ni nič narobe, je dobra volja prodajalca, če ti vrne denar. Pa naj bo to prvi dan ali osmi dan ali pa trideseti dan. Je pa vsekakor priporočljivo, da se zadeva ureja čimprej po nakupu.

Zakaj se pri večini potrošnikov mota po glavi 8 dnevni rok? Zato, ker je bil v prejšnjem zakonu o varstvu potrošnikov (oz. ne vem, če se je prej ta zakon točno tako imenoval) določen 8 dnevni rok za vračilo izdelka. Ampak to je veljalo samo za prodajo od vrat do vrat, prodajo po pošti, kataloško prodajo, itd (internetne prodaje takrat še ni bilo). Torej enako kot sedaj 15 dnevni rok, s tem, da so dodali še internetno prodajo. Se pravi v tem roku lahko vrneš zadevo, brez kakršnega koli razloga.

Še enkrat pa povdarjam, kot si že sam povedal: Kadar s stvarjo ni nič narobe, ni nobene osnove, da ti prodajalec vrne denar (razen pri zgoraj omenjenih načinih prodaje).

Seveda pa so izjeme zavajajoče oglaševanje in druge nepravilnosti.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
ok, pol pa mi naj nekdo pove če lahko to uveljavljam kot stvarno napako:

Kupil sem pred 1 letom philips lcd 1080p ki ima 2 napaki: utripanje vertikalnih črt pri 1080p signalu in ogromen input lag.

Sem prebral malo ta zakon in res velja za stvarne napeke 2 leti.

Zanimiv je ta citat: "Blago mora ustrezati zatrjevanim in predstavljenim lastnostim, namenu rabe, za katerega blago kupuje potrošnik, če prodajalcu ta namen ne more ostati neznan, ter končno običajni rabi. Neskladnost blaga s pogodbo in pričakovanji potrošnika je najpogostejši vzrok sporov med potrošnikom in podjetjem."

Če sem prav podučen, utripanje vertikalnih linij pomeni da tv v bistvu predvaja 1080i in ne p signal. Geeks help!? Se pravi ni v skladu s tem kar bi naj tv bil
confused-1.gif

Za input lag se lahko pod nosom obrišem, saj ni nikjer naveden kakšen bi naj bil.

Mi zna kdo pomagat?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik grube386 pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To ni stvarna napaka, ampak goljufija.

To je stvarna napaka. Vsaj po ZVPot...

@dkivi: Ni neomejena.

Ni stvarna napaka ampak v najboljem primeru za "optimisticno" oglasevanje (ce gre za brezihiben izdelek). Pri drobnem tisku je verjetno zapisano kako in kaj je merjeno in tam je ogromno prostora za manipulacije. Zamenjava bo dobra volja prodajalca.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Ni nujno. Pri takšnih zadevah večkrat pride do napake ali "napake". Oni pač prepišeno največjo številko, ki jo vidijo in je to to.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.262
7.048
113
Steve, kot rečeno...stvarno napako ne moreš ti določiti, ali pa geeki. Določi jo servis ali kak strokovnjak, če bi šel na sodišče.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Ni nujno. Pri takšnih zadevah večkrat pride do napake ali "napake". Oni pač prepišeno največjo številko, ki jo vidijo in je to to.

V vsakem primeru avtomatsko sklicevanje na stvarno napako ne pride v postev. Vecina teh Made in China aparatov ima "optimisticne" oznake (max power bla bla)...

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Sicer ne vem, kakšen podatek so oglaševali (max. moč, nominalno moč oz. se ne spoznam na te električne zadeve). Ampak, če v tehničnih podatki je omenjena moč, ki so jo oglaševali, potem iz tega naslova nimaš kaj praskat. Drugače bi bilo, če bi oni oglaševali nekaj, kar ne obstaja.
Podobno je pri vsej zabavni elektroniki, oz. akustiki. Vsi zvočniki, avtoradiji, stolpi, ojačevalci in kaj jaz vem kaj še, imajo t.i. maksimalno moč, ki jo prodajalci oglašujejo (ta moč je merjena po ne vem kakšnih normah), dejanska moč pa je čisto nekaj drugega. In ne moreš prit v trgovino in rečt, da so te zavedli, če so oglaševali maksimalno moč.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Zakaj že ne?

Oglaševana je bila moč 200 bar, dejanska moč je 120 bar.

Moc se lahko meri na razlicne nacine, ob razlicnih pogojih, standardih, opremi, itd, itd, ... Enako se dogaja tudi pri precej drazji opremi.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
ok, pol pa mi naj nekdo pove če lahko to uveljavljam kot stvarno napako:

Kupil sem pred 1 letom philips lcd 1080p ki ima 2 napaki: utripanje vertikalnih črt pri 1080p signalu in ogromen input lag.

Sem prebral malo ta zakon in res velja za stvarne napeke 2 leti.

Zanimiv je ta citat: "Blago mora ustrezati zatrjevanim in predstavljenim lastnostim, namenu rabe, za katerega blago kupuje potrošnik, če prodajalcu ta namen ne more ostati neznan, ter končno običajni rabi. Neskladnost blaga s pogodbo in pričakovanji potrošnika je najpogostejši vzrok sporov med potrošnikom in podjetjem."

Če sem prav podučen, utripanje vertikalnih linij pomeni da tv v bistvu predvaja 1080i in ne p signal. Geeks help!? Se pravi ni v skladu s tem kar bi naj tv bil
confused-1.gif

Za input lag se lahko pod nosom obrišem, saj ni nikjer naveden kakšen bi naj bil.

Mi zna kdo pomagat?

Seveda, prvo povej točen model Tvja...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.262
7.048
113
Podobno je s porabo avtomobilov. Pa še nihče ni uveljavljal stvarne napake, ker mu avto žere 2L več.

Če se oglašuje max moč 200W, dejanska je pa 120W je bore malo razloga za uveljavnjanje...lahko se pa proba s kakšnim odvetnikom, a za nekaj ojrov se verjetno ne da nikomur jebat?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
model je philips 42PFL9732D/10.

daj prosim če mi lahko poveš kak se strokovno reče temu utripanju črt in kaj ga povzroča. Če si kot na pol laik to prav razlagam, je to nepravilno prikazovanje 1080p, čeprav ima deklarirano da to dela brez problema
confused-1.gif

Jih grem danes za jajce vlečt. probat ni greh
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Zakaj že ne?

Oglaševana je bila moč 200 bar, dejanska moč je 120 bar.

Moc se lahko meri na razlicne nacine, ob razlicnih pogojih, standardih, opremi, itd, itd, ... Enako se dogaja tudi pri precej drazji opremi.

Tlak je fizikalna količina, ki se seveda izmeri na enoličen način. Odstopanje je lahko edino zaradi napak pri merjenju, ampak 200 -> 120 je pa že prehuda napaka.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.262
7.048
113
Dobro. Nekaj je, če ima recimo artikl prospekt, kjer piše MOČ 200W. Notri pa je na sami napavi nalepka (recimo sesalec), kjer pa piše MOČ 100W.

V tem primeru tudi ne bo problem uveljavljati stvarne napake, ker je očitno prišlo do napake in bo itak sam proizvajale zamenjal.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
KSZ
Milsim, da preveč hipotetičnih scenarijev preigravate. Dejstvo pa je naslednje: trgovec je oglaševal 200 barov, na nalepki na samem artiklu piše prav tako 200 barov in pa tudi 120 barov. Se pravi ni tukaj nobenega zavajajočega oglaševanja. Nikjer namreč ne piše, katero moč mora trgovec oglaševati, odločil se je pač za maksimalno moč, ki je tudi deklarirana na izdelku in to je to.

B81

22. jul 2007
37.697
10.963
113
KSZ

Niso nič komplicirali.
Ker nimajo drugih firm in modelov, sem poiskal en model od LAVOR firme, ki je bil najcenejši 315 EUR, on pa mi je rekel, da bo zrihtal za okoli 290 z DDV, kar je ok. Pa še jutri ga lahko dvignemo.

Lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Citat:
Torej gre za stvarno napako in lahko zamenjaš izdelek v roku dveh let od nakupa. Ko pa opaziš napako, moraš pa v roku dveh mesecev stvar reklamirati. Se pravi, da imaš sedaj dva meseca časa, da zadevo reklamiraš prodajalcu...

Res, ampak to napako moraš dokazat.
Njet. Ne rabi. Preberi zakon, če ne veš tega.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
...
Če sem prav podučen, utripanje vertikalnih linij pomeni da tv v bistvu predvaja 1080i in ne p signal.
- pri interšitu, pardon, interlejsu utripajo vodoravni robovi, ne vertikalni
- kaki pa je sploh izvor signala ? Če je interp.. interlaciran, potem ne more iz njega TV magično narediit Progresivnega

Odvisno od utripanja zdaj. Lahko posnameš ?