Vreme in neurja 2026

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.340
19.108
113
BoXUpyeCQAA2WhY.jpg

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.340
19.108
113
Aja to, lol. Jaz sem se fokusiral na zaključek iz katerega je na podlagi besede "zaenkrat" lepo razvidno, da leto 2026 še ni končano. Tisto prej je pa lep zabluz ja, ki pa na sam zaključek oz. povzetek nima vpliva in je korektno spisan.

• Haha
Reactions: Gatto

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.294
8.929
113
pri taščici
Sicer pa nazaj v Nepal.
Je tole razlog za "tsunami". Predvidevam da stoji na Kitajskem (Tibetu)?

Priponke

• Screenshot_2026-08-30-20-24-50-775_com.instagram.android.jpg
    Screenshot_2026-08-30-20-24-50-775_com.instagram.android.jpg
    680,7 KB · Ogledi: 30

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.708
15.318
113
kod Džej-Zija
A ciljaš na podrtje jezu ali kaj drugega? Trenutno je jasno, da je vzrok plaz snega, ledu in grušča. Edina dilema je, od kod toliko vode. Teorij je več, ena pravi, da sta se sneg in led stalila med padcem od trenja. Druga teorija pa, da je bilo pod ledenikom podledeniško jezero, ki ga s satelitom ni bilo zaznat. Ostale variante, kot je nastanek jezera zaradi plazu in pod podrtje jezu iz grušča, so trenutno manj verjetne, ker časovno ne sovpadajo z dogajanjem.

frodoo

Pripravnik
16. maj 2026
79
58
18
Aja to, lol. Jaz sem se fokusiral na zaključek iz katerega je na podlagi besede "zaenkrat" lepo razvidno, da leto 2026 še ni končano. Tisto prej je pa lep zabluz ja, ki pa na sam zaključek oz. povzetek nima vpliva in je korektno spisan.
Prav nič ni korektno. Ni še konec poletja, kaj šele leta, on pa piše o letu. Zahtevaj od tvojega LLM naj ti da točen vir podatkov po letih in vprašaj ga v katerem letu je, da je zanj 2025 predlani. Včasih začne halucinirati in sploh ne zna ven in potem se zgroziš kakšne bučke jemlje folk zdravo za gotovo.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.095
1.026
113
Eni so že računali in ugotavljali, da bi tehnično bilo mogoče, glede na dostopne podatke. Pa da naj bi se podobna stvar dokumentirano že zgodila leta 2021, da torej je mogoče.

Zračunaj sam, saj so zgoraj vsi podatki.
In prideš na 34 kilometrov v zelo idealiziranih pogojih, kjer zanemarimo skoraj vse.

Folk bi pač vse naredil za klike in fantazira, a zraven osnov fizike ne razume.

Trenutno še sploh ne vemo, kolikšna količina vode je zgrmela dol.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
36.340
19.108
113
Prav nič ni korektno. Ni še konec poletja, kaj šele leta, on pa piše o letu. Zahtevaj od tvojega LLM naj ti da točen vir podatkov po letih in vprašaj ga v katerem letu je, da je zanj 2025 predlani. Včasih začne halucinirati in sploh ne zna ven in potem se zgroziš kakšne bučke jemlje folk zdravo za gotovo.
Ja, piše o letu, tudi mi tako rečemo - letos je nadpovprečno vroče pa sploh se ni konec leta.

In potem AI navede (povzemam):
1. To leto je ekstremno nadpovprečno sončno in vroče.
2. Določena pretekla rekodna leta so se vedno rekordna, zaenkrat še niso padla. Zaenkrat ravno zato, ker še ni konec leta.

Kje je zdaj tu problem? Kaj ni razumljivo, logično, korektno? Res mi ni jasno to zapenjanje v tako izrazoslovje oz. ga ne vidim kot problematičnega.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.294
8.929
113
pri taščici
Tole bolj izgleda kot prizor iz filma 2012 oz Ai..
Tudi meni precej sumljivo.
Po drugi strani pa se ne bi cudil, ce bi kitajska prikrila kakšno "malenkost" ki je privedla do te katastrofe. In bo po kakšnih čudnih kanalih se ji kaj izmaknilo.
Ce ne drugega, sateliti (pa ne samo kitajski) znajo verjetno lepo obnoviti dogodke, zdaj je samo vprašanje koliko jih bodo dovolili dati v javnost.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.294
8.929
113
pri taščici
In gkede na to kaksne HE in jezove gradi Kitajska (premaknili so os Zemlje!), ne bi bilo dobro da kaj takega pride v javnost. Ker ce podre kaj bolj konkretnega, ne bomo steli zrtve v tisocih, ampak mio.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.708
15.318
113
kod Džej-Zija
Zračunaj sam, saj so zgoraj vsi podatki.
In prideš na 34 kilometrov v zelo idealiziranih pogojih, kjer zanemarimo skoraj vse.

Folk bi pač vse naredil za klike in fantazira, a zraven osnov fizike ne razume.

Trenutno še sploh ne vemo, kolikšna količina vode je zgrmela dol.
Imaš prav. Kot rečeno, zadeva je še hudo nedorečena, reka je imela nizek vodostaj, tako da dvomim v poplavni val iz vode v strugi.

Hanzi: podrtje jezu odpade kot primarni vzrok, ker imajo posnetke seizmografa, ki zelo natančno sovpada s podrtjem ledenika, kar dokazujejo tudi satelitske slike področja.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
6.095
1.026
113
Zanimivost:
Začetek je bil na severnem delu Langtang Lirung 7227m, to je gora, kjer je končal Tomaž Humar.